turk dili ve edebiyati 

kapat
  1. üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde bulunan, eski türk edebiyatı, yeni türk edebiyatı gibi edebiyat derslerinin yanısıra, turkiye turkcesi, osmanli turkcesi, uygurca gibi dil derslerinin de okutulduğu güzide bölümlerimizden biridir.
    #491876 (yasak merve, 03.08.2006 11:18)
  2. ögrencilerine ecel terleri döktüren;osmanlı,metin şerhi,eski türk edebiyatı gibi kasıntı dersleri bünyesinde barındıran bölümdür.bölümdeki hocalarının bir kısmının sürekli türkçenin zenginliğinden bahsetmesi muhtemeldir.Kültürel altyapı edinmek için en ideal bölümlerden biridir.Üniversiteye iyi para getirecek meslek edinmek için giren öğrencilerin uzak durması gereken bölümdür.Ayrıca bu bölümde okuyan bayan öğrencilerden kopya sanatının incelikleri öğrenilmelidir.
    #560790 (numb, 20.08.2006 22:43)
  3. yaklaşık 8 yıl süren bir aşktan sonra aynı aşkla daldığım bölüm.. zordur, osmanlıca bile yeter de artar zorluğuna kanıt olarak. bunun dışında ezberlenmesi gereken sayısız şiir, hikaye, roman, yazar, şair vs.'den geçtim, yeni öğrenilecek 5 ayrı alfabe* çok fena korkutur gözü.. ve fakat şu da vardır ki bu bölüme gelen birisi, laf olsun, üniversite okumuş olalım diye gelmeyeceği için çok da sorun oluşturmaz. ve de kanımca gsf, resim gibi bölümler ne kadar ilgi çekiyorsa dışardan, bu bölüm de o kadar ilgi çeker. güzeldir edebiyat okumak..

edit: üniversite okumuş olmak için gelen olmaz demiştim ya hani, baş parmağımı işaret parmağım ile orta parmağım arasına koyup elimi yumruk yapmak suretiyle aynı elimin bileğini diğer elimle kavradıktan sonra suratıma doğru çevirip yukarı-aşağı sallıyorum şimdi.. bir de tabi genizden gelen "naaahh!" gibi bir ses var..

sözümü geri alıyorum, bu bölüme diyecek bir şey bulamıyorum.. hocalarını ise düşünmek bile istemiyorum..
    #560807 (lyla, 20.08.2006 22:48 ~ 24.06.2007 06:57)
  4. Oransal olarak bayan öğrencilerin oluşturduğu bölümdür.Ders çıkışında libodolarının etkisinde kalmış mühendislik öğrencilerinin edebiyat öğrencisi çıtır bayan avlamak için pusuya yattığı görülebilir.
    #560812 (numb, 20.08.2006 22:49)
  5. Osmanlı Türkçesi çoğu öğrencinin son sınıfa kadar başbelasıdır.*
    Bir kaç alfabe öğrenerek mezun olursunuz.Arap,Göktürk,Kril,Fars.
    Kitap makale dergi roman şiir gazel okumaktan başınızı alamazsınız
    Ancak mezun olduğunuzda pek kültürlü çıkarsınız o başka.
    #764287 (Dejavu38, 22.10.2006 19:25)
  6. başlarsınız göktürk yazıtlarında günümüze kadar gelen türk edebiyatını dönemleriyle, eserleriyle, yazarlarıyla, akımlarıyla incelemeye. Ama incelediğiniz sadece bu değildir. dünya ve çocuk edebiyatı da buna dahildir. Türk edebiyatında eserlerin çoğu arap alfabesiyle yazıldığı için osmanlıcadan kurtulamazsınız. bilmeyen biri eline ders kitabınızı aldığında şaşırır. içindekileri arapça zannedenler olur. hatta ve hatta "aman evladım. abdest almadan okunmaz onlar." diye uyaran teyzelerimiz çıkar. halbuki yazılan türkçedir. mevlit okumamanın hiçbir dini yükümlülüğünün olmadığını anlarsınız. çünkü o da türk edebiyatı içierinde yazılan bir eserdir sonuçta.
    #1299812 (minti, 13.02.2007 19:23 ~ 19:24)
  7. bide böyle lise dersi vardır. o ders ne diye düşününce aklıma sadece mef'ulü mefailü gibi şeyler gelmektedir.
    #1299856 (declion, 13.02.2007 19:33)
  8. BUGÜN türkoloji kürsülerinde dil ve edebiyat eğitimi çok yanlış bir temayülde ilerlemektedir. zira edebiyat öğretiminin bilimsel metodları yerine, edebiyat fakültelerimizin öğretimi alfabe belletme ve biyografi kültüründen müteşekkil kısır bir döngüyü tekrar eder hale gelmiştir.

türkoloji öğrencisi, ilerde dil veya edebiyat akademisyeni olduğunda ve yahut orta öğretimde hoca olduğunda öğrencilerine verebileceği şeyler maalesef çok kısıtlıdır. bunun için edebiyat öğretiminin yeni metodlara ihtiyacı vardır.
    #1425527 (fildisi kule, 18.03.2007 12:17 ~ 12:25)
  9. ülkemizde maalesef edebiyat teorilerinden ya da roman-hikaye tekniklerinden hiç dem vurulmayan, şair tezkireleri, geçmiş akımlar inceletilerek bitirilen bölümdür.
    #1607940 (discopolos, 04.05.2007 20:38 ~ 10.06.2007 18:59)
  10. türkçe öğretmenliği mezunlarının açtığı dava sonucu türkçe öğretmeni olma hakları ellerinden alınmış bölüm . * edebiyat öğretmeni olmak için de formasyon almaları - ki bunun için de bayağı bir kasmaları*gerekiyor . - gereken öğrencileri barındıran bölüm .

sonrasında kpss idi , tayindi ohohoooooo dedirten bölümdür. zor olması ve geleceğin karanlık gözükmesi insana ders çalışırken " niçin , niçin !!! " sorularını sordurtur . gene de severiz bea !
    #1780291 (sanirim osurdum, 17.06.2007 14:04 ~ 14:05)
  11. (bkz: türk dili ve edebiyatı bölümü)
    (bkz: türk dili ve edebiyatı)
    (bkz: farklı şeyler)
    #1794382 (pilotmont, 20.06.2007 10:12)
  12. lise müfredatından kaldırılmı$ derstir.. bu sene eski müfredatla devam eden öğrenciler tarafından bir sene daha okunacak, sonra da tarihe karı$acaktır..
    kalktıysa da ikiye ayrılmı$tır.. bu $ekilde edebiyat, türk dili ve kompozisyon derslerinin bir arada olmasından dolayı varlık gösteren sorunlar da ortadan kalkmı$tır..
    (bkz: türk edebiyatı)
    (bkz: dil ve anlatım)
    #2185018 (mümkünsüz, 23.08.2007 17:38 ~ 27.07.2008 18:07)
  13. üniversitelerde türk dili ve edebiyatı bölümü fen edebiyat fakültesi bünyesindedir. olabildiğince zor ve bazen olabildiğince de karizmatiktir. mezunlar türkolog olurken işsizlik sebebiyle öğretmeliğe puanı yetememiş ya da hukuk fakültesini bir kaç puanla kaçırıp tercihleri boş kalmasın sözel puanı da değerlensin diye yazılmış bir bölümdür. ecel terleri dökülürken bir yandan iş stresi başlar.bir araştırmacı ,türkolog olarak öğretmenlik ya da gazetecilik yapmak biraz o kadar öğrendiğim ayrıntı o kadar öğrendiğim alfabe ne işe yarayacak sorusunu akla getirir. öğrencilerinize bir şeyler anlatırken eğitim fakültesi mezunu öğretmene göre daha fazla şey bildiğiniz ortaya çıkar.
    #2185091 (mersa, 23.08.2007 17:54)
  14. liseyi bitirene kadar sayısal derslere küfür etmiş olan kişinin bile bu bölümde matematik dersi niye yok diye sitem ettiği tek bölümdür. okulu bitirme derdi bi yandan, formasyon alma derdi bir yandan, kpss de iyi puan çıkarıp atanma derdi öbür yandan olmak üzere bu bölümü okuyanların can sıkıntılarını arttıran çok sayıda unsur bulunmaktadır.öss' yi kazanan arkadaşlar tercih yaparken iki kere düşünün.
    #2805914 (hitcxxx, 08.01.2008 01:23)
  15. ömür törpüsü..sadece...
    #2805973 (sudancikmisbalik, 08.01.2008 01:32)
  16. piyasadaki çoğu kaliteli yazarın üniversitede kapısından içeri bile uğramadığı, ancak aileler tarafından yazarlık kariyerinde yükselmeye çalışan insanlara, "bi edebiyat bölümü bitirsen kötü mü olur" şeklinde dayatılan bölüm.
    #2805982 (gulce, 08.01.2008 01:35)
  17. okunabilecek en güzel üniversite bölümü. mezunları her yerlerinden bilgi ve kültür fışkıran birer mutant gibi olurlar. ya da öyle olmaları lazım.
    #2807573 (malzeme, 08.01.2008 14:48)
  18. mezun olduğunuzda ciğerinizin bir kısmını sökmüş olacak olan bölümdür. daha yarısında ciğerinizde ağrınız hissedilir.
    #2921252 (puLLuk, 30.01.2008 20:21)
  19. hayatımdan 6 yılı çalan bölüm, daha (4. sınıf olmama rağmen) 6 yıl ömer seyfettin estetiği fuzuli fuzuli beyitleri ezberleyip osmanlıca yazamaya kasacağıma 2 sene ingilizce 2 sene çince 2 sene ispanyolca dil kurslarına gitseydim şimdiye istanbul'un yarısı benimdi lan!
    #2986404 (wololoo, 11.02.2008 05:43)
  20. efendim bu bölümde liseden çıkmış mini mini gençleri ilk derste osmanlıca denen illetle, orhun abideleriyle falan tanıştırırlar, size en yakın gelen şey liseden kalan sagular falandır. üç sene boyunca günümüz edebiyatıyla ilgili, dünya edebiyatıyla, akımlarla, kuramlarla ilgili bi s.kim öğrenemezsiniz. okuduğunuz en günümüz türkçesi şeyler yunus emre ve tanzimat edebiyatı şairlerinin çekişmeleridir. tekke edebiyatını anlayacağım diye mutasavvıf haline gelirsiniz. dördüncü yılınıza geçtiğinizde artık kitap okuma zevkiniz tırpanlanmış, bir sürü bibliyografya ezberlemiş, vize ve finallerde siir hakkinda bazi mulahazalar gibi metinleri ezbere yazmadan geçemeyeceğiniz için yorum gücünüz tüketilmiştir. SOnra size modern eleştiri kuramları adı altında markisizmi kötüleyebilecekleri, sınavlarda "komünüzim çökmüştür, marksist elestiri kuramı çökmüştür" cümlesini yazmazsanız geçemeyeceğiniz bir ders verirler. bir kuramla ilgili ödev hazırlarsınız, marksist eleştiri kuramını seçer ve hakkında iyi şeyler yazarsanız kalırsınız. nihayet 1950 sonrasi turk edebiyati dersini seçmeli olarak alırsanız edebiyata yeniden döndüğünüzü hissedersiniz, ama törpülene törpülene kısacık kalacak biçimde. Ve mezun olduğunda gerçekten edebiyatı severek bu bölüme gelen bir öğrencinin ortalaması çok çok düşük olacağı için akademisyenlik yapamayacaktır. mezunlarının Bir çoğu dersanelerde sömürülmekte, bir kısmı formasyon alarak atanmaya çaba göstermektedir. Türkiye'de okunmaması gereken bir bölümdür. evet efendim türk edebiyatını bile yabancılar daha iyi bilmekte ve öğretmektedir. bu açık bir şekilde değişim programı öğrencilerinden görülmektedir. bir sürü bilgi birikimi falanmış, türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden mezun olmuş öğrencilerinin derlendiği 35 kişilik bir gruptan osmanlıca olarak osmanlıca sözcüğünü yazabilen yalnızca bir(1) öğrenci çıkmıştır. bu da ezberciliğin öğrenmede bir halta yaramadığını ortaya koymaktadır. bu alanda iyi bir çok insan** türkiye'de çalışmayı tercih etmemiştir. öğretim yöntem ve tekniklerinin süratle değiştirilmesi gerekmekte olan bölümdür yani.
    #3179862 (ShadowHook, 23.03.2008 13:19 ~ 13:53)
  21. ufak bir çocuğa, yüksek öğreniminde hangi bölümü tercih etmesini tavsiye edersiniz diye sorsalar ( beni bilir kişi kabul edip:), vereceğim cevaptır.
    #3857287 (aguadulce, 23.08.2008 00:41)
  22. hakkında yazılanları okuyunca Türkçenin neden bu halde olduğunu anlamama yardım etmiş olan disiplin*.
    #3857298 (null morpheme, 23.08.2008 00:44)
  23. Çok küçük parçaları saymazsak ilk mütekamil yazılı eserlerini m.s. 8. yüzyılda vermiş olan türk dilini ve yine aynı tarihten bugüne değin bu dille ortaya konan edebi metinleri incelemeye yönelik ilim irfan dalı. yüksek lisansını bitirdiğim, doktorasına başlamama ramak kalmış güzel ve tartışması bol uğraş.
    #3857580 (aliterasyon, 23.08.2008 01:48)
  24. fen-edebiyat fakültesi seçiminizse, göktürkçe de öğreneceğiniz müjdelenen bölümdür. öğrendikten sonra yüzünüzde anlamsız bir sırıtma peyda olur.
    #3860068 (sallandagel, 23.08.2008 18:00)

© 2008 - uludağ sözlük

turk dili ve edebiyati başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. turk dili ve edebiyati ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu turk dili ve edebiyati nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» hakkinizda cok sey duydum » karizma yapmaya calismak » uludag sozluk moderasyonu na modos demek » gokgol magarasi » bunalimdaki kadinlarin kuafor ve alisveris tribi » emre belozoglu » cenabet cenabet oruc tutmak » yaran karikaturler » yalnizlik » iddaa a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games