tekme 

kapat
  1. ayağın kaldırılarak, sertçe bir yere vurulması.
    #275809 (asiti kaçmış kola, 24.05.2006 21:48)
  2. bazı yörelerimizde deppik olarak bilinir. ama bana göre tekme ile deppik arasında bazı farklar vardır. tekme, daha cok nereye gelirse gelsin hedefi belli olmadan ayağı savurmaktır. deppik ise şöyle vurdumu ayağa oturan, hedefi belli olan bir siddet uygulamasıdır.
    #275830 (bir musibet, 24.05.2006 21:55)
  3. elimde en sevdiğim bardağım televizyon başında ne olduğunu anlamaya vakit bulamadan kontrolüm dizinin son beş dakikası gibi kaçtı gitti. son bir çaba "elimde tutayım düşürmeyeyim içerikli" ama nafile... artık ayağımın dibine parçalanmaya ramak kalırcasına ilerleyen bir bardak o.

işte o anda ayağım o çok sevdiğim bardağı yavaşlatıp masaya elime tekrar koymak istercesine savruldu. oysaki yanı başımdaki çantaya ya da halıya düşme ihtimali daha fazlaydı. durmadı. savrulan kemiklerimi soğuktan hafif morarmaya başlamış rengiyle örtmüş derisiyle ayağım bardağıma vuruyordu. bardağım benden yarım metre bile ileri gidemeden yere değme şerefine ulaştı, belli ki içinde kopan fırtınalara yenilmişti. kırıldı.

ayağıma dokunmadan yeri tokatlasaydı belki o çok narin üç yerinden nasırlı ayağıma batacak, kesecek, kan bürümüş gözlerini topuklarıma saçacaktı. ben içgüdümü koynuma almış kurtarma bahanesiyle kopacak kasırgayı kendimden uzaklaştırmıştım.

uzaklaştırmıştım ama bu suyun ışığı kırması gibi, köpeğin dünyayı gri görmesi gibi bir yanılgıydı. kalkıp terlik aradıktan sonra o parçaları süpürmek zorunda kalan yine bendim. o çok sevgili bardak kırıkları asayiş berkemal bir dünya için kimseye rahatsızlık veremeyeceği bir yere taşınmalıydı, hatta atılmalıydı, "cana geleceğine mala gelsin"lerle son yolculuğuna uğurlanmalıydı.

fillerden arındırılmış ıslak kağıt mendile takılan her miniminnacık cam parçasını elimdeki torbaya koyarken ya bunun gibi bir tanesini unutursam, ya bir gün karşıma çıkar da, ummadığım anda beni kanatırsa diye düşünmekten alı koydum kendimi, ama okuyanı koydurmadım.

belki o çok sevdiğim bardağın menşeine güvenmeliydim, beğenip, büyüsüne kapılıp kredi kartına 5 taksit yaptırırken bir gün ayağımın dibine düşerse kırılır mı diye düşünmeliydim. düşünmemişim. kırılan çok sevdiim bardağım bu düşüncesizliğimi mantıktan yoksunluğumu ve buna aşk denilmesine kurban gitmişti işte.

tanım: bardaklara değen onları kırılmaya zorlayan aksiyon. hep kaba hep şiddeti içerecek kadar gaddar bir kelime.
    #839094 (tankut kabza, 10.11.2006 05:29)
  4. (bkz: önümüze gelene bir tekme)
    #839095 (bahdeniz, 10.11.2006 05:29)
  5. bir çeşidi de ucan tekmedir
    #1625675 (wampirella, 09.05.2007 20:05)
  6. bir oyun adıdır.

iki grup kurulur. bu gruplar karşılıklı tekmeleşirler. çömelen kişiye tekme atılmaz.

ayakta gördüğü kişiye tekme atttıktan hemen sonra çömelenin yanına kar kalır attığı tekme.

bazen iki kişi karşılıklı hiç çömelmeden tekme atarlar birbirlerine.

bu iki kişiden birine diş bilemiş sinsi bir çömelik, arkadan koşarak bir uçan tekme atar. tekmeyi yiyen uzunca bir süre yerinden kalkamaz veya oyunu bırakır.
    #3838187 (oteki turkiye, 19.08.2008 05:20)

© 2008 - uludağ sözlük

tekme başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. tekme ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu tekme nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» nasyonel sosyalizm » organize isler » sahnede gitar kiran gitarist » iftar vakti yaklastikca sacmalamak » interstar » asif ali zerdari » hagop balyan » zaza inadi » robin hood » sezgin kacmaz a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games