bugün

iiBF'de bir bölümdür.
(bkz: tayyar arı)
diplomat olma hayalleriyle tercihler yapılmış , kazanılmıştır bu bölüm.velhasıl 1 ,bilemediniz 2 ,taş çatlasa 3 ,dünya yarılsa 4. sınıfken bi baltaya sap olamayacaklarının idrakına varırlar.artık çok geçtir ,elekler duvara asılmıştır.ortadoğu ,diplomasi tarihi ,uluslararası hukuk ve sair dersler de kendilerine kapak olduğuyla kalmıştır.
uluslararasi iliskiler

ilk sene diplomat olma hayallerinin kurulduğu, hatta bırakın diplomatlığı (bkz: dünyayı kurtaran adam) olma hayaliyle koşan, yüzlerinden gülücük saçan ve önemli kişi profili çizen genç arkadaşlarımızın 2. yıl ile işlerinin çok daha zor olmasını farketmeleri ile dumura uğradıkları bölüm. ama hayaller ve idealler bitmemiştir. dünyayı kurtarmaktan vazgeçilmişse de en azından (bkz: türkiyeyi kurtarmak) için yapılacak bazı şeylerin bulunduğunu düşünen arkadaşlarımız, gayretle teorik ve hikaye türünden derslerle kendilerini bir müsteşar veya dış işleri meslek memuru edasına kaptırmaya başlamışlardır. geçen yorucu ve bir o kadar da zevkli 2 yılın ardından resim biraz daha netleşmeye başlar. Ülkedeki sorunlar kemikleşmiştir ve ailenin beklentileri de sürekli gündeme gelmektedir. arkadaşımız seneye bitirecektir okulunu, iyi yerlerde görev alacaktır ve (bkz: ailesini kurtaracak) , ayrıca ailesini onore edecek mevkilere gelecektir. dünya ve türkiyeyi kurtarmak nafile bir çabadır düşüncesi ağır basacaktır. önemli olan aile olarak iyi bir noktaya gelmektir. ancak 4. sınıf çok stresli geçecektir. arkadaşlıklar ve hayaller artık eskisi gibi değildir. eski yıllar, özellikle ilk yıl özlemle anılmaktadır.olay ciddiyete girmiştir artık. mezun olunacak, erkekse askere gidilecek, iş bulunup hayata atılınacaktır. idealler ve amaçlar (bkz: kendini kurtarma)ya kadar gerileyecektir. hayatın ve para kazanmanın zorluğu anlaşılmıştır artık. geçen seneki mezun abiler de boştadır.

işte buna " dünya politikasını ve uluslararası politikayı öğrenen insanın, zorlu sınavları geçen arkadaşların hayata atılacaklarını düşünüp kahvaltıda yiyeceği veya yiyemeyeceği ekmek ve zeytinin derdine düşmesi eklendiğinde (bkz: uluslararası ilişkiler) okumanın ve ilk başlarda dünyayı kurtarmanın da dayanılmaz hafifliği eklendiğinde olay kapkara bir resme dönüşmektedir. ama yine de ideallerine ulaşanlarımız da pek ala mevcuttur tabi ki.
devletlerin birbirleriyle olan geçmiş ve potansiyel gelecek ilişkilerini, sosyoloji, tarih, coğrafya, psikoloji, siyaset, ekonomik bağlamında ele alan bilim dalı.
sayısal mezunu olduğum için gidemediğim bölüm.
yapılan arastırmalara göre geleceğin ve bugunun en önemli iş sahalarından biri. Bu meslekte uzmanlasan mezunlar kamu ve özel sektörde oldukca genıs ıs ımkanı bulabilecekler.yapılan arastırmalar da bunu gösterıyor. (bkz: ekonomist dergisi)
bir arkadaşımın "uluslararası çelişkiler" şeklinde bahsettiği iibf bölümü...
Ah ah keşke bu bölümü tercih etmeseydim dedirten bölüm. sebebine gelince, birçok alanda bilgi yüklemesine maruz bırakılan öğrenci, hiçbirinde yetkin bir konumda olamaz.'entellektüel' değil de 'entel' mezunu veren bir bölüm yani bir bakıma eskiden mülkiyelilerin dediği gibi 'şube-i züppe'...Hele ki Uludağ iiBFdeyseniz, conconların arasında boğulmaktansa evde oturup film izleme yoluna gidip kendi çıkmazını daha da çıkmaz haline getirebilirsiniz
bu bölümü bitiren insanların en önemli özelliği hiç bir şeyi tam bilmeyen ama herşeyi bilen insanlar olmalıdır. siyasetten ekonomiye hukuktan diplamasiye tarihten sosyolojiye hemen hemen aklınıza gelebilecek herşeyden az çok anlar bu adamlar ancak hiç birini tam bilmezler. zaten bu konuları tam bilseler isimleri hukukçu, ekonomist, siyasetçi veya sosyolog olurdu ancak bu adamların diplomalarında uluslararası ilişkiler uzmanı yazmaktadır. bu yüzden de gerçekten çok geniş bir çalışma alanı vardır.

açıkçası bugün birçok uluslararası ilişkiler mezununu dışişlerine girip memur olmak kesmemektir. bir çoğu maalesef bunu gerçekten iyi bir kariyer olarak görmemektedir. özel sektör daha cazip gelmektedir.

kısacası aslında her bölümde olan bu bölümde de vardır o da gerçekte herşeyin öğrencinin kendisinde bittiğidir. eğer ne istediğini bilen bir öğrenciyse uluslararası ilişkiler okumak için hem çok zevkli hem de çok cazip bir bölümdür
dogru dürüst diplomat verdigine sahit olmadıgım bölüm.
Her sene diplomat ya da ilgili bir meslek sahibi olma hayallerinin kurulduğu ve sonunda da olunduğu bölümdür.
(bkz: msn den almanyada yasayan bir citir düşürdüm)
(bkz: bu ciger bozuk zaten)
birçoğuna göre okuması da iş bulması da zor olan bölüm. fakat gerçekten bu mesleğe gönül vermiş olanlara göreyse okuması zevkli bölüm. bu bölümü okuyan kişinin kendini geliştirmesiyle iş bulması da doğru orantılı. sadece okul derslerini öğrenmek yetmiyor, bunun dışında bölümünüzle ve ab ile ilgili düzinelerce kitap okumanız gerekiyor. nitelikleriniz ne kadar fazlaysa, size olan talep de o kadar fazla olacaktır. yani herhangi bir üniversitede bu bölümü okuyup mezun olunca şıp diye iş bulabileceğini falan sanmıyordur yurdum insanı herhalde. nerede görülmüş? iş bulma konusunda en büyük yardımcı şimdilik * torpil. Fakat inanıyorum ki ilerleyen yıllarda devletimiz uluslararası ilişkilerin ne derece önemli olduğunu kavrayacak ve bu bölüme gereken değeri verecektir. Ki yapılan tahminlere göre gelecek yıllarda en parlak iş alanlarından biri haline gelecektir. Tabi ki işimizi tahminlere bakarak yürütmüyoruz, ama geleceği az da olsa görebilen biri bu varsayımın doğruluğunu da anlayacaktır.
bir diğer adı da beynelmilel münasebetler dir.
hiçbir formasyonu olmayan ve de yurt dışında olduğu gibi siyaset biliminin master dalı olması gereken bölümdür.
(bkz: international relations)
petkimin geçen gün verdiği iş ilanında aradığı uzmanların yetiştirildiği bölüm.
ingilizcesinin kisaltmasi manidar bir sekilde 'ay ar' olan bolumdur.
(bkz: uluslararasi celiskiler)
mezunu olmaktan gurur duyduğum ama CVmde görünmesinin bi sike yaramadığı güzide bölüm. Hele bi de ingilizceyse bölüm tadından yenmez. Okumayi sevene.
dostluğa değil çıkar ilişkilerine dayanır. dost ülke diye bişey olmaz. ortak çıkar sahibi ülkeler vardır.
2 yıldır Uludağ üniversitesi nde okumakta olduğum, gittikçe adamın kafasını sıyırtan, ekonometri ile birlikte kanımca iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin en ağır ve zor bölümüdür.
Ne şiş yansın ne kebap mantalitesini diplomat imitasyonlarına öğreten bölüm....
ben bu işi yalayıp yutucam,hakkıyla bitiricem dersen karşına çıkabilecek en zor bölümlerden biri.eğer gerçekten diplomat vs vs olabilirsen -ki miyonda bir-gerçekten sosyal ve kişisel tatmin açısından karşılığını fazlasıyla alabileceğin ama yok eğer bitsinde nasıl bitersen bitsin dediysen yada şansın yaver gitmediyse uluslararası ilişkiler in farklı bir koluna yönelmek için kişiyi zorlayan bölüm.
(bkz: uluslararası cinsel ilişkiler)