bugün

sözlük yazarlığının belli başlı kalıplara oturtulup oturtulamayacağı hakkında bir önermedir. %80 olup olmaması tam olarak önemli değildir. zaten nizam yerindeyse araştırma yapılmamış, gelişigüzel olarak "birçoğu" manasında kullanılmıştır.

önerme doğru denilebilir. çünkü uludağ sözlük yazarı alışılagelmişin dışındadır. yazar arkadaşının başlığı altına sanki cep telefonuymuş gibi davranıp 23.59 da mesajını yazar. "ehhh öhhh hadi 00.00 olsun ilk ben kutlucam!! ehi ehi herkes görsün!!" nidaları arasında ekle butonuna tıklar. kimi işi uzatır, yeni yıla, sevgililer gününe götürür. ha özel mesaj butonu vardır, oraya tıklanır "doğum günün kutlu olsun cicim mucx öptm seni" yazılır. klasiği budur. ama klasiğin dışındaki herşey her zaman başkaldırıdır. başkaldıran sevilir, sayılır.

"yazar olmak için okumayı bilmek gerekir" demiş ünlü bir düşünür. ne kadar da güzel söylemiş. orhan pamuk babasından örnek alırmış okuduğu kitaplarda. hep altını çizermiş gerekli gördüğü yerlerin. not alırmış. düşünür, kafasını yorar, cümleleri kurar, sonra yazısını yazarmış. okuyucularının düşüncelerine de önem verirmiş.

konuyu toparlayalım. bir başka olağandışılık ise girilen entry sayıları.** bir insanoğlu nun günde 150 ye yakın entry girmesi nereden baksanız olağandışılıktır. 150 entry nin 100 tanesinde geyik yapsanız bile o 50 tanesinde bilgi vermek ya da olan olaylar hakkında yorum yapmak büyük iştir. bu 15-20 yaş arasındaki bir genç için yapması çok zor bir iştir aynı zamanda. ya adam oturup bir gece önceden herşey word de yazılmış bir şekilde, copy paste yapıyordur; ya da büyük bir olasılıkla bakınızlarla, kısa cümlelerle muhabbet kurup forum ortamı yaratıyordur. olabilir, bu onun kendi bileceği iştir. bize laf sölemek düşmez. ancak bu bir sözlük ortamının geneline yayıldığı zaman bu tarz önermelerle insanların gelmesi de kaçınılmaz olur.

bu önermenin asıl olarak kaynağı "uludağ sözlük yazarı bilgi içerikli entrleri hiç sklemiyorken, nasıl muhabbet kurup da nasıl eğleneceğine bakan, bilgi paylaşımını esas almak yerine bel altı entry lerden bol zevk alıp, hayatı pek sklemeyen yazar tayfasından oluşmaktadır. %80 i bu tarz yazarlardır." olduğunu düşünmekte hbu naçizane beden.
efendim ben sanatçı değilim şarkıcıyım diyen yeni yetme popçular misali. amatör ruhlu karalama yapanlar cemiyeti uludağ sözlük...
yüzde seksenlik kısmın neredeyse tamamının iletişim kurma amaçlı yazmalarını öne çıkaran tespittir. iletişim kurma çabası, bilgi akıtma çabasını geçtiği an forum olunuyor sözlük değil.
-ayşegül hanım burda yetmiş milyon okur bizi okuyor!!! yalan söyleme cengiz!!! * ama *
yüzde seksen oranında katıldığım görüştür.
ilk gördüğümde hıncal uluç'un söylediğini zannettiğim söz.
(bkz: federer adam degil)
(bkz: türk milletinin yüzde 80 i aptaldır)* *
doğruluğu kanıtlansa diyelim herkes kendini o yüzde 20'nin içinde görecektir.

biz burda yazar değiliz bir kısmımız astronot bir kısmımız da kâhin. *
durun düzeltelim.

uludağ sozluk'tekilerin yüzde 20'si yazardır... **
uuser diyoruz biz yazarcıklara , evet ne yazarı uuser iz biz. kullanıcının yandan yemişi gibi bişiy demek oluyo bu. (bkz: yazıklar olsun bir tolstoy kadar olamadın)
(bkz: estağfurullah)
bu kadar entry nerden çıktı o zaman sorusunun sorulmasına neden olmuştur bende. * *
haklıdır. bu yüzden bu geçerlidir: (bkz: sozluk kullanicisina yazar diyebilme kustahligi)
küstahlık olarak tanımlandığı için insanlar küstahça buna karşı çıkıyorlar ve kendilerini bir anlamda doğruluyorlar.
sözlükte yazmak yazarlık değildir tabii ki. hatta %100 ü bile yazar olmayabilir. tamam "yazar" kelimesinin anlamı yazan insandır. ama toplumda kalıplaşmış tanımını herkes bilir pekala... değil mi?
hangi yüzde 80 canım?

haa tabi deniz akkaya'da köşe yazarıydı diyosanız o zaman başka tabi!.

vardır elbet yüzde 1 ya da 2 oranında yazarımız, o kadar da olsun!. * *
(bkz: bana kelime oyunu yapmayın ulan)
(bkz: sozluk kullanicisina yazar diyebilme kustahligi)
(bkz: #106427)*
Banu Alkan "ben sarkiciyim" diyorsa bizde hay hay yazariz diyebiliriz.
(bkz: yazar ne ulan) (bkz: yok daha neler)* **
ee ne olacak peki! tamam , denildiği gibi yüzde 80'ni yazar değildir belki de (kaldı ki bu oran nasıl saptandı onu da anlamadım), gitsin mi bu kadar adam? yani bu kişilere "git mi" denilmeye çalışılıyor? (kaldı ki bu bahsedilen oranın içinde ben de olabilirm).eğer git denilmek isteniyorsa: "sen yazarsın bu yazar değil" diyebilecek bir üst merci var mıdır? yoksa bu başlığı açan kişi üst merci olduğunu iddaa eden kişi midir? ayrıca, burada herkes "aman bilgi verelim" derdin de değil, zaten böyle bir şey de olamaz! tamam bilgi vermek isteyen versin ama geyik yapıp kafa bulmak isteyen, eğlence yaratmak isteyen adama da "sen git, yazar olacak kapasite yok sen de" denilmesi de ne kadar doğrudur bilmiyorum.
tamam, yazılan tüm açıklamaların kendince bir doğru tarafı ya da tutarlı bir yanı var. ancak, bu yüzde seksen gibi net bir rakam ortaya nasıl atıldı onu merak ediyorum? misal, sözlükte 1000 kişi varsa bunun 800 yazar değil anlamına gelir! şimdi, bu örnekten yola çıkarak, bu kadar kişi tek tek tahlil mi edildi, hepsinin yazıları "hmm evet, bu olur bu olmaz" şeklinde üstünde durularak analiz mi edildi ve bu analizler ve yazan kişilerin tek tek çetelesi mi tutuldu da böye net bir rakam "%80" ortaya çıktı? "ha, evet böyle yapıldı, bu sonucu elde ettik" denliyorsa, "helal olsun" diyorum, zira bu kadar net sonuçlar ulaşabilmek için bolca zaman ve sıkı bir uğraş gerekmektedir, o yüzden "helal olsun size."
artı, naçizane fikrim: "olsa ne olmasa ne hocam"-dır. yani geyik yapılıyor diye ya da kafa bulunuyor diye burada yazar olamak isteyen kişilerin namına leke mi geliyor! "sözlük olmanın kuralı şuymuş buymuş", olmayı versin öyle kural, hem neden bu kadar rahatsız olunmaktadır anlamış değilim!

edit: bu yazı bir it-dalaşı şeklinde anlaşılmasın! zira ben halen daha yazar olmayanların net rakamının nasıl saptandığı konusunu anlamış değilim! artı, sözlük olmanın ortada yazılı bir kuralı mı vardır, ya da böyle bir kural varsa herkes veya büyük çoğunluk bu kurallar konusunda hem-fikir midir, bunu da anlamış değilim?
"yazarlar" ve diğerleri... bunlara gerek yok.

yazan, herkes yazardır. hiç kimseye olmazsa kendisine yazardır.

ayrıca, uludağ sözlüğün %20'si değil, %2'si yazardır. 10000 üye kişiden anca 200 civarı kişinin etrafında dönen bir sözlükten bahsediyoruz. yazarlık kriterleri, ünlülük payeleri..vs. boşverin. kimseye bir engel teşkil etmiyorsa ve yazdıklarınız da engellenmiyorsa, yazdıklarınızın çoğunluğu yazılı kurallara ve genel ahlaka uygunsa siz bir yazarsınız.

hülasa tanım : yazarın birinin sözlüğe taş atması. ( bir taş attım sözlüğe, tın dedi. )
bana göre süt, onlara göre çikolata.
kime göre neye göre..
beğenilmiyorsa gidlmesini gerektiren durumdur. yazar nedir? ne yer, ne içer? senede kaç kere çiftleşir? hangi iklimde yaşar gibi abuk subuk sorularla milletin midesini bulandırmayalım beyler...
kime göre yazar-neye göre yazar diye bir olayı ortaya atıp başlığın seyrini değiştirmek lazım.
bir yanıyla doğru önermedir. zaten yazar olmak öyle kolay da değildir.iki cümle kurup, yorum yapmakla olmaz.
yazar olan da ben yazarım diye dolanmaz ortalarda.
yüzde yirmi var yüzde seksen yok... var veya yok önemli değil aramozdan hiçbirinin nobel ödülü gibi gayesi olduğunu düşünmüyorum zaten burada yazdıklarıyla.