bugün

ilgili akreditif şartına göre lehdara akreditifi teyit eden, yani akreditif şartlarına uygun vesaikin ibrazında ödeme yapma ya da poliçe kabul etme taahhüdüne giren bankadır.
(bkz: confirming bank)
ilgili akreditif şartlarına göre lehdara akreditifi teyit eden, yani akreditif şartlarına uygun vesaikin ibraz edilmesi halinde, akreditif bedelini ödemeyi veya poliçeyi kabul edeceğini taahhüt eden bankadır. uygulamada çoğunlukla muhabir banka akreditife kendi teyidini de ekleyerek teyit bankası görevini de yerine getirir. teyit verilmesini isteyen akreditif bankası ise bu konuda teyit veren bankaya kontrgaranti vermiş olmaktadır.

teyit bankası bu şekilde işlem yaptığında, amir bankanın riskini de üstlenmiş olur. bu risk, uygun vesaik karşılığında lehdara ödeme yapan teyit bankasının “rambusman” (ödemenin karşılanması) için başvurduğu amir bankanın ödemeyi karşılayamama riskidir. bu nedenle, teyit bankaları amir bankalar lehine kredi çıkartmak suretiyle teyit limiti (confirmationline) tespit ederler ve bu limit içinde işlem yaparlar.

teyit, hiçbir şekilde, akreditif bankasının yükümlülüğünü yerine getireceğine dair bir kefalet veya garanti değildir. teyit bankası, ikinci bir akreditif bankası gibi, akreditif bankasından tamamen ayrı, onun yanında, asli ve bağımsız bir yükümlülük altına girmektedir.

akreditif bankasının diğer bir bankaya teyidini eklemesi için yetki vermesi veya istekde bulunması ve bu bankanın da teyit vermek istememesi halinde, bu durumu gecikmeksizin akreditif bankasına bildirmesi gerekir. teyit vermesi istenen bankanın, teyit vermeyeceğini bildirmemesi kabul ettiği anlamına gelmemekle birlikte; gecikmeksizin bildirmemesi nedeniyle doğabilecek zararlardan sorumlu tutulmasına neden olacaktır.

teyit bankası, akreditif süresi içinde ve uygun belgelerin ibrazı karşılığında yaptığı ödemeyi, akreditif bankasına rücu eder. teyit bankası lehdar adına hareket etmemekte, akreditif bankasından kendi alacağını istemektedir.
güncel Önemli Başlıklar