vadideki zambak 

kapat
  1. honore de balzac'ın yaşamının bütün ümitlerini ve hüsranlarını anlattığı başyapıtlarından biri
    #199528 (siberr, 26.04.2006 12:46)
  2. genç bir adam olan felixin bir partide gördüğü kendinden yaşça büyük evli bir kadına gördüğü andan itibaren aşık olmasını, fakat bu aşkın normal bir aşktan çok daha farklı, yaşamsal her türlü zevk, olgu ve durumdan uzak tamamen ruhsal bir aşk olmasını anlatan dünya klasiklerindendir.
    #199575 (devedikeni, 26.04.2006 13:08)
  3. aşık olduğu kadının omuzlarının yuvarlaklığını yarım sayfa anlatacak kadar inanılmaz uzun tasvirlerle başlayan kitap.yarım kalmıştır.sıkıntıdan bitirilememiştir.
    #199587 (machados, 26.04.2006 13:13)
  4. honoré de balzaaaac vadideki zambak bu çok uzun bir hikaye kaldır başınııı bak şarkısıyla bir alakası yok bir çırpıda okuduğum sonra ağladığım sonra bir daha okuduğumda niye ağladım dediğim roman
    #200568 (tereyagliiskender, 26.04.2006 19:06)
  5. insana duyulan aşkın tasvirini yapmaya en fazla yaklaşmış eser..ancak kendi içinde çelişmekten kurtulamamasını balzac ın karmaşık bir ruh haline sahip olmasından kaynaklandığını düşünüyorum..
    #200595 (baudelaire, 26.04.2006 19:16)
  6. niyeyse ''bana da lo lo lo yaparsın artık'' gibi bir şarkıda geçen ve klibin de de kızın okuyomuş gibi yaptığı bir balzac şaheseri......
    #501535 (grange, 05.08.2006 16:06)
  7. Balzac Honore de tarafından yazılmış,aşk dediğin bu kadar güzel tasvir edilir kardeşim dedirten ruhun aidiyetiyle bedenin aidiyeti arasındaki farkı anlatan ,aşkın içine kıskançlığın girmesiyle ortaya çıkan kalp acısının gururla birleşince ne tür etkilere yolaçabileceğini dehşetle anlatan harika bir başyapıt.
    #521285 (rabbit, 10.08.2006 13:36)
  8. Aşık olduğu kadın tarafından Felix'e yazılmış olan 5-6 sayfalık mektup tüm insanoğluna okutturulası bir kitap. (bkz: hayatın anlamı)
    #571871 (mususi, 24.08.2006 11:37)
  9. erkeği olgunlaştıran eser.

yakınlık kurulacak kadının olgun olması gerektiğini anlarsın.
    genç kızları basite indirgersin zihninde.
    o ne aşktır platoniklikte zirve noktasını anlatır Balzac...

buram buram aşk kokar,şehvetin yanı başında aşkın felsefesi,olgunluğun önemi vurgulanır.
    ve tabi sabır homojen yayılmıştır romana.

acıtır.

o gün bu gündür yollarda Henriette mi arar oldum bende ayaklarının dibinde ağlayacak bir kadın istiyorum artık.platonikte olsa razıyım eğitsin yeter ki.
    #580547 (Mosquito, 27.08.2006 02:11 ~ 02:12)
  10. (bkz: anna karenina)

ve ben felix 'den başka bir oyuncu daha tanıdım..daha ataktı ;

(bkz: vronsky)
    #580568 (rasko, 27.08.2006 02:19)
  11. hiç hesapta olmadığı halde bana da lo lo lo yaparsın artık gibi sözleri barındıran bir şarkımsı içerisinde yer alma bahtsızlığına uğramış honoré de balzac eseri.
    #580581 (edelweiss, 27.08.2006 02:23)
  12. okuduktan sonra ortada henriette henriette diye dolaşmama sebep olan müthiş roman. Okuyan genç erkekleri feci çarpar efendim, olgun kadınlarla ilgilenmeye başlarsınız artık. Gençlere dönüp bakmamaya kadar gider iş.
    imkansız bir aşkı anlatır, ama süper anlatır.
    #581263 (paradigma, 27.08.2006 12:43)
  13. orjinal ismi le lys dans la valle olan roman.
    #627514 (ms.viking, 12.09.2006 10:34)
  14. felixin insanı canından bezdirdiği eserdir. bazen heyecanlandırır ama çoğu zaman sinir krizi derecesine gelir. "bırak artık ulan karının peşini" şeklinde yorumlar kesindir. kadını öldürür sonrada natalie ye salça olur.
    #2143038 (darkerway, 16.08.2007 13:51)
  15. olgun kadınlardan hoşlanmamın sebebi. 30 yaş altına bakmıyorum bile, sayesinde. içeriğini hatırlamıyorum dahi.
    (bkz: bilinç altı)
    #2143051 (sincap, 16.08.2007 13:54)
  16. 100 temel eserde bulunan gayet güzel bir romandır.
    özeti şöyledir;

---> alıntı <---

Aristokrat bir ailenin küçük oğLu Felix de Vandennesse, ailesinin sıcak sevgisinden ,ilgisinden yoksun, otoriter bir ortamda yetişmiş çalışkan bir çocuktur.Restauration devrinin yakLaştığı sırada Felix'i babası Tours'a çağırır.Felix, babasının davetine hemen itaat eder.Tours'a gittikten sonra bir gün bir baLoya katıLır.Baloda bir genç kadın görür.Onun güzelliği karşısında adeta büyüLenir, ona karşı derin bir sevgi duyar.Bu genç kadını uzun süre unutamaz.Bir gün, indre nehrinin kıyısında Clochegourde satosunda bu genç kadınLa karşıLaşır.enç kadının adı Kontes Henriette de Mortsauf'tur.Feliz, kadının güzeLLiğinin vadinin adı ile özdeşLetiğini düşünür.Vadinin adı Zambak'tır.Henriette de tıpkı zambaklar gibi temizi saf ve güzeLdir.Felix ve Henriette tanışırLar.Henriette, Felix'e hayat hikayesini anlatır.Henriette, evLidir ve kocası asık suratLı, sert, soğuk bir insandır.Mutsuz bir hayatı vardır.Felix de ona aiLesinin haLLerinden, kederLi çocukLuğundan bahseder.KarşıLıkLı dertLeşmeLer her ikisinie birbirine yakınLaştırır.AraLArında temiz fakat gizLi bir aşk başLar.SürekLi görüşmektedirLer.Bir gün, Felix'in mevki sahibi oLabiLmesi için buradan uzaklaşması gerçeği iLe yüz yüze geLirLer.
    Feliz, saraya girer, XVIII. Louis'in dikkatini çekmeyi başarır ve kısa zamanda danıştay başyardımcıLığına kadar yükseLir.Aşkına sadıktır, Henrietteyi asLa unutmaz, sürekLi mektupLaşırLar.iki yıLLık bi ayrıLıktan sonra tekrar görüşürLer.Henriette'nin kocası uzun süren bir hastaLığa yakaLanınca Henriette iLe Feliz arasındaki iLişki daha da derinLeşir.Fakat bir süre sonra feliz, Paris'e dönmek zorunda kaLır.
    Felix paristeki hayatı sırsında, elif tabakadan Lady Dudley adından biri iLe tanışır.Onun gösterişinden etkiLenir ve bir süre sonra aşık oLduğunu zanneder.Bu oLayı öğrenen Henriette hastaLanır, sonunda felixi affetsede bu hastaLık oun öLümüne neden oLur.GüzeL, parıLtıLı ingiLiz Lady'den bıkan feLix, Clochegourde'e geri döner.Geldiğinde Henriette can çekişmektedir.Henriette, ona bir mektup bırakmıştır.Mektupta; aşkı,arzuLarı ve ahLaki değerLeri, eş oLma sorumLuLuğu arasında yaşadığı çeLişkiLer, çatışmaLar yazmaktadır.Henriette, sonuna kadar ahLakını muhafaza etmekLe birlikte pek çok kez içinde savaşlar yaşamıştır.Feliz, bir süre sonra kendini toparLamaya çaLışarak Paris'e döner.Orada, kendini edebiyata,biLime,poLitikaya vererek avutmaya çalışır.

---> alıntı <---
    alıntı şu adresten yapılmıştır;
    http://www.frmtr.com/kita...dideki-zambak-balzac.html
    #2411365 (unique270, 01.10.2007 18:39)
  17. sırf Henriette de Mortsauf- felix mektuplaşmaları için bile okunası, dünya klasiği kitap.
    #2447645 (leblebi tozunun hastasiydim, 09.10.2007 11:59)
  18. kadın ve erkek ilişkileri böyle yürür yavrucum demek istediğiniz biri varsa verin eline okusun dediğim kitaptır.
    okumak biraz zorlayabilir. yoğun tasvirler, yer yer ağdalı cümleler vardır. ama yine de güzel bir klasiktir.
    #2960580 (zifiri gece, 06.02.2008 15:57)
  19. --spoiler--
    cocuklugum her seyden habersiz, gencligim ise hicbir sey bilmeden gecmistir benim.
    karsilik görmemis duygular bazi insanlarda kine dönüsür, bende ise öyle olmadi; duygular icimde yogunlasti, bir yatak yapti kendine, sonra oradan hayatima girdi. kisiye göre, titreme aliskanligi sinirleri gevsetir, korkuyu dogurur, korku da her zaman boyun egmek zorunda birakir insani. kisiyi tutsak haline getiren zaafin kaynagi budur iste. ne var ki bu bitmez tükenmez sikintilar, harcandikca cogalan bir caba, bir güc göstermeye alistirdi beni; ruhumu darbelere karsi hazirladi. hep yeni acilar bekleye bekleye benligimi hüzünlü bir boyun egis kaplamisti, cocukluk cagimin sirinligini o boyun egisin altinda ezildi...
    --spoiler--
    #3254763 (portlemis misir, 10.04.2008 19:22)
  20. Balzac'ın olgunluk çağının en önemli eserlerinin başında gelir. Kocasından mutluluğu tadamayan, ama ona ihaneti de insana saygı açısından kendine yediremeyen Heriette, çocukluğunun bütün acılarını onun dizinde bir ana sevgisiyle karışık huzur içinde gideren felix, çağlar boyunca insani sevgilere fedakarlıklara örnek teşkil edecek karakterlerdir.
    Vadideki zambak'ın şiirli fransızca'sını türkçeye çeviren de yine ünlü bir türk şairidir: cemal süreya.
    #3282736 (ignorabimus, 17.04.2008 17:52)
  21. bu gün elektrik kesintisi nedeniyle can sıkıntısından 40-50 sayfa kadar okudum. daha fazlasına yüreğim dayanmadı.

arkadaş bi insan bu kadar mı kendini acındırır. okula arabayla bırakıyolar, akşam dadısı alıyo aynı şekilde, ama adam fakirlikten yakınıyo. annesinin dediği gibi "bu yaptıklarının hepsi tiyatro". bizdeki ayakkabısız gidip gelen çocukları görseydi kendini vururdun demekki.

yıllarca ezik, içine kapanık, utangaç bi çocuk olarak yaşadım diyosun, ondan sonra baloda milletin karısına kızına göz dikiyosun. utangaç olmasan napardın acep.

yinede ölmüş adamın günahını almayalım, bendeki korsan yanlış basılmış olabilir.
    #3393421 (SAYKO5, 13.05.2008 20:48)
  22. okuyarak biteceğine inanmadığım ama yinede başladığım için bitirdiğim başta çok sıkıcı gelen bittiğindeyse tuhaf duygular yaşatan bitti valla dedirten kitaptır.

balzac ın hayatında yer alan beyin hücrelerinin iltihaplanması sonucu ölmesi olayı ise beni hep şaşırtmıştır. çok az uyuyan yemeklerini çalışırken yiyen bir insanın yogunluktan beyin hücrelerinin iltihaplanması. abartmışlar mı biraz? *
    #3510378 (ParaNtez, 08.06.2008 12:02)

© 2008 - uludağ sözlük

vadideki zambak başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. vadideki zambak ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu vadideki zambak nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» yuzuklerin efendisi ni oturup 1 gecede bitirmek » simsiyah saclardaki bembeyaz telin goruldugu an » janis joplin » rosario to vampire » salak ama mutlu insanlar » pala » pro vercelli » them not me » pele » adrenokortikotropik hormon a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games