yuksek yuksek tepelere ev kurmasinlar 

/ 2
kapat
  1. kına gecesi türküsü.
    #40436 (aabi, 27.01.2006 02:50 ~ 24.12.2007 01:31)
  2. özellikle kırsal kesimde halkı erozyona karşı korumak için devletin teşvikiyle meydana gelen türkü.
    #40465 (PaVeLL, 27.01.2006 03:18 ~ 03:26)
  3. anonim bir yöresel türküdür.
    #245226 (doktor sağbırakmayan, 14.05.2006 23:28)
  4. Bir kına gecesi klasiğidir.

Bu öykü Malkara köylerinden alınmış olup belli bir kişinin dilinden yazıya geçirilmiş değildir. Çevrede herkes tarafından bilinen bir öyküdür. Söylentiye göre, çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. On altıya yeni bastığında Zeynep'i köylerindeki bir düğünde aşırı (yabancı) köylerden gelen Ali isimli bir genç görür. Ali Zeynep'i çok beğenir ve köyüne döndüğünde kızın babasına hemen görücü gönderir. Zeynep'i Ali'ye verirler. Kısa bir zaman sonra düğünleri olur. Ali, Zeynep'i alıp aşırı köyüne götürür.

Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arası üç gün üç gece çeker. Bu kadar uzak olduğundan dolayı Zeynep, anasını babasını ve kardeşlerini tam yedi yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hal alır. Köyün büyük bir tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak kendi köyüne doğru dönüp için için kendi yaktığı türküyü mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemini gidermeye çalışırmış.

Oysa kocası, Zeynep'in bu özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki eski sevgisi de pek kalmadığından kendini fazlaca horlamaya, eziyet etmeye başlar. Sonunda bu özlem ve kocasının horlaması Zeynep'i yataklara düşürür.Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip gidenler de anasının babasının çağrılmasını salık verirler.

Başka çare kalmadığını anlayan Zeynep'in kocası da anasına babasına haber vermeye gider. Altı gün altı gecelik bir yolculuktan sonra bir akşam üstü Zeynep'in anası babası köye gelirler, Zeynep'i yatakta bulurlar. Perişan bir halde Zeynep hala türküsünü mırıldanmaktadır. Aynı türküyü anasına babasına da söylemeye başlar. Çevresindeki bütün köy kadınları duygulanıp göz yaşı dökerler. Annesi fenalıklar geçirir ve bayılır.

Zeynep hasretini giderir, giderir ama artık çok geç kalınmıştır. Bir daha onmaz, sonu ölümle biter. Herkes Zeynep için göz yaşı döker. işte o gün bu gündür bu türkü ayrılığın türküsü olarak söylenip durur.
    #280467 (kiraze, 26.05.2006 17:45 ~ 18:47)
  5. akın isimli popçu tarafından seslendirilen türkü..
    #280474 (TTTDDD, 26.05.2006 17:47)
  6. yunansitan göçmeni rahmetli babaannemin,her dinlediğinde ağladığı türküdür.Keşke yaşasaydı da,bir de candan erçetin'den dinleseydi diye düşünmeden edemiyorum.
    #508954 (PuCCa, 07.08.2006 16:03)
  7. heyelan tehlikesi olan bolgelerde imar yapılmaması konusunu mu, yoksa uzaga ev yapma sana kız vermem temasını mı işledigi belli olmayan; anca kina gecelerinde gelin aglatmaya yarayan ve bunun içinde kızların en zayıf noktaları olan aile temasını kullanan halk turkusudur.
    #509034 (MeLaNKoLiK, 07.08.2006 16:23 ~ 18.12.2007 20:43)
  8. aglanacak pek bir yönü olmamasına ragmen ,kınalarda gelin agalayana kadar inatla söylenen türkü..
    #509053 (hayrola_genc, 07.08.2006 16:27)
  9. telegol programının müziklerinden biri.

(bkz: telegol kina gecesi)
    #509072 (salca, 07.08.2006 16:31)
  10. edirne türküsüdür. candan erçetin yorumu da gerçekten dinlenmeye değerdir. dinleyiniz...
    #520408 (somuncu, 10.08.2006 04:54 ~ 30.09.2006 01:46)
  11. edirne ili yolüstü köyü türküsüdür.
    #1285002 (kara hilal, 10.02.2007 15:17)
  12. Hareketli ritme sahip olmasına rağmen, aileye olan özlem de eklenince insanın gözlerini dolduran türkü.
    #1557337 (ofkeli kalabalik, 23.04.2007 04:28)
  13. ozledim ulan var mi ozledim işte koskoca yirmi milyonluk mega köyümü özledim, annemin elini öpmeyi özledim, babamın bağırmasını özledim, benden bikaç yaş büyük ablamın elini iş güzarlık yapıp öpmeyi ardından harçlık koparmayı özledim...

artık yokum; başladık dışarılarda yaşamalara, başladık bayram seyran dinlemeden eve gidememelere, başladık hayat telaşına, başladık kaldığın vakitlerin geçirdiğin yollardan daha değerli olduğu anlara, başladık telefon ile hasret giderme çabalarına, başladık her istediğin anda giderken istanbullara otur oturduğun yerde demelere,

hayat keşmekeşini öğrendik bir nevi

tüm evinden ayrı bayram geçirenlere gelsin

öle işte neyse ne diyim...
    #2457342 (deeplomatt, 11.10.2007 16:42 ~ 16:44)
  14. özlemin türküsüdür. memleket hasretiyle özdeşleşmiştir. insanın evinden uzak bir köşede, efkarlı bir anında dinleyesi gelir.bir de candan erçetin seslendirdi mi... o bambaşka bir andır artık...
    #2457355 (reignofchaos, 11.10.2007 16:45)
  15. bu yüksek tepeler sit alanı olabilir pekala.
    #2457365 (motosikletli kiz, 11.10.2007 16:49)
  16. evimi ve ailemi biraz daha özlemememe neden olan burnumu sızlatan türküdür.
    #2457437 (aliniyesta, 11.10.2007 17:08)
  17. kına gecesinde kinayi getir aney türküsü gelini ağlatmak yönünden etkisiz kalırsa b planı olarak ortaya çıkan türkü. bunun neresi hüzünlü demeden önce olaya gelin açısından bakmak yerinde olacaktır. hele de bahsi geçen gelin ailesinden uzak bir şehire gidiyorsa.
    #2457444 (trink, 11.10.2007 17:12)
  18. bir halk şarkısı, birçok şarkıcı bu eseri kendilerine göre seslendirmişlerdir.ana fikri kız evladın, memleket ve aile hasretini şarkı olarak anlatmasıdır
    #2457546 (efe misin, 11.10.2007 17:32)
  19. (bkz: sözlükle ilgisiz istekler)
    #2457634 (xmandr, 11.10.2007 17:52)
  20. gelin ağlatma yazılımıdır. Kına gecelerinde felan söylenir, çok salakça bulduğum aşikardır. Türk müsünüz lan siz? hı? sieeeeee.
    #3028678 (KIZILMASKE, 19.02.2008 09:33)
  21. yüksek yüksek tepelere gecekondu yapımına karşı çıkan belediye işçilerinin vermiş olduğu tepkidir.

(bkz: yol)
    (bkz: su)
    (bkz: elektirik)
    (bkz: doğal gaz)
    #3028699 (Quzu, 19.02.2008 09:51)
  22. Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar,
    Aşrı Aşrı Memlekete Kız Vermesinler
    Annesinin Bir Tanesini Hor Görmesinler,

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
    Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.

Annemin Yelkeni Olsa Açsa Da Gelse,
    Babamın Bir Atı Olsa Binse De Gelse,
    Kardeşlerim Yolları Bilse De Gelse.

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
    Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.
    #3028723 (kuntayi kinteleyen adam, 19.02.2008 10:10)
  23. kocaman bir salon, "tirinaynay" formatında oyna$an kadınlar. gelinlik giyip boya küpü olmu$ küçük kız çocukları. gelin mi kim ? ablam, canım.. mutlu bugün, birazdan ağlatacağım, ağlayacak, hıçkıracağız beraber. hiç ağlarken görmedim ben onu. ama ağlayacak bu sefer, öyle dediler.
    elimde tutam tutam kalan yolduğum saçlar yok bugün.bu gece o saçlar yapılmı$. çok güzel olmu$sun abla, çok güzelsin. her zamanki gibi değilsin bu gece. niye kıskanmıyorum sen daha güzel oldun diye.
    çok garip bir gece bugün abla..
    yanına gitmeye neden korkuyorum abla, neden bahçede oturup müzik bitsin yalnız kalalım diye bekliyorum..tek ba$ına mı kalacağım ben abla, uyduruk makarnalarını özleyecek miyim ben. yolamayacak mıyım saçlarını, anlatamayacak mıyım bir $eyler..
    özleyeceğim sanırım..
    ama gitmem yanına bunları dü$ünürken..
    ....

"gelini ağlatacağız" dedi koca göbekli bir kadın. yok abla, ağlarken göremem seni. tutamam kendini, vazgeçersin sen bu sefer. sende mutlu ol, ama ben mutsuz olacağım senden sonra..biliyorum abla.
    .....
    ba$ında kırmızı bir örtü geçirecekler $imdi. tam kapanacakken giriyorum salona. soruyorsun beni. "o nerde ?" diye. alı$ır, sen bo$ver diyorlar. yanına geliyorum abla, sırf o koca göbekli kadına inat geliyorum, alı$mayacağımı anlasın diye. öpüyorum yanaklarından, saçların değdi bak yine yüzüme. ne çok döverdin sen beni, günlüğünü okumayacağım bir daha abla diyorum kulağına, tabi bir daha getirirsen günlüğünü evime. artık benim evim sadece, üç ortaktan biri gitti. hem belki odanı alırım, deniz manzaralı olan odanı. mutlu olma çabası büyük, sonuç yok..

.....

ben bunları dü$ünürken çalıyor bir $arkı..

yüksek yüksek tepeler, ev kurmu$ biri, özlemi$ annesini. senin özleyecek annen bile yok kızım. uzakla$ıyorum ba$ından, sevmedim bu $arkıyı, $arkı bitsin gelicem..

örtü kalkıyor üzerinden. göz ya$ların birikmi$ yanaklarında.. kalkıyorsun beni görüp, sarılıyosun..sarılıyoruz..ilk defa böyle oldum abla. kimseyi böyle yakınken kaybetmedim..

hıçkırıyorum..
    seni sevdiğimi söylemek istiyorum abla...
    söyleyemiyorum, çıkmıyor sesim.

söz veriyorum herkes dağılırken kendime.

yüksek yüksek tepelere ev kurma sen anelia.
    özleme birilerini, özletme kendini..
    #3029213 (anelia, 19.02.2008 12:13)
  24. kesinlikle desteklediğim bir söylemdir. günümüzde her yere bir bina sokan zihniyet bari hiç olmazsa temiz havanın en çok uğradığı yerlere yani güzelim tepelere dokunmasındır. bu görüşe ziyadesiyle katılmaktayımdır. ve evet an itibariyle bende mırıldanmaktayımdır;
    "yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar." * * *
    #3029238 (roark, 19.02.2008 12:18)
  25. candan ercetin'in cok güzel yorumladigi türkü.
    #3355933 (Yasak Kadin, 04.05.2008 16:41)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

yuksek yuksek tepelere ev kurmasinlar başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. yuksek yuksek tepelere ev kurmasinlar ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu yuksek yuksek tepelere ev kurmasinlar nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» yellow » moderasyon » canak anten milliyetcileri » orgazm sonrasinda sarfedilen laflar farki » eline vermek » bu devirde hala deniz gezmis in adini agzina almak » anani da al git buradan » 3 dev adam » arstil » cik git a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games