bugün

sehir ici rayli tasimacilikta kullanilan bir arac. ama yanlis olmasin tren degil tramvay, bir cok teyze burada yanlisa dusuyor. tren degil tramvay teyze.
almancasi strassenbahn olan kelime.
ayrica surucusune vatman denir.
1.10 ytl ücret karşılığında taşımacılık yapan trafik sıkıntısının baya az olduğu ama iş çıkışı saatinde forttan öteye giden davranışlara mahkum kalabileceğiniz araç
(bkz: tabanvay)
olgun arun un yönettiği, sinan çetin in yapımcılığını üstlendiği film. ayrıca altın koza film festivali ile izleyici karşısına çıkıyor. iki gencin istiklal caddesinde tramvaya binip yolcuları rehin almasını konu ediniyor. oyuncular; emel gölgeçen, athena grubunun solisti gökhan özoğuz, halit ergenç, fırat tanış, itri koşarve dilek serbestir.
istanbulda kabataş-zeytinburnu arasında gidip gelen araç..başka şehirlerde de varmış*lakin ben bilmem efendim..yalnız oyuncak gibiymiş derlerdi..
eminönü iskelesine inildikten sonra sirkeci ya da eminönü tarafına seyirtilir tramvay a binilir bir de kalabalık değilse cam kenarına oturulur öğrenciliğin tatlı serüvenlerinden biridir belki de tramvay..
sabah ve akşam iş çıkışı saatlerinde hiç bi zaman boş gelmeyen,içeri girmek için büyük çaba sarfedilen , üst üste gidilen,ani frenlerle yerlere yapıştıran ** toplu taşıma aracıdır. tabiki buna da şükürdür en azından trafiğe takılmaz ve sıcak yaz günlerinde kliması çalışır.
aynı zamanda istiklal caddesi'ndeki hoş bir kafenin de adıdır.
burada o kadar çok ki. hiç binmedim ama bana hep eski izmiri hatırlatırlar.
hayatında hiç tramvay görmemiş arkadaşım bir gün konyaya açık öğretim sınavına gitmişti.zavallıyı karşıdan karşıya geçerken tarmvay çarptı.hastaneye götürdük ve sordular;
tramvay çarptı.
nasıl yani?
valla bizde anlamadık.
hönk...
(bkz: konya)
yapiminda avusturyalilarin uzman oldugu ulasim araci. konya da ki tramway onlardan ikinci el olarak alinmistir ve mobilize muzedir.
genellikle çocuk kitapları, el yazısı masal dizisi gibi kitapları yayımlayan yayın evi.
istiklal caddesinde tunelle galatasaray arasında bulunan cafe - bistro. istiklal caddesindeki bu tur mekanların kısıtlılıgı da gozonunde bulundurulursa tercih nedeni olabilecek bir alternatif ama elbette tuneldeki bir ton mekanı bırakıp buraya gelmek için epey bir mali krize girmiş olmak gerek. yine de rahat bir yerdir ozellikle oval oturma bolumleri arkadas grupları için kullanıslıdır.
hayatımda seyrettiğim ve seyretmekten pişman olduğum en rezalet türk filmi.
türk sinemasının en kötü filmi. bir film* ancak bu kadar 'olmaz'. hiç abartmıyorum...
sadece Fırat Tanışın performansı için izlenecek, ben bu adamın daha önce oynağı filmleri dizileri neden seyretmedim diye hayıflanmaya neden olacak film.
hatalarını böğrümüze bastığımız bir türk filmi. tramvayın içinde geçen rehine hadisesi diyelim.

filmi aman gerileyim, korkayım, üzüleyim diye izlemeyin, amatör filmmiş gibi izleyin. fırat tanış döktürüyor resmen, sırf onun için dahi izlenir.
recep tayyip erdoğan tarafından, demokrasinin benzetildiği ulaşım aracı.
(bkz: konya tramvayı)
başarılı bir film!

"yalnızsınız ulan siz" diye sadece tramayın içindekilere değil "bize" de bağırıyordu eleman; bencilliğe diretilen bir toplum oluşumuza bağırıyordu. unutulan şey bencilliğin "yalnızlık" doğurması. herkesin bencillik için arkasına sığındığı şeyler vardı. kiminin parası, kiminin karısı, kiminin yaşlılığı, kiminin silahı. senaryodaki açık şuydu. hepimiz içimizden dedik ulan bir kişi de saldırıp kurtarmıyor onca kişiyi. barizce sırıtıyordu ama anlatılmak istenen de oydu. bencillikten mütevellit yalnızlık ve herşeyi birilerinin üzerine atma. senaryoyu kasmış olarak görmektense bu tramvayın hele hele istanbulun kalbinden geçen tramvayım aslında ülkemizin tamamı olarak görmek daha faydalı olacaktır anlaşılmasına.

maalesef birileri hatta direkt annemiz babamız bize kendimizi kurtarmamızı elalemin derdinin bizi germeyeceğini dayattılar. çünkü sindirilmişti zamanında onlar da. düşüncelerinden ötürü, ibadetlerinden, değerlerinden, emeklerinden ötürü sindirilmişlerdi.

sinema sadece mantıklı senaryo, kusursuz ve realist oyunculuk ve görüntü değildir.
konya'daki trafik sorununu çözen raylı sistem. şimdilerde kampüse kadar ulaşmış ve öğrenciler için favori ulaşım aracı olmuştur.
2. dünya savaşından sonra yavaş yavaş popüler olmaya başlamış, daha sonra **manevra* kabiliyeti sınırlı olduğundan alternatifi olarak troleybüsler gösterilmiş, ancak onlardan da vazgeçildiğinde kıymeti daha iyi anlaşılmış, şu an avrupa'da çok popüler olan ulaşım aracı.
bulundukları şehirde yer alan işletme ve kuruluşların reklamını yolcusuna sunan taşıma aracı. örnek olarak eskişehir tramvaylarında, eskişehir' e açık öğretim fakültesi derslerine girmek için gelen öğrencilerin fazlalığından dolayı açık öğretim kurslarının reklamları fazlasıyla bulunmaktadır.