bugün

uzak dogu sineması deyınce,ınsanın aklına hep dovus fılmlerı,jackie chan ve turevlerı herıflerın motor takmıs gıbı dovusmelerı gelse de,son yıllarda anımasyon ve dramalarda kusursuz eserler vermıslerdır.
mıyazakı'nın ruhların kacısı en ıyı anımasyon oscarını kazanmıstır.oldboy (chan-wook park),fedakar kız (kim-ki duk) kı bu fılmle en ıyı yonetmen odulunu kazanmıstır. bos ev( kim-ki duk) ornek verılecek mukemmel eserlerdır.artık uzakdogu sınemasına onyargılı bakılmamalı,ızlenmelıdır.
güney kore sineması, entel konulu filmlerde en başarılı örnekleri verirken japon sineması ise zaten kurosowa gibi bir ustayı yetiştirmiştir. şimdilerde ruhların kaçışı, yürüyen kale, steam boy gibi türdeşlerinden açık farkla önde olan üç anime çekmişlerdir ki anime deyince akla zaten japonlar gelmekte olduğu için doğaldır. japonların tek sorunu çektikleri kaliteli korku filmlerini düzgün pazarlayamamaktır yoksa halka için yorum yapamıycam fakat karanlık sular gibi aynısı amerikalılar tarafından daha dandik çekildiğinde daha çok gişe yapan filmler görmezdik. dönem filmleri zaten her zaman mükemmel olacak japonların son zamanlarda bu konuda yaptığı en başarılı örnek zatoichi ve shinobi de kaçırılmamalı. bi de "ichi the killer" kült filmi var tabi mutlaka görülmesi gereken.
son yıllarda özellikle güney kore ve çin menşeili filmler ile tekrar bir patlama yapmış, sinema dünyasının temel yapı taşlarından olan ekoldür.

uzakdoğu sinemasının, sinema tarihine kazandırdıkları, kattıkları burada sabaha kadar yazılsa az kalır. ancak, anime kültürünü sinema tarihine sokmaları ve oldukça minimalist tarzda filmler çekmeleri en temel özellikleridir. uzakdoğulu yönetmenler, filmlerinde kültürel yapılarından maksimum derecede etkilenirler. bu nedenle, genellikle filmlere konu olan unsurlar batı dünyasının uzak olduğu kavramlar olmaktadır. bunun yanında, özellikle son yıllarda, çok daha görüntünün ön plana çıktığı, şiirsel bir anlatıma sahip filmlere ağırlık vermektedirler. bunların en güzel örnekleri olarak; hero, bin-jip, 2046 gibi filmler verilebilir.

son dönem uzakdoğu sinemasından, chan wook park, kim ki duk ve takeshi kitano mutlaka takip edilmesi gereken yönetmenlerdir.

(bkz: seven samurai)
(bkz: ichi the killer)
(bkz: zatoichi)
(bkz: rashomon)
(bkz: old boy)
(bkz: kobe tai)
(bkz: sung hi lee)
yönetmenliğin yanısıra sinematografi açısından insanda hayranlık uyandırmaktadır. Bizi derinden vuran o sahneler, planlar, açılar, ışık oyunları vs. uzakdoğu insanının pratik zekasıyla karışarak aklımızın bir köşesine bir daha çıkmamacasına yerleşir.
son donemde chan-wook park ve kim ki duk ile cıkısa geçmiş ancak usta yonetmen akira kurosava' yı kesinlikle es gecmememiz gereken 'asian' harekatıdır.

(bkz: time)
(bkz: bin jip)
(bkz: fedakar kız)
(bkz: old boy)
(bkz: ran)
uzak dogu sinemasindan aldigi guc ile buyuyen, uzakdogu sinemasi asiklarini bir arada toplayip hizmet veren sinemasia.com topici ile alakali olan konu.*
güncel Önemli Başlıklar