turklerde yagma gelenegi 

kapat
  1. Eski Türklerde yaşam tarzı gibi birşeydir yağma, sadece akınlardan da ibaret değildir bu olay aslında.

(bkz: yağma sofrası)
    #2317919 (sarap icen sarap icen sarap, 15.09.2007 00:02)
  2. islamiyetle birlikte ciddi olarak sorgulanmaya başlanmıştır..
    #2317924 (justinank, 15.09.2007 00:03)
  3. iftiradır, türkler aldıkları toprakları yağmalamamış ve asla kötü davranmamışlardır, savaş ganimeti almayı yağmalamakla karıştırmak cahilliktir. yağmalamak türk tarihinde sadece tatarlara ve dünya tarihinde avrupalılara ait bir özelliktir, sömürgecilik avrupa tarihinin temelini oluşturur şeklinde düzeltilecek iddiadır. (bkz: sömürgecilik)
    #2317932 (bohembebek, 15.09.2007 00:04 ~ 02:18)
  4. türklerde özellikle oğuzlarda pek görülmezdi. bazı eski türk boylarında ve özellikle eski moğollarda yaygındı.
    #2317938 (cNyT, 15.09.2007 00:05)
  5. depremde ki yağmalarda buna dahildir. Yani yeni türk lerde de vardır.
    #2317944 (yamuq, 15.09.2007 00:06)
  6. (bkz: yok öyle yağma)
    #2317951 (cNyT, 15.09.2007 00:07)
  7. Bazı arkadaşlar, Göktürkler zamanında da yaşayıp şimdi reenkarne olmuş olacaklar ki, yoktur öyle birşey diyebilmektedirler, bu sadece bir boya özgü davranış değildir, Türklerin geleneğinde var olan birşeydir, bu utanılacak birşey değildir, barbarlık göstergesi ise hiç değildir. Bu zamanın şartları dahilinde savaşçı bir milletin yapması en doğal şey, Göktürkler'in Çin'e yaptıkları akınların amacını biraz araştırılırsa ne demek istediğim anlaşılacaktır.
    #2317976 (sarap icen sarap icen sarap, 15.09.2007 00:11)
  8. türkler yağmalama yapmadı demek tamamıyle bir dürzülüktür. bu sadece türklere ait bir gelenek değil, dönemin insanlarının geliştirmek zorunda kaldıkları bir davranış biçimidir. savaş sonrası askerler mutlaka yağmalama yapar. ama tarih bilgisi sipariş üzerine hazırlanmış resmi tarihten ibaret olan acayip heyvanlara göre türkler çok temiz, kimsenin kılını incitmemiş insanlardır. hayır efendim, türkler de yağma yapmışlardır, türkler de talan etmişlerdir. bu bahsi geçen zaman diliminin savaş raconlarından birisidir. bunu her millet mutlaka yapmıştır.
    #2318000 (laz pacino, 15.09.2007 00:14)
  9. tüm tarihi kavimlerin uyguladığı yaşam tarzıdır, islamiyet' le de sona ermemiştir, çünkü islam devletlerinde de savaş ganimeti geleneği devam eder.

türkler; araplardan *, iskandinavlardan *, germenlerden *, yunanlılardan * , makedonlardan * *, yakın dönem haçlılardan
    *, azteklerden * daha yağmacı değildir,

yakın dönem emperyalistlerine klavyeler yetmez zaten,
    #2318030 (sıpa, 15.09.2007 00:18)
  10. Türkler yapmadı öyle şey böeagh kaka demek harbi komik, çünkü en baskın olarak bu geleneğe sahip milletlerden biridir eski Türkler. Tekrar söylüyorum bence bu övünülecek birşeydir ! utanılacak, ayıplanacak birşey değil, Türkler göçebe hayat sürmeleri sebebiyle, hayvancılık, silah üretimi gibi konularda çok gelişmişlerse de, madencilik ve tarımı oturtamamışlardır, bunun sonucunda talan ve yağma çok doğaldır. Akın nedir, neden yapılır şeklinde ufak bir araştırma öneriyorum yapmadık lan öyle şeycilere.

(bkz: Akın)
    #2318033 (sarap icen sarap icen sarap, 15.09.2007 00:18)
  11. (bkz: 6-7 eylül olayları)
    (bkz: 1934 trakya olayları)
    nah yok!
    #2318056 (dedirten durum, 15.09.2007 00:22)
  12. Türklerin her zaman olmasa da zaman zaman gerçekleştirdikleri gelenektir.

Yüzyılda bir yağmayı severler ama çok fazla gürlerler.( neden 3. şahıs gibi yazıyosam)

Yüzyılda bir yağmayı severiz ama çok fazla gürleriz.( bu iyi oldu işte)

(bkz: yağmasada gürlemek)
    #2318064 (FrOsT, 15.09.2007 00:22)
  13. sağlamdır ve istikrarlıdır.

(bkz: durmak yok yola devam)
    #2318090 (bl, 15.09.2007 00:26)
  14. Orta Asya'ya kadar dayanan bir gelenektir. Şehirler istila edildiğinde komutanlar hemen girmez, birkaç gün askerlerin şehri yağmalamasına, kadın ve çocuklara (zevke göre erkeklere) tecavüz etmelerine izin verirlerdi. Kazanılan zaferlerin ardında, askerlerin şehri yağmalayabilecek olmaları, ona buna tecavüz edebilecek olmalarından başka da itici bir güç yoktur. Yağma vaad etmeden nasıl savaş kazanacaksın be!?

Tarih yanlış öğretildiğinden (çünkü biz kazandık) atalarımızı yanlış tanıyor olmamız normal, ama bu yaşta hala "yok efendim peygamber gibi milletiz" dememiz de mantığa aykırıdır. Evet tecavüz ettik, yağmaladık, kazanan herkesin yaptığı gibi. Sokakta olan bitenleri bile göremeyip, savaş ortamında yaşanan bu gerçekleri süpersonik oldukları gerekçesiyle reddetmek de naifliğin daniskasıdır.

Barbar millettik vesselam, gurur duymamız gerekiyor.
    #2318119 (DE SADE FT BAUDELAiRE, 15.09.2007 00:32)
  15. göçebe toplumdan gelmenin bir alışkanlığı olarak değerlendirilen özellik.
    #2318130 (demester, 15.09.2007 00:34)
  16. (bkz: yağma hasan ın böreği)
    #2318176 (boyaci, 15.09.2007 00:40)
  17. savaşan her milletin galip geldikten sonra yaptığı tabii durumdur. bu yüzden mağlup olan milletin yağmaya uğraması ve maddi kaynaklarının da sömürülmesi tabi karşılanmalıdır. günümüzde devam eden bu gelenek savaşlar olduğu sürece de sürecektir. islamın kabulünden sonra bile yağma geleneği her toplumda devam etmiştir. istanbulun fethi, mısırın fethi gibi savaş tarihi iyi araştırılsa görülecektirki, elde edilen topraklardaki evlere ve vakıfla padişaha ait olur ki bu durum sivil halkın yağmalanmasını engellemek amaçlıdır ve bu gelenek sadece osmanlıda vardır.
    #2318209 (ruhadam, 15.09.2007 00:45)
  18. Sadece turkiye gibi bir ulkede yapilmasina musaade edilebiliecek yanlis sacma sapan bir onermedir. Turkiye disinda hicbir ulkede o ulkenin asli unsuru olan irka boyle hakaretamiz ithamlarda bulundurmazlar. Gidin atiyorum norvec'te "norvecli'ler yagmacidir" deyin bakalim uluorta. adamin gotunden kan alirlar valla. Kaldi ki norvecliler'in atalari olan vikingler dupeduz yagmaci istilaci bir kavimdi. Ama turkiye'deki Turk ve turkluk dusmanliginin herhangi bir yaptirimi yok maalesef. Yahu hadi gectim norvecli'yi, iskandinavyali'yi, kurtler'e yagmaci diyin bakalim surada ne oluyor. ırkci, kafatasci, fasist yaftasini yapistiriverirler hemen. buradan uzaklastirilir, hatta hakkinizda hukuki islem bile baslatilir. ama sira turk'e gelince atis serbesttir. ne yagmaciligi kalir ne barbarligi.
    #2318248 (migfer, 15.09.2007 00:51)
  19. hadi kendimizi aşağılayalım kompleksi gibi bir şeydir.
    #2318268 (dragonhead40, 15.09.2007 00:53)
  20. fatih sultan mehmet in de istanbul'a birkaç gün girmediği söylenir, düşünsene istanbul gibi dünyanın görüp gördüğü en zengin kentlerinden birini fethe gidiyorsun ve orduna hiçbir şey vaadetmiyorsun.

Hadi ordu tamamen Türk olsa kızıl elma belki keser diyeceğim de, yok anam o savaşta yeniçeriler de vardı bildiğin gibi.

Müsadenizle amin maalouf un semerkant ından bir alıntı yapıyorum;

nasır han'ın semerkant'a askeri teftişte bulunmak için geldiği söyleniyordu. Yaz sonunda, sıcaklar geçer geçmez, Selçuklu ordusunun saldıracağını sanıyordu. hayyam, Selçukluları çocukluğundan beri biliyordu. hayyam'ın doğumundan on sene önce, bir sabah Selçuklu savaşçılarının nişapur'u kuşattıkları görülmüştü. Orduların başında tuğrul bey ve çağrı bey vardı. Kentin ileri gelenlerine şu haberi göndermişlerdi:

"Erkeklerinizin küstah, sularınızın yer altında oldukları söyleniyor. Direnecek olursanız, yer altındaki su oluklarınız yer üstüne, erkekleriniz de yer altına gider."

nişapur'un ileri gelenleri, kent halkının canına ve malına dokunulmayacağı, su yollarına zarar verilmeyeceği sözüne karşılık teslim olmaya karar verdiler. Kuvvetler kente girer girmez, çağrı bey adamlarını kent içine ve çarşıya salmak istedi. tuğrul bey, Ramazan olduğu ve bir islam kentinin ramazanda yağmalanamayacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Kentliler durumu öğrenince ertesi ay yağmalanacaklarını anladılar. işte büyük korku böyle başladı.

çağrı bey askerlerine aylardır para verilmediğinden sızlanıyor, bu zengin kenti yağmalamaları sözü verildiği için savaştıklarını söylüyor, ayaklanmak üzere olduklarını dile getiriyordu. tuğrul bey farklı düşünüyor;

-Biz fetihler öncesi bir dönem yaşıyoruz. Daha alacağımız nice kent var. isfahan, şiraz, rey, tebriz ve niceleri. Teslim olduğu halde nişapur'u yağmalarsak, bize hiçbir kapı açılmaz.

iki kardeşin yanında, aşiretin kıdemli subayları da çağrı bey'i destekliyordu. Gene bir tartışma sırasında çağrı bey ayağa kalktı:

-Çok konuştuk. Adamlarıma kent sizindir, diyeceğim. Sen seninkileri durdurmak istiyorsan durdur.

tuğrul bey cevap vermedi. Korkunç bir ikilemin ortasındaydı. Sonra birden sıçradı ve hançerini eline aldı. Çağrı kılıcını çekti. Sonra tuğrul bey konuştu:

-Ağabey, bana itaat etmeni bekleyemem. Senin adamlarını da durduramam. Ama onları kente salarsan, bu hançeri kalbime saplarım.

Ağabeyi bir an duraksadı. Sonra kollarını açarak ona doğru ilerledi ve kardeşine sarıldı. nişapur böyle kurtuldu. Ama o yılın Ramazan ayında duyduğu büyük korkuyu asla unutmadı.

tuğrul ve çağrı bey'lerden sonra çağrı bey'in oğlu alp aslan tahta geçti. Kısa bir süre içinde de Selçuklu'nun aşiret üyelerinin kimini katlederek, kimini satın alarak kendini Selçuklu Hükümdarı olarak kabul ettirdi. Otuz sekiz yaşındaki alp arslan yeryüzünün en güçlü insanı olmuştu. imparatorluğu kabil'den akdeniz'e uzanıyordu. iktidarı mutlak, ordusu sadık, veziri de çağının en yetenekli adamı nizam ül mülk idi. alp arslan kısa süre önce Anadolu'da, malazgirt te, Bizans imparatorunu yenmiş, ordusunu perişan etmişti.
    #2318298 (sarap icen sarap icen sarap, 15.09.2007 00:55 ~ 00:59)
  21. (bkz: gol olup yagmak)
    #2318326 (yanlis hata, 15.09.2007 00:58)
  22. Töbe yarabbi dedirtendir ! Benim bahsettiğim yağma anlaşılmıyor sanırım ! O kadar yaptığımız akınlar nedir arkadaşım ? Göktürk diyorum, Çin imparatorluğu diyorum araştır diyorum, ulan hiç mi tarih okumuyorsun !? Ya da iki saniye objektif bakmaktan korkuyorsun ? O akınlar Çinli kızlar yakışıklı Türk erkeği görsün gözü gönlü açılsın diye değildi ! Milletimiz en fazla haksızlığa maruz kalan millettir ben kırdık astık döktük ayıp ettik ne utanılacak işler yaptık demiyorum aksine bunu diyenin a. koyayım ulan ne kadar şartlı refleks olmuş milletime hakaret ediyor bu hemen eleştireyim yerin dibine sokayım modu, dediğim yağma savaşçı olan atalarımızın övünülmesi gereken bir geleneğidir ! Şu an emperyalist ülkelerinki ise yağma değildir, o çocukluğudur ! Anladın mı farkı ?
    #2318437 (sarap icen sarap icen sarap, 15.09.2007 01:14 ~ 01:17)
  23. barbar kavimlerden olmamızın bir sonucudur.
    #2336621 (yilmazing, 18.09.2007 15:43)
  24. acaip yağmacıyızdır. doğrudur. bu iş küçüklükten başlar. misket oynayanlar bilir. * yerde çok misket biriktiğinde güçlü veya hınzır oyunculardan biri ''kapıııııış''' diye bağırır. ortalık karışır. misketler kapanın elinde kalır. yeniden oyuna başlanabilmesi için uzun pazarlıklar yapılır, sözler verilir. ama kaçınılmaz geleneğimiz tekrarlanacaktır.
    #2336644 (basri, 18.09.2007 15:47)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

turklerde yagma gelenegi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. turklerde yagma gelenegi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu turklerde yagma gelenegi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about turklerde yagma gelenegi. Copyrights of the articles are belong to their authors.