yasam 

/ 2
kapat
  1. YAŞAM

Neden geliriz bu dünyaya? Ne için yaşarız? Karnımızı doyurmak ve benzer fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılayıp, ölümün gelmesini beklemek midir yaşamak? Her şeyin bir bedelinin olduğu hayatımızda nedir bizi bu bedeller karmaşasında tutan?
    Acı vererek açarız gözlerimizi. Acı vererek çıkarırız başımızı dünyaya ve acılar verip acılar biriktirerek sürdürürüz hayatımızı.
    Hayatın anlamı arayışında kaç kişi çözmüştür bu sırrı? En kötü ve acı verici durumlardan dersler çıkaran, en berbat anlarda bile yüz kaslarını kasıp dişlerini gösterebilen bizlere bir ceza mıdır yoksa yaşamak?
    Değişen yollar, amaçlar, arzular, gereksinimler ve acılar...
    Büyümek önce, kendini arama savaşı sonra; birçoğumuzun kazanamadığı... Doyabilmek, doyurabilmek ve değişen bayraklar yarışı.
    ipi önce göğüslemek değil tabiki kimsenin amacı.
    Parasızlık, açlık, kimsesizlik, evsizlik, yurtsuzluk ve daha birsürü susuzluk.
    Güvenmemen gerekenlere güvenir, inanmaman gerekenlere inanır, girmemen gereken yollara girer, sevmemen gereken şeyleri sever, yapmaman gereken şeyleri yapar, aşık olmaman gereken kişilere aşık olur ve hepsinin ve daha fazlasının sonucunda acı çekersin.
    Neyi ararsın, neyi araman gerektiğini arayarak tüketip bitirdiğin hayatında?
    Yaşam, ölüm, savaş, doğum... Ne kadarı gerekli hayat boyunca yapılanların? Aramayı unuttuğumuz şey ne? Kaçımız gözlerinin son kapanışında biliyordur neyi aradığını?
    #1889634 (istavrit, 09.07.2007 04:26)
  2. bir dorian şarkısıdır.

çok zor nefes almak
    bu dar koridorda beni bulma
    gözlerinden yansıyan
    bu eksi hayatı bana sunma
    eksi yaşam,iki renk var
    sessizlik bir yere varmaz
    eksi yaşam, iki renk var
    yalnızlık beni bozmaz
    #2031862 (turkuaz, 29.07.2007 13:24)
  3. varlıklarla ihtiyacların belirleyici olduğu süreç. ya ihtiyaclarını varlıklarından yüksekte tutarsın ve yorulursun, ya da varlıklarına göre ihtiyaç belirlerleyip kolay hale getirirsin.
    #2032005 (homer simpson, 29.07.2007 13:50)
  4. Hiç bir vakit tam karanlık değil gece
    Kendimde denemişim ben.
    Kulak ver dinle
    Her acının sonunda açık bir pencere vardır
    Aydınlık bir pencere
    Hayal edilecek bir şey vardır
    Yerine getirilecek bir istek
    Doyurulacak açlık
    Cömert bir yürek
    Uzanmış açık bir el
    Canlı canlı bakan gözler vardır
    Bir yaşam vardır yaşam
    Bölüşülmeye hazır.

Paul Eluard
    #2496298 (xsentos, 20.10.2007 22:06)
  5. sadece inanç ile beslenen, olduğu var sayılan olgudur.. "ben yaşıyorum" derseniz, bunu iddia etmek için bir nedeniniz vardır.. o nedeniniz olduğu için yaşıyorsunuzdur..

"ben bir ölüyüm" dediğiniz anda ise, bir ölüye dönüşürsünüz.. inancınız kalmadığı anda ölürsünüz, umutlarınız ile destekleyip elinizde tuttuğunuzu sandığınız ilüzyon parçalanmaya başlar, çünkü varolması için bir neden kalmamıştır..

zaten nedenlerinizi kaybettiğiniz halde yaşadığınızı iddia edip yaşıyormuş gibi davranırsanız, bu yaşayan dünyaya güzel ve modern bir saygısızlık olarak literatürde yerini alacaktır.
    #2875461 (double cross, 21.01.2008 20:21)
  6. -Karışmak yaşamın içine, alışmaya çalışmak. Bir olmayan, olamayan bir topluluk her yerde ama birin içinde gitmenin sıcaklığına alışması kolay, unutulması daha da kolay görüntüler. Ne kadar dikkat etsen de; sadece çarpıp gitmekte. Ne kadar dursan da seni götürmekte. Ufak ama büyük olacak insanların diyarına.Ufak mutluluklarla dolu bir diyara. Her imkan bir hediye, doğuştan gelen katılar en değerli hazine. Ulaşılması bazen çok kolay, bazen imkansız gözüken yada gerçekten öyle olan, içten içe de bekleyen. Sıradanlığın savaşta olduğu ufak bir topluluk. Biraz ilerisinde sıcaklığın hat safhada olduğu bir sıkı fıkı ortam. Bir diğer tarafta daha yeni gelmişlerin vasat masa toplantısı, kaygılı ve meraklı, biraz savunmasız hepside. Düşünmekte, konuşmamakta hiçbirisi de. Sadece bakmakta ve bununla da yetinmekte; sanki kendilerine yeter gibi; sanki diğerleri onlara düşmanmış gibi.
    #3070301 (ignorabimus, 28.02.2008 13:33 ~ 03.04.2008 00:43)
  7. Devinimli yaşam,
    Görmez göz.
    Süreğen durum,
    Umutsuz el.
    Boş bakış,
    Anlamlı iz.
    Çıkmaz yol,
    Ne acı bir durum!...
    #3070433 (ignorabimus, 28.02.2008 13:54)
  8. Görülemeyen hüzün,
    Hissedilemeyen yaşam.
    Unutulamayan yüz,
    Kapanamayan hüzün çukuru.
    Gel Git zamanı durgunluk.
    Kurulmuş yaşam.
    Bozuk saat,
    Bozuk yaşam.
    Hepsi aynı,
    Ama ayrı gözle.

Müsvette ilişkiler,
    Karalama defterine eş,
    Boş kağıda eş.
    Kendi yazdığı silmek daha onurlu,
    Doldurma arzusu olmakta,
    Sadece boşluğu doldurabilsende.

Göz yaşında yıkamak ruhunu.
    Herşeyle bir tutmak onu.
    Hiçbirşeye yakıştıramamak.
    Her söze inanamamak,
    Her sevinci yaşayamamak.
    Her daim susmak,
    kuyumcu olmak.
    Her daim unutmak
    Ve yenilenmek.

Bitmeyen kıyafet balosu,
    Yada maskeli balo.
    Büyük ağaçlar bile köksüz gövdesiz.
    Gölge yapmakta sadece.
    Ya da rüzgara bile sövmekte çoğu.

Sözler bitimsiz
    Ve herşey biçimsiz.
    Ya da hergün karamsar.
    istenen ne? Belirsiz.
    Gülmek gereksiz.
    Susmak anlamsız.
    Olması gereken karmaşa.
    Tek kusursuz, kusurlu ama farkında.
    Gidilmeyen yola gitmek.
    Tadılmayanı tatmak,
    Korkutucu ama gerekli.
    Çözümsüzü çözümlü kılmak,
    Unutulmaz olmak.
    Söylenmeyeni söylemek,
    Yanlız kalmak.
    #3070457 (ignorabimus, 28.02.2008 13:58)
  9. yaşamın sınırları var mıdır?
    Birinin sınırında biter mi yaşam?
    Herşeyin bir anlamı var mıdır?
    Anlamalı mıyız herşeyi?
    #3070460 (ignorabimus, 28.02.2008 13:59)
  10. (bkz: küresel ıkınma)'nın bir şarkısıdır.

Hayat sürer
    Günler geçer
    Zaman kaçıp gider
    Acımasızca
    Sevdiklerin kaybolur
    Yalnız kalırsın
    Bir anda...

Yaşam
    Öğretir insana
    Kendi yalnızlığını

Zaman
    Gösterir sana
    Dertlerin anlamsızlığını

Yıllar geçer
    Yüzündeki çizgiler
    Çoğalır,kaçınılmazca

Eski günler
    Hatıralar,canlanır durur
    Aklında..

Yaşam
    Öğretir insana
    Kendi yalnızlığını

Zaman,
    Gösterir sana
    Dertlerin anlamsızlığını
    #3109230 (BerAent, 08.03.2008 01:25)
  11. ne olduğu tartışmalı bir konsept.

kimyager değilim ama en basitinden anlatmak gerekirse şu abuk örneği vereyim(dediğim gibi kimyager değilim, hatalıysa kimyager arkadaşları göreve çağırıyorum):

farz edelim ki:

bir gezegende kimyasal bir bileşik(canlımız bu olsun,eriyik xyz bileşimi diyelim) uygun koşullar gerçekleştiğinde(hadi diyelim ısı enerjisi vererek) havadan(bu da besin ortamımız olsun xy + z gazlarından oluşsun) madde alıp xyz bileşimini, yani kendini meydana getirsin, çoğaltsın. fazla büyüdüğünde de intermoleküler bağları "tutmasın", kopsun, ayrı bir bölüm oluşsun bunun aynısından. ha ayrıca yeterince ısı aldığında dışarıdan, tekrar bölünsün, disesembıl ossun.

şimdiiii....

1- valla bu besleniyor, öyle farzettik ya baştan
    2- primitif de olsa ürüyor
    3- e büyüyor da,
    4- natürel seleksiyona da elverişli, mazallah başka bir element de gelebilir, örneğin daha sıcak ortamlarda daha stabil olmasını sağlayabilir bu bileşiğin(gerçi aynı bileşik olmayacak ya, hadi neyse, evrim geçirmiş deriz o zaman)

evet, burada kimyagerleri, biyologları, ürologları hatta ve hatta sosyologları(ki bu bileşiğin evlatları bi kaç milyar yıl sonra medeniyet de kurabilirler gibime geliyor) görev başına çağrıyorum. farzedin ki böyle bir şey oldu. hani farzedin... şimdi bu xyz bileşenine canlı diyebilir miyiz? al bakalım.
    #3117540 (soul forged sin, 10.03.2008 04:19)
  12. yaşam, geçiştirdiğin bir şey olacak
    içinden geçtiğin; geçtikçe geciktirdiğin;
    sonra da, geçip gitmesine izin verdiğin bir şey...

*
    #3155656 (anomie, 17.03.2008 22:48 ~ 08.06.2008 13:06)
  13. Hayat ile sıkça karıştırılan kelime. Hayat bir zaman aralığıdır, yaşam ise bu zaman aralığında anlamlandırılan herşeydir.
    #3182182 (santigado, 23.03.2008 22:09)
  14. (ayrıca)

evrenin temellerine göre ters şekilde işler, zira evrendeki diğer sistemler gibi pozitif entropik değil, negatif entropiktir.
    #3183959 (soul forged sin, 24.03.2008 13:05 ~ 08.06.2008 14:56)
  15. içinde dusmez kalkmaz bir allah felsefesinin yer aldığı, insanların düşe kalka icra ettiği eylem / eylemler bütünüdür.*
    #3183965 (Gore Gori Chapa Tipa Rota Hey, 24.03.2008 13:07)
  16. yasam travma belirtisidir.
    travma yaşam belirtisidir.
    yasam ve travma intihar belirtisidir.
    #3236962 (damperlikamyon, 06.04.2008 14:57)
  17. yaşam bir penceredir ve herkes bu pencereden bakıp gider...
    #3247101 (sekerkiz, 08.04.2008 21:50)
  18. karşılıksız sevgilimdir. o beni sevmese de ben onu ölene kadar seveceğimdir. *
    #3682130 (sanirim osurdum, 18.07.2008 14:12)
  19. einstein'a göre:" en ideal yaşam; dışarıdan en az karışılan yaşamdır."
    #3758434 (PNaR, 02.08.2008 04:14)
  20. fazla bir atraksiyonu olmayan olgudur. kutsal anlamlar yükleyip süper überdir, mucizedir, daldır, tarraktır demek götten bacaklı bir molekülün kendini kopyalama sevdasından bihaber olmaktır.

not: hmmm... lan sanki hayatın anlamını tesadüfen çözdüm şincik... "götten bacaklı bir molekülün kendini kopyalama sevdası" ... vay beah! lafa gel! oğlum aynştayn olacak adammışım da kıymetim bilinmemiş bu memlekette.

not2: "peki neden böyle bir sevdaya sahipmiş bu malegul" derseniz, onu da string theoristler çözsün derim, malum the theory of everything'i bulacağız diye yırtıyorlar ya kendilerini.
    #3758504 (soul forged sin, 02.08.2008 05:37)
  21. her insanın yaşamı onu kendine götüren bir yoldur, bir yol denemesi, bir yol taslağıdır.
    hepimiz aynı derinliklerden çıkıp geliriz. her birimiz kendi öz amacımıza varmak için uğraşıp didiniriz. birbirmizi anlayabilir ama kendimizi ancak kendimiz açıklayıp yorumlayabiliriz.

hermann hesse
    #3799631 (eftalia, 10.08.2008 22:12)
  22. Bir makine şarkısı.

Hayat hızla akıp giderken
    Kaybeden bir tek sen mi vardın?
    Nefes almak yaşam değil ki
    Yitip giden sadece zaman.

Tam başarmışken ters giden birşeyler varsa,
    Yolun daha çok uzun, adımlar senin bunu unutma

Belki de hiç olmamak, dönüp bakmamak içinden gelen
    Ama yaşanmışlıklar, küçük umutlar engeller seni senden

Aynanın bir yanında gülümseyen mutlu bir yüzün var
    Gerçeğe yansıyansa soğuk, karanlık, ölüm kadar

Yarımsan ve ağlıyorsan
    Sorunsa yaşamı anlamak
    Tüketme kendini, savaş biraz
    Çok zor olsa da acını unutmak

Belki de hiç olmamak, dönüp bakmamak içinden gelen
    Ama yaşanmışlıklar, küçük umutlar engeller seni senden

http://www.myspace.com/makine adresinden dinlebilinir.
    #3878166 (woodstockg, 27.08.2008 15:59)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

yasam başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. yasam ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu yasam nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» ben 6 yasindaki cocugun zekasini haiz sagciyim lan » carl sagan » yaran okuyucu yorumlari » biz kiza sen kiz olsan ne yapardin demek » aytac durak » guneydogu ya 12 milyar dolarlik yatirim yapilmasi » groovetechnology vol 1 3 » korkmuyorum sunnetci amca istedigin kadar kes » semsiyeyi alip giden ev arkadasi » kurtaj a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games