bugün

varisli yüzeyel toplardamarların iyi çalışıp çalışmadığını öğrenmek için hastanın yatırıldığı pozisyondur.

bacak yukarı kaldırılır, sonra bandajla femoral ven sıkılır. sonrasında bandaj gevşetilmeden hasta ayağa kalkınca toplardamar ne kadar erken görünüyorsa yüzeyel venlerle derin venler arasındaki bağlantı o kadar kötüdür. normalde toplardamarın (venlerin) görülmemesi gerekir.

ardından bandaj gevşetilince venler gözle görülür bir şekilde hemen doluyorsa varisli damardaki venüller yarraa yemiş demektir. bu testin adı da tradelenburg testidir.

karışık işler bunlar.
hipovolemik şok tedavisinde,sıvı replasmanının ardından vücuttaki sıvı dağılımının düzenlenebilmesi için hastaya önerilen pozisyondur. hasta düz yatar pozisyonda ayakları yüksekte, başı aşağı seviyededir.
şok pozisyonudur. kan debisinin azaldığı, aşırı sıvı kaybı gibi beyine kan akışının azaltığı durumlarda yaşamsal organların kanlanmasını sağlamak için kullanılan pozisyondur.
sırt üstü bir masaya yattığınızı ve ayaklarınızın olduğu tarafı yükseltip başınızı aşağı getirecek şekilde masayı eğimli hale getirdiklerini düşünün. işte trendelenburg pozisyonu budur.kullanım alanları:

-abdominal ve jinekolojik cerrahide yer çekiminden yararlanılarak bağırsaklar karının üst tarafında toplanır, böylece pelvik organlara daha kolay ulaşılır.

-düşük tansiyonlu hastalarda beyin kanlanmasının devam ettirilmesi için,

-abdominal fıtık müdahalelerinde basıncı azaltmak için,

-santral venöz kateter takılmasında yer çekimi nedeniyle toplar damarların görünür hale gelmesini sağlar.

pozisyona adını veren Alman cerrah Friedrich Trendelenburg'tur.