bugün

bir dönem çok popüler olmuş, yaylı sistem. alaturka tuvaletlerde kullanılmıştır ve fayda zarar ikileminde insanlığın yanlış yola sevk olduğunun en bariz kanıtıdır..bu kapaklar yaylı ve üzerinde belli ağırlığa müsaade eden kapakçıklar olarak icat edilmiş olup koku ve lağım deliğinin o karanlık korkunç mahzeninden gelebilecek her türlü kötülüğe kalkan olması ümidiyle girmiştir sosyal yaşantıya. lakin oldukça gürültülüdürler. üzerine bırakılan paketi anında aşağıya ileten hassas bir ağırlık mekanizması olduğu için kapanmasının yarattığı gürültü iki oda öteden bile duyulabildiği gibi, misafirliğe gitmişseniz üzerinde kalanları tuvalet fırçasıyla temizlemek de gerekir ki bu aslında ev sahiplerinin bulduğu tuvaleti misafire temizletme metodudur. çok şükür tedavülden kalkmıştır..hala bazı tuvaletlerde deliğin etrafını çevreleyen çerçeveleri zamana meydan okumaktadır. çıkartılması büyük cesaret isteyeceğinden bir delinin bir kuyuya taş atması gibi değerlendirilmektedir kanımca..
ismi fareliktir, alaturka tuvaletlerde delikten fare çıkmasını engeller. yararlı bir buluştur, kokuyu da azaltır.
aşırı yüklenme olursa hemen bozulan icad. *
Memleket insanımızın dünyaya hediye ettiği büyük buluşlarımızdandır.
alırken kalitelisinin alınmasını önereceğim alet; adileri çok çabuk kırılmakta olup değiştirmesi de pek sevimli değildir.
piyasada wc matik adı ile anılmaktadır.

avantajları;

*birmilyoncu diye tabir ettiğimiz sikko mağazalarda ve yerel pazarlarda bulmak mümkündür
*delikten kötü kokuların gelmesini engeller.
*güzel görüntü

dezavantajları ;

*büyük parça boklarda sorun olmasada, yaylı mekanizmesinden dolayı küçük parça boklar kapağı aşşağı doğru iter fakat bok düşmeden ivme ile boku kıça doğru fırlatır.
*kesik parçalı bok sıçışlarında "lock, lock, lock" kapak sesi gelir. yani tuvaletteki kişi işemiyor sıçıyordur.
*ismi bilinmiyordur. "tuvalet deliğinin şeysi" şeklinde istenir.
alaturka helalarda deliğe takılan, yük altında açılıp kapanan bir kapakla, delik çapında bir silindirden oluşan, türk plastik sınainin gururu adevattır.en büyük faydası tazyikli defi hacetlerde bokun ilk hızını yavaşlatıp, boruda biriken atık suyun kaseye sıçramasına mani olmasıdır.mühendislik harikasıdır.
insanın en değerli bölgesini fare ısırıklarına karşı mükemmel koruyan cihazdır. Genelde yaylı kapak kırılır ve içeri düşer. bu da tuvaletin tıkanma sorununu ortaya çıkarır. içeri düşen kapak ne dışarı çıkar, ne aşağı iner, ortada bir yerde durur. Onu yok edebilmek için farklı yöntemler geliştirmek gerekebilir.
icat edenin şimdilerde paraya para demeyen bir şahıs olduğunu düşündüğüm nesne.
ortak paylaşım alanlarında kullanıldığında temizlik açısından yararlı bir icattır. yalnız ortak paylaşılan bir evde kullanıldığında size birçok malzeme veren alettir. zira büyük hacetin giderildiği durumlarda kapağa yapılan nokta atışı, salondaki ev halkı için öncelikli bir irkilme, sonra da karna kramp girene kadar gülme sebebidir.
pek faideli buluştur. delikten çıkabilecek çeşitli haşerelere karşı korur, ayrıca delik içerisindeki birbirleriyle etkileşim haline girmiş malzemeleri görmememizi sağlar. bence en önemlisi büyük hacetimizi yaparken(yapmaya çalışırken) malzemenin tamda bedenimizden kopup deliğe doğru hızla düştüğü zaman aynı hızda yukarı doğru çıkan damlacıkların kıçımızın olur olmadık yerlerine konmasını engellemesidir. düşünenden allah razı olsun diyorum.
değiştirmesi zor olan kapaktır.

çok babayiğit bu yolda heba olmuştur. evet.
ayakta işerken kapağı nişanlarsanız tarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr diye ses çıkarır.
(bkz: klok)
babaannemlere gittiğim zaman, ev sessizken dedem ya da babaannem tuvalete girdiğinde nasıl sıçtıklarını dinlerdim.

dedem: klok! ....... klok!..... Şarrrrrrr (su açıl, maşrapaya dol)

babaannem: fiiyyy.... klok!... hhkkkhhhhhhhhh (sifonu aç)
hiç bu kadar detaylı görmemiştim. bildiğin tasarım harikası. plöp. evet.
bunu niye koyuyolar ya, temizlemesi zor oluyor hele bi de milletin evinde tsunami vurasın geliyor oraya
O şap diye ses çıkarması yokmu. Adamı bir mutlu ediyorki.
Farelerin cirit attığı dönemde evlere haşere koruyucu olarak giren ve tüm evleri ele geçiren nesne.
çok ses yapıyor, kapak açılıp kapandıkça çat çat ses geliyor, misafirlikte felan zor iş, oturma odasından duyulan çat çat ses pek hoş değil.
geride bıraktıklarınıza bakıp üzülmeyin diye var onlar.
yüksek bir darbeye maruz kaldığında kırılan teknoloji harikası *
(bkz: okul tuvaletleri)
Aşağıdan cardın, fare, hamamböceği gelmemesi için mükemmel icat. Aslında ilk alındığında sistemin yeni olmasından mütevellit yaylar gergin olduğu için düşen her b*kun ciddi manada yüksek ses çıkardığı ( Tee oturma odasından bile duyulabilen çarpma sesi ) ama zamanla kullanıla kullanıla yayların gevşediği ve zamanla o muhteşem sesin kesildiği yegane icat.

Bazıları iki dudaklıdır ve bir dudağı sürekli aşağı bakar. Ama yinede aşağıdan gelebilecek tehlikelere karşı işlevini yerine getirir. Üsten gelenleri de yolcu etmesini bilir. Başka birinin evine gidildiğinde ses duyulmasın diye su açılır ve su sesi ile patırtı kütürtü agele edilmeye çalışılır. Lakin yeni ise ev sahibini ürkütür. Tuvaletin bulunduğu yere yakın olup olmadığı hassas antenler vasıtası ile tahmin edilmeye çalışılır.

Ikının rahat rahat. Tuvalet o ihtiyaçlar için vardır.
görsel

En gereksiz aparatlardan birisidir. Kaç parça halinde sıçıldığı dışarıdan “pat, pat” sesinden dolayı duyulabilir. Çiş yaparken de ses yapar. Misafirlikte bununla karşılaşında insanın hevesi kaçar.
Yaylı olan kapak sistemi zaman içerisinde kırıldığında, değiştirmek yerine o şekilde kalması yeğlenen icat. Kim sürecek şimdi oraya elini, ölmüş akrabaların bile dna hücrelerine sahip bir kapak.
güncel Önemli Başlıklar