bugün

dünyada sadece hakkari ve van yöresinde yetişen ve "ağlayan gelin" olarakta bilinen lale türü
Ayrıca selimiye camii'inde müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında bulunan bir lale motifi. bu motifi buraya bizzat mimar sinan koydurmuştur. sebebi de, bu caminin yeri alınırken burada lale bahcesi olan bir kadının kendilerini epey uğraştırmasıdır. neyse ki sonunda bu ters kadın ikna edilmiştir.
askerliğimi yaptığım zaman gördüğüm yetiştirmeye çalışıp başaramadığım soğanlı bitki. sadece hakkari ve van bölgesinde yetişiyormuş.
http://www.hakkari.gov.tr/terslale.htm
selimiye camii'nin içindeki sütunlarda bulunan bir kabartma, ters dönmesine ramak kalmış bir lale. küçüklere anlatılan masallara göre bu lale tamamen ters olunca kıyamet kopacaktır.
Hikayenin gerçeği ise şudur: Osmanlı imparatorluğu'nda sadece bahçeler halkın kendi malı olabiliyor ve padişah'ın sayılmıyordu. Edirne'nin tam ortasındaki Lale bahçesini yıllar boyu satmak istemeyen yaşlı kadının inadına bu kabartma çizilmiştir.
soğanının izinsiz hakkari dışına çıkarılması yasak olan bitki..
Yaygın söylenceye göre bu lale, cami arsasının sahibi olan ve burada lale yetiştiren kişinin arsaya cami yapımı için çıkardığı güçlük ve ters tutumunu sembolize etmektedir.
selimiye camii' nin, Müezzinler mahfelinin kuzeydoğu yönünde, köşedeki mermer ayağında, motif olarak bulunur.
selimiye camii'nin yapımı sırasında mimar sinan'ın çektiği kamulaştırma zahmetini sembolize amacıyla, camii içinde süsleme figürü olarak kullanılan lale motifi. bu çok tutulmuş olacak ki daha sonraları ters lale figürü ile devlet kademelerinde usulünce hoşnutsuz belirtmek, yaygın bir geleneğe dönüştü. çini ustaları, padişahın ya da yüksek erkanın himayesi ile yapılan cami ya da çeşitli binalarda, halkın gizli yakınmalarını, ters laleler resmederek ilgili makama iletmesinde aracı oldular.

osmanlı'nın son dönemlerine kadar ters lale, "devletlum; ömrüne bereket, seni ve devletimizi seviyoruz ama sen de bizi biraz daha sevemez misin!" anlamında bir yakınma ve arzu hal belirtme amacıyla kulanılmıştır..
hüznün çiçeğidir de denilir.
(bkz: an roozha)
kökü yukarıda değil.
hz.hüseyin'in hz meryem'in gözyaşlarını, gökyüzünü betimlemek için kullanılan sembol.
aynı zamanda selçuk mülayim kitabı. osmanlı mimarisinde sinan çağı ve süleymaniyeyi anlatıyor.
hristianların kutsal saydığı çiçektir. rivayete göre; isa'nın çarmıha gerileceği zaman, geçtiği yollarda ki bütün çiçekler boyunlarını eğmişler. fakat fakat, bir çiçek var ki başını eğmemiş. tahmin ettiğiniz gibi, o çiçek: laledir! eğilmemiştir, kimsenin boyunduruğu altına girmem demiştir! fakat isa ona öyle bir bakmıştır ki, keskin keskin. çiçek bir utanmış, bir utanmış. yerin dibine girmeye çalışmış, olmamış. boynu eğik kalmış. bir ağlamış ki anlatamam. o günden sonra adı, ters lale ya da asurilerin değişine göre ağlayan lale kalmıştır.
1957 yapımı, siyah beyaz türk filmi. yönetmen ve senaryo orhan elmas, oyuncu kadrosu nevin aypar, orhan elmas, aysel tanju, kemal dirim bulunmaktadır.
http://galeri.uludagsozluk.com/g/ters-lale/
https://www.facebook.com/...06&type=1&theater
Yere değince kıyamet kopacak inancı olan lale.
Bir zamanlar Doğu ve güney doğu illerinde yetişirken artık sadece Hakkari ve çevresinde yetişen bitki. Sabahları çiy taneleciklerini göbeğinden aşağı doğru inci tanesi gibi akıttığı için ağlayan lale de demişler adına.
Laleyken, ters laleyken değil de ağlayınca ağlayan lale olunca kutsal kabul edilmiş yöre halkı tarafından.
güncel Önemli Başlıklar