yasar kemal in abartilmis bir edebiyatci olmasi 

kapat
  1. yanlış bir hededir. okur tepkisi koyma isteği uyandırır insanda.

(bkz: necip fazıl'ın abartılmış bir edebiyatçı olması)
    (bkz: görece)
    (bkz: öznellik)
    #3093083 (meredith, 04.03.2008 16:53 ~ 17:08)
  2. ne kadar abartsaniz da, capini ve cevresini asla dogru tarif edemiyeceginiz kadar iyi bir edebiyatcidir. tek basina ince memet bile bu sacma onermeyi alip, yerden yere vurur adana ovasinda pamuk niyetine. siz cemkirdiginizle kalirsiniz, yazik...
    #3093096 (narpiz cigneyen yilki ati, 04.03.2008 16:56)
  3. kişiliği vb düşünceleri nedeniyle kötülemek için yapılan iddiadır. daha gercekci romana daha iyi bir örnek ancak dünya klasiklerinden verilebilir. tek basına ince memed bu tezi çürütmeye yeter. hayatında topu topu iki kitap okuyarak edebiyat eleştirmeni olan kişilerin degerlendirmesidir bu. kişiliğini istediğiniz kadar sevmeyebilirsiniz ama bu adam hakikaten muhtesem yazar. onun yaptığı gercekci betimlemeleri su ülkede yapan baska bir yazar yoktur. kendi dalında apayrı bir yeri vardır. onu okurken, anlattığı manazara eksiksiz gözünüzde canlanır, o anda o manzarada yaşamaya baslarsınız. ince memed'le beraber gider gelirsiniz yollarda ileri geri. ince memed yavuklusu hatçe'nin koluna girdiğinde siz de diğer koluna girer yardım edersiniz hatçe ile memed'e.
    hele abdi ağa'ya duyduğunuz hırs onu ince memed'den önce öldürmek istersiniz. biraz spoiler'a kaçtı ama herhalde üniversite-lise seviyesine gelip de ince memed'i okumayanımız yoktur.
    #3093246 (xargn, 04.03.2008 17:26 ~ 18:40)
  4. tanım:yaşar kemal'e lüzmundan fazla ehemmiyet atfedilmesi.

Bir yapının sistem olabilmesi için devamlılığı ve bir işlevi olması gerekir. bu iki temel özelliğe sahip olan yapı devamlılığını korumak için işleyişi sırasında bir üretimi ister istemez beraberinde getirecektir. bu üretim doğası gereği sınır ve çerçeve dahilinde standartlarına uyan her parçayı kullanma ve bu kullanma sırasında meydana gelen aşınmaya bağlı olarak sistem bünyesine dahil etme eğilimindedir. bu sebep yapı içinde olmak durumunda olan veya olması gerekenler, parçalar yapının işleyişinden ötürü aşınma ve yıpranmanın getirdiği, sistem fonksiyonlarının tanımladığı formlara ulaşması kuvvetle muhtemeldir.

yaşadığımız gezegende güç sahibi her varlığın gücünü korumak ve daha güçlenmek adına formel yada informel olarak organize olduğu bir gerçek. ülkemizdeki medya patronlarının enerji, gıda, otomotiv v.b. gibi pek çok sektörde söz sahibi holdinglerin patronları olduğu düşünülürse ve bu kayıntı adalarının krallarının hizmetkarlarının, hizmet ettikleri krallarının geliştirdiği dil ve jargonu kullanıyor olmaları şaşırtıcı değildir. Öyle ki, bu literatür, bu sitemi ve dişlilerini savunan onu yeniden ve yine üretmeye yönelik bir eylem; bir çeşit temellendirme işlevi olduğu anlaşılacaktır. "bu ferrarisini satan bilge" olabilmek için ona sahip olmayı gerektiren paradoksal bir durum gibi gözükse de insanların hükümetleri, iktidarları sorgulamasını salyaları akarak alkışlayanların, holding kokteyllerine malibu içerek entel sosyolojik yorumlarında- kokteyl sahibi aydın, kapitalist patronu- ceteris paribus sayması kadar olağandır. Çünkü yaşamaları için gereken olanaklar o sistemdedir. sitemden başka alternatif düşünmeyenler gönüllü olarak sistemin manüpülasyonuna katılacak ve ve onun buyurduğu jargonu konuşacaktır. çünkü o gizli bir dil dir. Dünyada bu bazen faşizm bazen futbol fanatikliği(ispanyali mustebit franco) bazen de sosyal demokrasiyle alakasız, magazinsel sol söylemler olabilir.

Nihayetinde yaşar kemal bu sistem içinde var olabilmek istiyorsa - ki bu sistemde var olmak isteyen herkes için istisnasız-
    bu jargonu kullanmak ve var oluşunu - yaşar kemal yalnızca bir emsal olarak - garanti altına almak için bu literatürü kullanmıştır. bunun neticesinde de sistem tarafından abartılmış ve abartılmış bir edebiyatçı olmuştur.
    #3093257 (divide et imperium, 04.03.2008 17:28 ~ 19.09.2008 15:12)
  5. uzunca bir zaman bir cok kisinin katildigi bir onermeydi. tabi isin icine birde siyaset girip; sanat, siyasetin golgesinde degelendirilince bu onermenin olmasi normaldi. sonra bu anlayistan uzak bir sekilde mevzuyu degelendirenler cikti ama bunlarda butun romancilari ayni sepete koyup hepsine toplu bir bakis acisi gelistirdiler. dolayisiyla yasar kemal, mesela dostoyevski ile ayni terazide ve ayni kriterlerde tartildi, degerlendirildi. sonuc elbette husrandi.

cunku yasar kemal bir koy romancisi idi. kulandigi dil, uslup ve o dilin kullanildigi cografyanin yazara sagladigi malzeme dosto'ya gore daha yavandi. ama su bir gercek ki elindeki malzemeyi bu kadar iyi kullanan nadir romancilardan biriydi. dolayisiyla hicbir zaman nobel edebiyat odulunun cekim alanina dahi giremedi. yaptigi sanat cok lokal kaldi, evrensellige yaklasamadi. ama bu onu abartilmis bir romanci yapmaz.

asil burada abartilan turk romancisi nobel odullu yazarimiz orhan pamuk'tur. kendi dunyasina yaptigi oryantalist yaklasim yazari adeta batinin gozunde bir numara yapmistir ama edebi yonden yasar kemal'in topuguna bile yetismez...
    #3093343 (el erzurumi, 04.03.2008 17:56)
  6. notos öykünün seçtiği türk edebiyatında yüzyılın en iyi 40 yazarı arasında birinci sıradadır yaşar kemal..2 numarada (bkz: oğuz atay), 3 numarada (bkz: ahmet hamdi tanpınar) bulunmaktadır.. anlayana... tutunamayanlar diyorum,huzur diyorum.. daha ne diyim?
    -zajo:bi şey yok..tamam..herkes dağılsın..
    #3093421 (zajo, 04.03.2008 18:17 ~ 18:18)
  7. oğuz atay için "gereğinden fazla zırvalamış bir adam" ya da halil cibran için, "tipik bir kaybeden sözcüsü işte!" demekten farkı yoktur.
    #3093425 (beni siz cildirttiniz, 04.03.2008 18:17)
  8. ince memet bile yurtdışında kaç dile çevrilmiş,ne kadar olumlu eleştiriler almış iken biraz insafsız bir önerme olduğunu düşünüyorum.tabi herkesin zevkleri farklıdır o ayrı.
    #3093449 (thorininkiliciorcrist, 04.03.2008 18:23)
  9. abartımış denmesinin tek sebebinin siyasi kulvarların farklı olmasından kaynakladığını düşündüğüm yanlışlık. yazarın romanlarında siyasi görüşünü ortaya serecek, bu yönde insanları etkilecek tek emareye rastlamadım, rastladım diyenler ya okumamışlardır ya da anlama organı aşağılara doğru evrimlemiştir.

romanları için sözlük hazırlanmış olması yeterli kanıttır sanırım, yoksa romanlarının otuzdan fazla dile çevrildiğini söylemek mi gerekir.

http://www.ykykultur.com.tr/kitap/kitap.asp?id=2154
    #3093478 (sermestan, 04.03.2008 18:31)
  10. ince memed in gucune gidecek onermedir. Memed`i fazla kizdirmaya gelmez, alir adami oturtur toroslarin tepesine.
    #3093494 (ZirvaninDaniskasi, 04.03.2008 18:38 ~ 18:39)

Copyright © 2008 - uludağ sözlük

yasar kemal in abartilmis bir edebiyatci olmasi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. yasar kemal in abartilmis bir edebiyatci olmasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu yasar kemal in abartilmis bir edebiyatci olmasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about yasar kemal in abartilmis bir edebiyatci olmasi. Copyright of the articles are belong to their authors.

» igrenc sirin » prezantabl » ben » genoa » yumurta gotune dayaninca » single ladies » asirmasyon » kara carsafli chp liler » gunes enerjisiyle calisan hesap makinasi » kara carsafin carsafa donusme sureci » teror » icelim » ca va » sozluk yazarlarinin itiraflari » 2010 istanbul avrupa kultur baskenti » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » sitemap » kısa » tematik entry » kiso kurokava » pkkya siir » sinem kobal » mahler senfoni no 1 » yurtkur » 23hapo » is as ekmek yok ama din var isinize geliyorsa » otobuste tepeye dikilen yasli kisi » gormedigi adamin dogum gununu kutlayan insanlar » resolve » 18 kasim 2008 izmir depremi » irak a gidenin pasaportuna kurdistan yazilmasi » magic mushroom yiyen mario » stewie griffin » contusion » kate bosworth » anthony vanden borre » yapilmis en aptalca dalginlik » marifet iltifata tabidir