bugün

Halide Edip Adıvar'ın romanıdır, filme alınmıtır, vatan haini mi olacak yoksa vatansever mi???
iftira sonucu kendisine kötü kadın denilen aliye öğretmenin hikayesini konu olan klasik türk edebiyatı şaheserlerinden biri.
bir dönemin en moda grubu olan prodigy'nin en güzel şarkısıdır.
gerek anlatımıyla gerek okuyucunun değerlendirmesine hiç izin vermeden karakterlerin en başta fiziksel özelliklerinden yola çıkarak anlatılmasıyla ve gerekse romandaki çelişkileriyle türk edebiyat tarihinin en dandik romanlarından biridir.
hale soygazinin başarılı bir oyunculuk performansı sergilediği film.filmin sonunda öldürülen öğretmenin* avucunda sıkı sıkı tuttuğu küçük kur'an beni çok etkilemiştir.
sözlükteki son furyadır.
filmde, hale soygazi'nin su içtiği sahneyi unutamam ve kendimi her kötü hissetiğimde, su içiyorsam aklıma gelir o sözler. sahnedeki replik şudur:

h.s.: su ne kadar da tatlı geldi. ölümü yakın insana tatlı gelirmiş su.
karşısındaki kadın*: hayırdır inşallah kızım.

arkadan, avlu kapısı çalar ve hale soygazi** kapıyı açmak için kapıya yönelir ve açar. bahçeye bir sürü adam dalar ve hale soygazi'yi öldürürler. :S

edit: replik tam olarak böyleydi galiba, diyalogtaki sözleri tam olarak hatırlamıyorum.
dördüncü nesile uygulanan muameleyi anlatan söz bütünüdür.
bir linç ananında söylenen söz.
diyanet tarafından ihanet filmi olarak adlandırılmış mollaları en iyi anlatan filmlerden biri.
(bkz: biranin kopugunu parmagiyla alip yalayan kiz) *
Kurtuluş savaşını verdiğimiz o günlerde "Din elden gidiyor" hurafesiyle ingiliz mandacısı, banaz hacı,hoca takımının halkı vatanperver türk analarına karşı kışkırtma sözüdür.
(bkz: mandacılık)
(bkz: vurmayın lan ölecek)
filmin çekimi mustafakemalpasada yapılmıştır.
günümüzde laiklik elden gidiyor şeklinde evrilen ve milli değerlerinin azıcık ucundan tutana vatan hainleri damgasını vuran vatan hainlerinin yaptığı olay.
(bkz: hacı fettan bey)
(bkz: tosun bey)
(bkz: aliye öğretmen)
(bkz: ömer bey)
(bkz: sapık okul müdürü ve uzun hüseyin)
aliye adlı karakterin idealize edilişi, bizi kendisine hayran bıraktırmıştır.

--spoiler--
tosun bey ile yaşadıkları ulvi aşk, vatan aşkının önüne geçememiş; aliye'nin bir nevi sonunu hazırlamıştır. hazin son, masumane gözüken bir meylin, arzunun ürünüdür. gururun, aşkın, görev bilincinin, vatan tutkusunun, iki yüzlülüğün, cehaletin harmanlanmış halidir.
--spoiler--
mustafakemalpaşada çekilen ve gerçektende o yöreye özgü filmdir.
Kahpe mahallelinin, kendi kahpeliğini örtmek için bir kurban seçmesi, onu kahpe ilan etmesidir, kitlesel yansıtma yapmasıdır.
(bkz: sıradan faşizm)
müslümanlar aleyhine yapılan propaganda filmlerinden sadece birisi. o zamanın film sektörü zaten ateist-komünistlerin elinde. en azından ağırlıklı onlar. mahallenin orospusunu en iyi insan olarak gösterenler de aynı. müjde ar filmleriyle büyümüş bir nesildenim ben. orospu rolundeki müjde ar'ı taklit etmeye çalışan çocukluk arkadaşlarım yok değil. bu günkü nesle önemli katkıları olduğu ortada. övünsünler şimdi!
(bkz: vurun kahveye)
Ateşten Gömlek'in tekrarı.

Yine Anadolu'nun bir köyünde "menekşe" gözleri, alev gibi dudakları, ateşli konuşmasıyla memleketini savunan bir kadın ve peşinden gelen, ona aşık erkek ordusu...

Off baydınız ha.

Not: Ateşten Gömlek'teki Ayşe'nin gözleri yeşil de olabilir, emin değilim.
1949 yapımı, siyah beyaz türk filmi. yönetmen ve senarist ö. lütfi akad, oyuncu kadrosu sezer sezin, temel karamahmut, settar körmükçü, kemal tanrıöver, arşavir alyanak, vedat örfi bengü, mahmure handan, nurdoğan öztürk , semih evin, fahri güneş, necil ozon, ali rıza şenel, hüseyin tuncalı, şevket aktunç bulunmaktadır.
kurgu, yönetmenlik ve senaryosu ö. lütfi akad' a ait olan 1949 yapımı türk filmi.
bugünlerde anlam kazanmış filmdir.