turk romani 

kapat
  1. genellikle fransız etkisi ile başlayan ve yeşilçam filmlerine esin kaynagı olan roman.
    yaklaşık 130 - 140 yıllık geçmişi olan türk romanının en iyileri * aşagıdakilerdir:

en iyi on turk romani

on edit: aslinda boyle bir kategorizeye girismek oldukca risklidir. simdi birisi cikip, sen tum romanlari okudun da mi boyle bir siralama yapiyorsun derse haklidir. ancak neticede tum romanlari okumanin imkansiz oldugunu dusunmeli ve boyle siralamalarin her yerde, her ulkede, her alanda yapildigini beliterek haklilik payi bulabiliriz. ayrica yapitlar onem sirasina gore degil, yayim sirasina gore siralanmistir:

ask i memnu : halit ziya usakligil tarafindan yazilan roman genellikle modern anlamda ilk turk romani sayilir. namik kemal, ahmet mithad efendi gibi yazarlarin romanlarinin basitligine karsin bu roman gerek teknik, gerekse uslup bakimindan oldukca avrupaidir.

aylak adam : yusuf atilgan'in basyapiti. psikolojik ogelerin ve diyaloglarin kuvveti romanda ilk goze carpan unsur. ayrica ic monolog tekniginin ustalikla kullanilmasi da romana ayri bir tat veriyor. komedi unsurlarinin bollugu, romanin surukleyici ozelligini arttiriyor.

yaban : yakup kadri karaosmanoglu'nun basyapiti. turkce'nin klasiklerinden olan roman aydin-koylu catismasini ustalikla veriyor.

sinekli bakkal : halide edip adivar'in en onemli romani.

calikusu : resad nuri guntekin'in ve turk edebiyatinin basyapitlarindan biri. ogretmen feride'nin penceresinden anadolu koylusu ustaca bir yalinlikta anlatilmis.

bir gun tek basina : bir vedat turkali romani...

kara kitap : turk edebiyatinda hic bir kitap bu kadar cok tartisilmadi, hicbir kitap bu kadar cok satilmadi. ama hicbir kitap da bu kadar zor anlasilir olmadi. orhan pamuk'un doksanlarin basinda yayimlanan romani kara kitap, adeta devrim niteliginde bir romandi. adina kara kitap uzerine yazilar adli bir kitap dahi yazildi. gerek roman teknigi, gerekse de uslubu bakimindan siradisi olan kara kitap sadece turk edebiyati degil, cagdas dunya edebiyati uzerinde de oldukca etkili olmus bir romandir.

benim adim kirmizi : orhan pamuk'un genellikle en iyi yapiti olarak karsilanan benim adim kirmizi, kara kitap'in satis rekorlarini da kirmistir. siradisi kurgusu ile dikkat ceken roman, minyatur sanati ve osmanli arka planinda islenen bir cinayeti ele aliyor. ancak turk-islam kulturunun ortak hikayeleri, efsaneleri de romanin icine ustalikla serpistirilmistir. dunyada da son derece onemli oduller kazanan bir romandir.

ince memed: turk romaninin kilometre taslarindan olan ince memed, hic kuskusuz dunya romaninda da onemli bir yere sahiptir. yasar kemal'in siirsel uslubunun yaninda essiz doga tasvirleri ve kahramanlarin karakteristik ozellikleri romana destansi hava katar. yayimlandiginda avrupa'da olay yaratmis bir romandir ince memed.

son romani secmek oldukca zor benim icin. neticede bu unuttugum bir romani istemeden de olsa kategori disina itmek olurdu. dolayisiyla da bu son romana aday birkac roman ismi vermekle yetinecegim:

devlet ana : kemal tahir
    kucuk aga : tarik bugra
    kuyucakli yusuf : sabahattin ali
    fikrimin ince gulu : adalet agaoglu
    #4299020 (kafkaesque, 30.11.2008 00:19)
  2. (bkz: tutunamayanlar)
    #4299051 (basroldeki figuran, 30.11.2008 00:26)
  3. ferit edgü, vedat türkali, yaşar kemal, orhan pamuk, alev alatlı ve tabi ki ihsan oktay anar gibi ustalarla, dünya edebiyatı içerisinde günümüzün en önemli edebiyatlarındandır.
    #4299067 (stalker, 30.11.2008 00:28)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

turk romani başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. turk romani ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu turk romani nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about turk romani. Copyrights of the articles are belong to their authors.