bugün

oz büyücüsü
yönetmenliğini victor flemingin yaptığı,başrolleri judy garland ve margaret hamilton tarafından paylaşılan fantastik-müzikal
film garland ın filmde seslendirdiği ve daha sonra birçok şarkıcı tarafından da yorumlanan somewhere over the rainbow adlı şarkıyla da hatırlanır
bunun filmi de çekilmiştir, bin defa daha seyredebileceğim bir filmdir.
filmde dorothy'nin kostümü dünyanın en pahalı kostümü olarak seçilmiştir.*
gelmiş geçmiş en iyi 100 film arasında yer alır.
Her çocuğun izlemesi gereken, her izlediğimde aynı tadı alabildiğim bir klasik. Ancak bazı yerlerinde küçükken de sıkılmıştım daha sonra izlediğimde de bazı yerlerinde sıkıldım.

Yapım yılına göre kostümler de oldukça güzel. Özellikle renkler cıvıl cıvıl. Film masal havasında geçiyor. Herkesin filmden alacağı ders, çıkaracağı öğüt kesinlikle mevcut. Bu dersler ise hayata dair dersler olması ve halen geçerli olması, filmi ölümsüzleştirmiş.

izleyin ve çocuklarınıza da izletin...
klasikleşmiş bir çocuk masalı. filmi de çekilmişti. video kaset kiralamanın moda olduğu dönemlerde çubuk kraker ve çamlıca gazoz eşliğinde izlerdik.

--spoiler--
tin man says;

i wish, if i only had a heart

--spoiler--
batının kötü cadısının akibetini merak edenler içinse okunası bir kitap daha vardır: lanetli
pink floyd'un dark side of the moon albümünü açıp aynı anda izlemeye başlarsanız bambaşka bir yoğunluğun içinde hissedersiniz kendinizi.
hikayesi için the wonderful wizard of oz .
HARRY KEWELL'ın lakabı.

http://www.galatasaray.or...kimi/pages/oyuncu_292.php
bana hep 23 nisan günlerini hatırlatan filmdir. 23 nisanda törenden sonra eve gelip de akşama kadar çocuk filmleri izleyebilmek deyince ilk aklımda beliren şey oz büyücüsü oluyor. (bizim zamanımızda çocuklara çok daha fazla değer veriliyordu yaa. şimdi bir 23 nisanda bile buna sahip değil çocuklar.)
dorothy'nin pabuçlarını 3 kez yere vurduktan sonra söylediği 'there is no place like home' repliği aynı zamanda
lost'un 4.sezon 12.bölüm adıdır.
filmde dorothy tarafından sarfedilen we are not in kansas anymore sözüne birçok filmde gönderme yapılmıştır.
(bkz: pink floyd-the wizard of oz ikilemi)
çocukluğun vazgeçilmez pazar sabahı filmi.
(bkz: harry kewell)
yeni bir yazarımız, koştursun efendim sözlükte. *
nicklerimiz benzeyen hoş gelmiş yeni yazar.
görsel
1900 yılında yazılmış bir romandır. hakkında derin anlam aramak için yapılmış teoriler de vardır. örneğin, amerika’da 1896 seçimleri, 1873-1896 ekonomik bunalım dönemi sonrası, iki ayrı görüşün rekabetine sahne olur. demokratlar deflasyonun durdurulması için çift maden standardına geçmeyi savunurlarken, cumhuriyetçiler ise, altın standardında kalma taraftarıydılar. birçoklarına göre, bu rekabetin en fazla anılmaya değer ifadesi oz büyücüsü’dür. yıllardır özgürlüğü olmadığını söyleyen bostan korkuluğu, çiftçi benzetmesi; eklemleri tutulmuş teneke adam, sanayi işçisi benzetmesi olarak okunabilir. bu durumda, dorothy’nin takip ettiği sarı yol da altın standardıdır. yazar için;

(bkz: l frank baum)
Filmin müziği için;

(bkz: somewhere over the rainbow)
harika bir frank baum masalı, eşsiz bir alegori ve müthiş film.

ancak moron güruh bunu da küçük prens'e çevirecek bir gün diye nasıl korkuyorum anlatamam.
1939 yapımı bir korku filmi. şu zamana kadar bir çok film izledim en çok korktuğum film the exorcist ise ikincisi de the wizard of ozdur. göründüğü kadar masum bir film değildir. zira küçük bir çocuğu ilerde psikopat bir seri katil yapmak istiyorsan sık sık bu filmi karanlık bir odada tek başına izlettirmen yeterlidir.
bunun birde yerli uyarlaması vardır ki, allahım sen uyuyan dertlerimizi uyandırma yarabbi..

http://www.rtbot.net/play.php?id=7vnImJw0LZ4
güncel Önemli Başlıklar