bugün

dünyaya kazandırdığımız, dünyanın en güzel, en sade sosu. eğer 3-5 sene fazla yaşayacaksam yogurttan olacak.
3 gün boyunca benden "cagırt" isteyerek ne oldugunu anlamadığım için depresyona girmeme neden olan isveçli güzeli hatırlatan nefis yiyecek..
sütün lactobacillus bulgaris bakterisinin elinden geçmiş şekli.
amerikalarının işlemcileri , japonların arabaları varsa bizimde yoğurdumuz var şeklinde ilkokulda öğretmenin çocuklar ezik kalmasın diye biz sahiplendirdiği ekşi süt ürünü.
ayrıca doğal bir cilt maskesidir..
"yoğurt mu dedin? dibini yalarım.."
(bkz: kenar)
(bkz: sıdıka)
yoğurt streptococcus thermophilus ve lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un bire bir oranda karışık kültürüyle üretilen bir fermente süt ürünüdür.
yoğurt üretiminde fermentasyonda rol oynayan söz konusu bu iki mikroorganizma birbirleri üzerinde gelişmeyi destekleyici sinerjistik etkiye sahiptirler. bu nedenle her iki mikroorganizma bir arada geliştirildiklerinde yalnız başına ürettikleri laktik asit ve aroma maddelerinden daha fazlasını üretmektedirler.
sinerjistik ilişki içindeki bu iki mikroorganizmadan s. thermophilus fermentasyonun başlangıcında l. bulgaricus'a kıyasla daha hızlı gelişerek asitliği yükseltir.

l. bulgaricus proteolitik aktiviteye sahiptir, süt proteininden valin, histidin ve glisin gibi amino asitleri açığa çıkarır. sütte peptitlerin ve serbest amino asitlerin düşük düzeyde bulunması nedeniyle iyi gelişemeyen s. thermophilus, l. bulgaricus tarafından açığa çıkarılan bu amino asitleri kullanır.

buna karşın s. thermophilus tarafından üretilen formik asit, pirüvik asit ve karbondioksit ise l. bulgaricus'un gelişmesini teşvik etmektedir. yoğurt üretiminde kullanılan starterlerin fonksiyonları şöyle özetlenebilir:
1-) yoğurt üretiminde kullanılan bu mikroorganizmalar laktozdan laktik asit üreterek sütün pH'sını 6,3-6,5'ten fermentasyon süresi sonunda 4,6'nın altına düşürmektedirler.
2-) yoğurda özgü karakteristik bir tat ve aroma üretirler.
3-) sert bir yoğurt pıhtısı oluşturarak son ürüne bir stabilite ve viskozite kazandırırlar.

yoğurtta kullanılan starterler tarafından üretilen en önemli aroma maddesi asetaldehittir. ancak asetaldehiti bu iki mikroorganizmadan hangisinin ürettiği kesin bir açıklık kazanmamıştır. karakteristik tat ve aromaya sahip bir yoğurtta 23-41 mg/kg düzeyinde asetaldehit bulunmalıdır.

tipik yoğurt aromasının oluşumunu destekleyen diğer bir madde ise pek çok süt ürününde de starterler tarafından üretilen diasetildir. yoğurttaki miktarı yaklaşık 0,5 mg/kg'dır. Bunların dışında yoğurtta az miktarda asetoin, asetik, formik, kaproik, kaprilik, kaprik, bütirik, propiyonik ve izovalerik asit gibi asitler ve uçucu yağ asitleri oluşmakta, bu maddeler de tipik yoğurt tat ve aromasını etkilemektedir.

yoğurt üretiminde yoğurttaki kuru madde oranı %16-16,5 olacak şekilde sütün su içeriği %25'lere varan oranda azaltılır veya süte %4-5 oranında süt tozu ya da daha yüksek oranlarda koyulaştırılmış süt ilave edilir. bu şekilde kuru madde oranı yükseltilmiş süt daha sonra 82-93 derecede 30-60 dakikalık bir ısısal işleme tabi tutularak 45 dereceye soğutulur. Pastörize edilmiş süte %2 oranında starter ilave edilerek 42-45 derecede 3-5 saat inkübasyona bırakılır ve inkübasyon süresi sonunda 5 dereceye soğutulur. fermentasyon süresince b grubu vitaminler ve folik asit üretilir.

fermentasyonunu tamamlamış bir yoğurtta titre edilebilir asitlik değeri toplumların damak alışkanlığına göre farklılık göstermekle birlikte bu değerler çoğunlukla %0,9-1,2 arasında değişmektedir. Ancak son üründe bu asitlik değerini elde edebilmek için titre edilebilir asitlik değeri %0,65-0,70 civarındayken fermentasyona son verilmelidir.
titre edilebilir asitlik değeri fermentasyonun çok uzaması durumunda maksimum %4 düzeyine kadar çıkabilmekte bu durumda da lactobacillus sayısının streptococcus sayısına kıyasla çok daha yüksek düzeylere ulaştığı görülmektedir. hijyenik koşullarda sağlıklı bir fermentasyonla üretilen yoğurt 5 derecede 1-2 haftalık bir raf ömrüne sahiptir.
bir başka reklam ve sahiplenme hüsranımız da yoğurt tur .. (#205284) taaaa orta asya türklerinden beri bilinen safî bir türk sosu olmasına karşın bulgarlar bunu o kadar güzel sahiplenmişlerdir ki birçok sitede bulgar ürünü olarak geçer ...

e tabi türk ürünü olarak tanıyanlarda vardır , belki bulgar olarak bilenlerden de fazladır ama yinede ayıptır , günahtır ..
bbs zamanlarindan kalma bir oyun.sanirim ssg yapmisti, diye hatirliyorum.
yogurt ; babamın beni yıllarca yersen cildin güzelleşir diye kandırdıgı
sütten yapılan şey
güzel bişey
orta sıcaklıkta ısıtılan sütün mayalandırılmasıyla elde edilen yiyeceğin adıdır
romence "yaurt"japoncada"yonurtu"biçiminde kullanılır
içine bir adet altın konulup,ağız dışında hiçbir uzvu kullanmadan o altını bulup sahip olmaya yarayan,bu oyunun oynanmasını sağlayan besin maddesi.
biber dolmanın yanında olmazsa olmaz harika türk icadı * .
Dünyanın en yaşlı insanları olan japon ikizlerinde uzun yaşamasının sırrı olan
faydalı yaşam iksiri..
ıspanakla nefis gider.
ben bi yoğurt severim sloganını hayata geçiren reklamın ürünü. insanın içini ferahlatır, suyla karıştırırsın ayran olur, salatalık katarsın cacık olur. daha ne olsun! hele bide köy yoğurdu bulduysan keyfine diyecek olmaz..
türk mutfağının olmazsa olmazı.
tuzlayıp içine biraz dere otu biraz maydonoz al sana haydari. meze bile olur.
hakkında sarımsaklayıp mı saklansa yoksa sarımsaklamayıp mı saklansa dedikoduları var. ama yoğurt saklanmaz ki. bozulur sonra.
dünyanın belki de en güzel tadı. en ala sosu. hem doğal hem katkısız. bir çok mezenin de kaynağı. hele o kaymağı yok mu üstünde...
türkçenin en eski kelimelerinden biridir. etimolojisi şöyledir: yo - g - ur - t.
keşfedilmiş en faydalı ve en mükemmel besindir. iyiki vardır.
(bkz: manda yoğurdu)
(bkz: koyun yoğurdu)
(bkz: kalaylı kap yoğurdu)
(bkz: seni kimler doğurdu)
(bkz: kanlıca yoğurdu)

şeklinde çeşitlerini yazarak eziklikten kurtulmaya çalıştığım baslık. hayır adamlar neler yazmış.

(bkz: lactobacillus bulgaris)
(bkz: thermophilus)
(bkz: lactobacillus delbrueckii subsp)

(bkz: yediniz lan beni)*
çılgınlar gibi uyku getiren yiyecek. çalışıyorsanız ve öğle yemeklerinde yoğurt yediyseniz bol heyecanlı ve mücadele dolu bir öğleden sonra sizi bekliyor olacaktır.

(bkz: tecrübe)
yanık tedavisinde kullanılan ilaç.
güncel Önemli Başlıklar