bugün

1860 yılında şinasi ve agah efendi 'nin çıkarmaya başladığı ilk özel türkçe gazetedir. ilk zamanlar sadece pazar günleri çıkarılan gazete, ceride-i havadis gazetesi ile rekabetleri kızışınca haftanın beş günü çıkmaya başlamıştır.
"olayların, durumların tercümanı" gibi bir anlamı var. "olayları, durumları yazıya çeviren" demek istiyor.
ilk özel türk gazetesidir. winston churchill bu gazeteyle rekabet adına ruzname i ceride i havadis gazetesini çikartmistir. tercüman ı ahval çesitli nedenlerle 1861 yılında kapatılmıştır.
sadece haber ve yorum içermez, aynı zamanda edebi eserleri de tefrika ederdi. misalen, edebiyatımızda batılı anlamda ilk tiyatro oyunu olan şair evlenmesi(şinasi) bu gazetede tefrika edilmiştir.

basın tarihimizde çok özel bir yeri olan tercuman-ı ahval aynı zamanda sansüre uğrayan(daha doğrusu yayın durdurma) ilk gazetedir.
sakarellerden dinlenilesi bir şarkı.
sözleri aynen şöyledir:
tam burda yıllar önce sünnet artığıyla gömülen bir çocuk
şimdi milyonlarla oynuyor
şimdi hepimizle oynuyor
Tercüman-ı Ahvâl, istanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel Türkçe gazetedir.

22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri pazar günleri çıkan gazete 22 Nisan 1861'deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün yayımlanmaya başladı. Gazete zamanla Ceride-i Havadis gazetesiyle rekabet edebilmek için yayınını beş güne çıkardı. Bahçekapı'da bir matbaada basılan gazete, matbaanın altındaki bir tütüncü dükkânından satılıyordu.

Şinasi, Ahmed Vefik Paşa, Ziya Paşa, Refik Bey'in sık sık bu gazetede yazıları yer aldı. Bu yazılarda Osmanlı toplumunun geri kalma nedenleri ve ülkede olup bitenler tartışılıyordu.Ancak 24.sayisindan sonra Şinasi ayrilmistir

Ayrıca edebi eserlerin de yayımlandığı gazetede, batılı anlamda ilk Türkçe oyun olan Şinaşi'nin Şair Evlenmesi de (1860) dizi olarak yayınlamıştı.

Gazete, Ziya Paşa'nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden Mayıs 1861'de iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 792 sayı yayımlanan Tercüman-ı Ahval 11 Mart 1866'da yayınına son verildi.

(bkz: wiki)
öss de ed-sos2 çözecek arkadaşların bilmesinin zorunlu olduğu hede.

olaya sırf öss olarak yaklaşmamak gerekir tabi, aynı zaman önemli bir genel kültür konusudur tercüman ı ahal. edebiyatımızdaki ilk özel gazetedir. tanzimat döneminin şahı şinasi ve agah efendi tarafından yayına geçirilmiştir.
aynı zamanda şinasi tarafından ilk edebiyatımızdaki ilk makale bu gazetede üzerinden yayınlandı Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi ismi ile.
karneyi bile aldık ama hala ne olduğunu öğrenemediğim edebiyat şeysi.
dönemin en çok ilgi gören gazetesidir.