bugün

Tuğ:Bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy,sorguç.
eski türklerde ve osmanlı'da devlet büyüğü mertebelerini belirtmek için çadırların tepesine dikilen at kılıyla süslenmiş mızrak.
tübitak ulusal gözlemevi kısaltması.
atın poposundan alınmış kıllar...
Ucuna atkuyruğu bağlanmış, ay-yıldız temrenli mızrağa verilen addır. Tuğlar, Orta Asya'da Türk hakan ve hanlarının, bağımsızlık ve erk simgeleriydi. Sonraki dönemlerde Türkiye'ye de taşındı. Osman Gazi'den II. Mahmud'a kadar padişahların, vezirlerin, Sancakbeylerinin konumlarını tuğlar simgeliyordu. Seferlerde ve törenlerde padişahın önünde altı; vezirlerin üç, sancakbeylerinin ise tek tuğ taşıyan süvariler giderdi. Savaş kararı alındığında tuğlar ilkin saray kapısına çıkartılır; buradan Davutpaşa sahrasında kurulan ordugâha götürülerek Otağ-ı Hümayun'un önüne dikilirdi. Vezir ve sancakbeyleri de birliklerinin başında tuğ çekerek alay gösterirlerdi. Tanzimat yıllarına doğru rütbe düzenine geçilirken tuğların yerini rütbe ve nişanlar alınca eski tuğlar da saray depolarına , askeri müzeye konulmuş; taşrada ise büyük camilerin minber kapılarına birer hatıra olarak bağlanmıştı.Korunabilen tuğ örnekleri de müzelerdedir.
Türk ve Altay halk kültüründe, ayrıca devlet geleneğinde hükümranlık sembolüdür.
kaynak; (bkz: wikipedia)

padişahların ve vezirlerin başlarına taktıkları başlıkların ön tarafında bulunan tüy veya püskül biçimindeki süs. kaynak; (bkz: tdk)
(bkz: tuğgeneral)
(bkz: tuğamiral)
sevdiceğimin isminin son hecesidir. dünyanın en güzel hecelerindendir.
bir çok insanın saçına naziren benzetme yapılır; tuğ kafalı.
At kuyruğu bağlanmış mızrak. Bu mızrağın ucunda bir de ayyıldızlı temren olurdu. Eski Türk geleneklerinden sayılan tuğ, hem bağımsızlık hem yetki belirtisiydi. Bu nedenle Osmanlılarda da son dönemlere kadar kullanıldı. Padişahlık 6 tuğla, vezirlik 3 tuğla simgeleniyordu. Tanzimat’tan sonra vezirlerin ve diğer asker ve idarecilerin tuğ kullanması kaldırıldı. Padişahlık tuğları ise büyük bayramlarda, gösterilerde ve pek ender olarak kullanıldı. Evet.
Eski Türkçe'de sancak anlamına gelen bir sözcük. (bkz: Sorguç) da denir. Tuğ, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde hükümranlık sembolüdür. Sancağın tepesine takılan at kuyruğu, kıldan yapılan flama şeklindedir. (bkz: tuğra) sözcüğü, etimolojik olarak tuğ ile aynı kökten türemiştir.
ilgili linkler:
1) https://yenidenergenekon.com/811-tug-anlam-ve-onemi/
2) https://onturk.wordpress.com/tag/tug/
ilgili fotoğraflar:
görsel
görsel
güncel Önemli Başlıklar