bugün

Talep olursa savaşın tüm kronolojisini anlatabilirim ancak libyadaki türk gücünü biraz anlatmak istiyorum.

Öncelikle savaşan taraflar kimler?

GNA(Governement of national accord) yani ulusal mutabakat hükümeti. 2011'de Kaddafiyi deviren ve BM tarafindan taninmis ozellikle Türkiye ve Katardan kısıtlı olarak da italya ve Ukrayna'dan destek alan Tripoli merkezli hükümet.

LNA(Libyan National Army) veya HOR(house of representatives) Yine GNA tarafından tobruk'a atanmış olan Darbeci Hafter ve milislerinden oluşan Derne-Tobruk-Bingazi merkezli özellikle Mısır, Birleşik Arap emirlikleri ve Rusyadan kısıtlı olarak da Yunanistan ve Fransadan destek alan çoğunluğunu paralı askerlerin oluşturduğu darbeciler.

Biraz Libya coğrafyasını tanıyalım:

Güneyi sahra çölü, doğusu sirenayka(Derne tobruk bingazi) ve batısı da tripolitana(Trablusgarb) dır. Güneyinde zengin petrol yatakları bulunur ve genel anlamda ulaşım hava ve deniz yoluyla olmak üzere sahil bölgelerinden sağlanır.

Hafter neyi amaçlamaktadır:

Özellikle 2019 döneminde amacına ulaşmaya çok yaklaşan hafter aslında mısır ve Bae nin maşasıdır. Arap ligindeki Baas-müslüman kardeşler ABD-Rusya çekişmesinin günümüzdeki yansımasıdır.

Savaş ne durumdaydı?

2019 ilkbaharı ve yazında savaş neredeyse hafter tarafından kazanılacaktı. Mayıs ayında BM temsilcisiyle görüşecek kadar zaferden emindi hafter. Hafter Savaşın başlarında Bingazi-derne-tobruk üçgenini ele geçirdi. En batıda Tripoli ve bu üçgenin ortasında kalan Mısrata-Sirte hattına da işid yerleşmişti. ilerleyen süreçte Hafter mısır hava kuvvetlerinin GNA ise kısıtlı abd yardımıyla ışid güçlerini bu mevzilerden sökmeyi başardı. 2019 başlarında ülkenin %80 inini ele geçiren LNA Tripoliyi kuşatma altına aldı. Özellikle birinci iç savaşta savaşan Zintan tugayları Tripoliyi batıdan Tunus sınırından çevirdi. Hafter ve milisleri de güneyden özellikle Selahaddin bölgesi ve Qasr bin Gashirden taarruza geçti. Doğuda ayn zara bölgesinin ele geçirilmesi ve Mitiga havaalanının düşmesiyle Misrata-Tripoli hattı hafter tarafından kesilmiş oldu. Böylece 2019 mayısında tripoli 3 taraftan kuşatılmıştı. Savaşın başında Vatiyye hava üssünde pek çok Mirage F1-Mig23 ve Sukhoi Su21 ini kaybeden GNA hava gücünden yoksundu. Hafter ve milisleri özellikle mısır tarafından tamir edilip modernize edilmiş uçaklarla savaşıyordu. Her iki tarafta ekipman olarak çok zor durumdaydı çünkü birinci libya savaşında pek çok uçak-tank ve zırhlı araç Nato güçleri tarafından yok edilmişti. Bu süreçte Hafter Bae den aldığı zırhlı araçlar modernize edilmiş uçaklar Grad füzeleri ve MANPAD(taşınabilir hava savunma sistemi)ler ile bir adım öndeydi. Tripolinin güneyinde An Nasr ormanı ve yeşil parkın orada savaş tüm şiddetiyle devam ediyordu. Bu bölgeler birinci libya savaşında Kaddafi güçlerinin kaybettiği en kritik bölgelerdi. Hafter güçleri tripolinin merkezine yaklaşık 20 km uzaktaydı. Tripoli düştü düşecek derken bir mucize gerçekleşti o mucize TSK idi. Samsundan yola çıkan gemilerle birçok BMC kirpi BMC Vuran ve FNSS ACV-15 tripoli limanına ulaştı. Türk dronelarının yıldırı gücü ve yoğun bombardımanları Haftere kan kusturdu. Bir anda hava gücü GNA'nın eline geçti ve Hafter zor durumda kaldı. Durum oldukça karmaşık bir hal almıştı. Selahaddin bölgesinden atılan grad füzeleri Tripoliyi vururken aynı zamanda limanda hummalı bir nakliyat sürüyordu. Bayraktar ve Anka dronelarının ustunlugunden yılan hafter BAE den Pantsir-S1 hava savunma sistemlerini talep etse de bu sistemlerin de akıbeti tıpkı Suriyede olduğu gibi SiHA'larımız tarafından yok edilmek oldu. 2019 sonlarında suriye den kaydırılan Sultan Murat tugayları ve Türkiyeden alınan yoğun destek ile Hafter güçleri arka arkaya kaybetmeye başladı. Tripoliden sürülen hafter güçleri savaş basından beri en ağır kayıplarını Nisan-Mayis döneminde aldı. Pek çok askeri ekipmanını bırakarak kaçan çapulcular Libyanın doğusuna sürüldü. Savaş başından beri birçok kez el değiştiren Sirte GNA tarafından ele geçirilmek üzere. Stratejik olarak Bingazinin kapısı sayılabilecek bir bölge burası düştükten sonra 150 km çapındaki arazide başka yerleşim yeri yok. En şiddetli muharebelerin birkaç ay içinde bingazi bölgesinde olmasını bekliyorum.

Peki Libya bize ne kazandıracak?

Libya aslında bize Atatürkün mirası. Bu içi boşaltılmış cümleyi biraz doldurmak istiyorum. Birinci dünya savaşından yenik çıkıp bu bölgeleri terk ettiğimizde hala daha libyalılar onları kurtaracagimiz günü bekliyordu. Senusiler döneminden Kral idrise dek Kaddafiden bugüne dek libya her zaman bir türk eyaletiydi. Her zaman bizim geleceğimiz günü beklemişlerdi. Derne ve Tobruk atanın savaştığı topraklar darbeci hafterden alındığında bu misyon tamamlanmış olacak. Akdenizde yeni bir müttefik kazanılmış Darbeci Sisiye de darbecilerin akıbeti ne olur gösterilmiş olacak. Uzun lafın kısası Trablusgarp Halep gibi Musul gibi Kerkük gibi Türkün 100 yıllık kızıl elmasıdır.
türkiye'nin libya'daki faaliyetlerini atatürk'e bağlamak atatürk'ün anısına hakarettir. 18 yıldır atatürk'ü gömmeye and içmiş akp değişti, atatürk'ün mirasını düşündüğünden mi böyle yapıyor yani? atatürk'ün mirasını düşündükleri için mi ne zaman atatürk düşmanı fosil ölünce cenazesine koşuyorlar?

akp'nin libya'da bulunuş sebebi kendi ihvancı takımına yardım içindir. ihvancı takım nerdeyse, akp de ordadır. ihvancı takım nereden defedilirse akp de ordan elini ayağını çeker. bu suriye'de de böyle, mısır'da da böyle, sudan'da da böyle. kendi 40 askeri şehit olunca şakalar komiklikler yapmış, mısır'da bir ihvancı öldü diye bir ay kameralara ağlamış adamın tekadam olduğu ülkeden bahsediyoruz.