vodka lemon 

kapat
  1. 2003 venedik film festivalinde san marco ödülü kazanmış mükemmel film. kürt yönetmen hiner saleem tarafından çekilmiştir. afişinde kürt haritası vardır buna rağmen filmin hiçbir karesinde kürt propagandası sezilmez.ayrıyeten konu ermenistan ile ilgilidir.insanlar ısınmak için votka limon içerler.ayrıca dolmuş sahnesinde çalan müzik insanı hayran bırakır.önyargısı olanaların bile izlemesi gerektiği bir film.
    #1069112 (electronica, 28.12.2006 07:06)
  2. 2003 yapımı hineer salem filmi.

naif bir film. karlar altında sıcak bir film. mesafeli bir film ama çok tanıdık insanların olduğu. bizden bir film. sovyetler çöktükten sonra ne yapacağını bilmez, beş parasız insanların karlar altındaki bir köyde yaşamaya çalışmalarını anlatıyor. insanlar nasıl orospu olur onu anlatıyor. iletişim sorunu çeken insanlar nasıl aşk yaşar onu anlatıyor. içine kapanık ve tüm dünyadan soyutlanmış bir yerde sıkışmış insanlar nasıl aynılaşır onu anlatıyor. çıldırmamak için böyle bir yerde ufak ama çok ufak mutluluklar lazım gelir onu anlatıyor. minicik hikayesi ve görece kısa süresi ile çok şey anlatıyor. bakışlar, ufak jestler, hayal kırıklıkları, tombe la neige'yi söyleyen şöför, kocasına mezar taşından kızıp somurtan kadın, piyano çalan kız, karların içindeki sandalyeler, sağa sola amaçsızca koşturan atlı. minimalist sinemadan etkilenmiş bir aki kaurismaki filmi hissi veren karelerle az malzemeden çok şey çıkarıyor. o kadar tanıdık ezgiler var ki filmde, o kadar bizden adetler bizden tavırlar, huylar. bu kadar biribirne benzeyen iki millet nasıl bu hale gelmiş diye düşünmemek imkansız. aynı şarkıları dinliyoruz, hayatı aynı frekasnta yaşıyoruz, birbirimize çok benziyoruz. bir ermeni köyünü dilden arındırırsak eğer aradaki çizgiyi ayıt etmek çok zor onu görüyoruz.

menfi kısmı için çok fazla şey söylememek istemekle beraber kürt yönetmenin araya sıkıştırdığı kurdistan posterlerinin çokça sırıttığını, 1915'e yaptığı göndermelerin çok lüzumsuz durduğunu eklemek isterim. mesele bunları dile getirmek değil ama eğer tüm bunları filme yediremezseniz ve böyle sadece 'olmuş olsun diye' araya sıkıştırırsanız tüm o samimi havayı dağıtabilirsiniz. salem' in samimiyeti konusunda şüpheleri olan birisi olarak bu ufak bir kaç ayrıntıyı filmin genel masum, yumuşak havasını zedeledğini ve propoganda sularına girdiği için üzülerek seyrettim.
    #2727595 (coffeeandcigarettes, 21.12.2007 23:02 ~ 23:09)
  3. ''Kar yağıyor bu gece
    Gelmedin
    Kalbim karalar bağladı
    Atkım gözyaşlarımı tutuyor
    Ağaçtaki kuşlar bile gözyaşlarımı tutuyor
    Ağaçtaki kuşlar bile acı çekiyor
    Dün gece gelmedin diye
    Hiç ümidim yok
    Kar yağıyor
    Amaçsızca geziyorum...''

Hiner Salemin sadece bu şarkıya bu filmi çektiğine nerdeyse yemin edebilirim, sürgünde ki kürdün aşkı, umudu, yalnızlığı ve hüznü...kendi sürgününü anlatıyor gibi..fransızca bu şarkıyla.
    hergün ziyaret edilen bir mezar taşının altındakine bağlılığın buluşturduğu iki insan, filmin tüm mekanı bembeyaz karlar altındaki kendi ülkesinden uzaklıktır başka bir diyarda, asimilasyon için kullanılan beyaz katliam sözüne gönderme gibidir,kar altındaki yaşam..bir araya geldiklerinde mıhemmed şêxo'nun 'Ay le gule'si, onları birbirine bağlayan esas gizi eleverir gibidir. 'ay lê gule' ülkedir, kürtlükleridir.
    onları biribirine kaçamak bakışlarla bağlayan hergün aynı minübüsteki fransızca 'karlar yağıyor' yanyana oturdukları an kaset sarar,pencereden dışarı atılır, el ele verilip kurdi 'ay lê gule' söylenir, ama sürgünde herşey satılıktır..
    elde avuçta,yürekte ne varsa harac mezat birbir satılır..taki piyanoya kadar...ama piyanoyu satmaz ve elerinde kalan tek şeye binip giderler.

bir mektup gelir fransadan ama beklene o değildir biraz votka lemon belki dağıtır,az ısıtır...
    #3471971 (My name is tjk, 31.05.2008 01:01)
  4. film şiir gibi bir film, ancak detaylarında propaganda akıyor. şarıl şarıl. izlenesi ancak böyle bi filmin içine giren siyaset de alenen sıçmıştır şiirselliğinin içine.
    #3472016 (corduk, 31.05.2008 01:10)

© 2008 - uludağ sözlük

vodka lemon başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. vodka lemon ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu vodka lemon nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» eski sevgiliyi merak etmek » mescit » selim bayrak » arabanin arka koltugunda direksiyon aramak » tuvalette ders calisip sinavda sicmak » yuri » en ciplak kizlarin istanbul da olmasi » ben hic deniz gormemistim » erjivan » turkiye nin ikinci buyuk golunun beysehir olmasi a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games