bugün

tüm bileşiklerde bulunan ama apolar moleküllerde sadece van der waals bulunduğu için genelde apolarda van der waals, polarda dipol-dipol olarak karıştırılan kimyasal bağ türüdür. doğrusu apolarda sadece van der waals, polarda ise hem van der waals hemde dipol-dipol dür. ayrıca en güçsüz bağ türüdür.
hayatımda gördüğüm en saçma bağ. gereksiz.hem en zayıf bağ, hem en iğrenç isimli bağ. liseden beri kılım, unutamadım da bi türlü, adını hatırladıkça kıllarım diken diken oluyor. (tüy sadece kuşlarda bilader)
şarap dünyasına gesi bağları kadar verimli üzümler verememiştir.*
1873 yilinda unlu fizikci ve kimyaci hollandali van der waals tarafindan ilk olarak doktora tezi olarak cikan formüldür. van der waals teorisinde, molekullerin kendi arasindaki etkilesimlerini ve molekul hacimlerini goz onunde bulundurup ilk olarak gercek gaz formülleri teorisini ortaya atmıştır.
kardeşleri için;
(bkz: mekanik bağ)
(bkz: iyonik bağ)
(bkz: kovalent bağ)
apolar bileşiklerde gözlenen bağ türüdür.
kör olmayasıca kimya ile ilgili bir terim işte.
zayıf bağlar olduğunu bilmekten öte gidemediğim bağlardır. zira kimya özürlü bir öğrenci olaraktan ne organik kimyayı ne anorganik kimyayı ne genel kimyayı ne... amaaaaan işte kimyayı sevmiyorum bu kadar basit ohhh beeeee!
anlatması güzel olan ama hiç bir zaman somut olarak gösterip anlamadığımız bağdır.
kimileride atomlar arası etkileşim der geçer.
zayıftır. hiç güven olmaz.
(bkz: van der waals bağlarında üç top gülüm var)
onemli olan sudur ki: soygazlar van der waals baglari kurarlar.*
atom çekirdeği etrafında dolanan elektronların simetrisinin bir anlık bozulmasıyla anlık dipoller oluşur. oluşan anlık dipoller komşu molekülü de etkiler ve diğer molekülün de elektron simetrisi bozulur. işte oluşan bu anlık dipoller arasındaki etkileşime '' zayıf van der waals etkileşimi '' denir. moleküldeki anlık dipollerin zaman içindeki ortalaması sıfırdır ve molekül bu yüzden kutuplu yapıya sahip olmaz. van der waals etkileşimi elektron hareketiyle alakalı olduğundan; bir molekülde molekül kütlesi arttıkça artar. ayrıca temas yüzeyi arttıkça da van der waals etkileşimi artmaktadır.
(bkz: hayat bağları)
(bkz: van der waals bağlarında dolanıyorum)
Van der waals bağları moleküller veya atom gruplarını zayıf elektrostatik çekimlerle birbirine bağlayan bağlardır.Van der waals bağları ikincil bir bağlardır, ancak molekül içindeki atomlar veya atom grupları kuvvetli kovalent veya iyonik bağlar ile bağlanırlar. yani van der waals bağları kırıldığında moleküller arasındaki boşluklar artacak ancak molekül yapısı bozulmayacaktır.*