bugün

tanrının varlığa, peygamberlerine, meleklerine inanan görüş.
tüm dinleri kabul eden,sabit bir dine mensup olmayan ama yaratıcı gücün varlığını ve birliğini kabul eden kişilerin ikamet ettiği inançtır.
kök olarak theo'dan gelmektedir. ve theo'nun anlami yaradandır, tanri'dir... dolayisiyla o'na inanan gorusun ismidir teizm.
dünyanın yaratıcısı olarak kişisel bir tanrının varlıgını öne süren öğreti.
kaba tabirle iki arada bi derede kalmışlıktır
Teizm; Tanrıcılık; Tanrı inancı üzerine kurulu felsefe görüsü. Tanrı'nın varlığını kabul eden görüşlerden biridir. Diğerleri ise Deizm , Panteizm ve Pan-enteizm'dir.
Tanrı kavramı hakkındaki inanç ve öğretiler'den biri.
Teizm, her şeyden önce bir tanrı veya tanrıların var olduğu kabulünün üzerine kurulmuş bir yapıdır. Teist görüşte, muhtelif dinlere göre genelleme yapılırsa tanrı veya tanrılar; yaratılmamışlardır, olmuş ve olacak her şeyi bilirler, sonsuz kudrete sahiptirler, zaman ve mekandan bağımsızdırlar, bilinen şeyler ile benzerlikleri yoktur.
Klasik teizm, anılan özelliklere sahip tanrı veya tanrıları kabul ederek her şeyi bu referans noktasından hareket ile açıklamaya çalışır. teizm bi inanca sahip olmaktır
tanrı vardır din yoktur.

önermesinin savunulduğu ve sonu -izm'le biten onlarca akımdan sadece biri.
(bkz: deizm)
tanrıyı kabul eden görüştür. yüce bir tanrıyı esas alır. tanrının yaratılanlardan daha üstün özellikleri olduğunu kabul eder.

tanrıya çeşitli sembollerle ibadet eder ve bu sebeple de deizm, panteizm, politeizmden ayrılır.

(bkz: tanrıcılık)
bir yaratıcının olduğuna inanan fakat bunu belli bir keseye koymak istemeyen izmdir.
Tanrı inancı üzerine kurulu felsefe görüsü.
(bkz: teoloji)
fransızca: théisme;, türkçe; tanrıcılık;, arapça;ilâhiyye.teizm, evreni yaratan, sürekli olarak yöneten, kaza ve kadere egemen olan, insanüstü güçleri bulunan, kişilikli bir tanrının varlığını savunan dinlerin ve dinsel öğretilerin genel adıdır.
olguların kaynağını olağanüstü güçlerde arayan dünyanın en eski ideolojisi.
teizm yaratıcı, canlı ve şahsi bir tanrı'nın varlığını kabul eder. aşkın bir tanrı inancını esas alır.
bir yaratıcının varlığına inanan ancak herhangi bir dini olguyu kabul etmeyen görüştür. tanrının insan hayatına müdahalesini kabul eder.
deizmle birleşmiş halina islam denir.
tanrıya inanma anlamına gelir ve tanrıyı reddeden ateizme karşıt görüş üretir. teizm, tanrının varlığını ve onun evrenin yaratıcısı, koruyucusu ve egemeni olduğunu kabul eden dini felsefedir. bu görüşe göre tanrı, dünya ile sürekli ilişki içindedir. evrende olup biten her şey tanrı iradesi ile meydana gelmektedir. tanrının varlığını akıl yoluyla kanıtlamak için kanıtlar ileri sürmüştür. 5 kanıt ortaya atmıştır. birincisi ontolojik kanıt, ikincisi kozmolojik kanıt, üçüncüsü düzen ve amaç kanıtı, dördüncüsü ahlaki kanıt, beşinci ve son kanıt ise dini tecrübe kanıtıdır.
ontolojik kanıt: ilk kesz ortaya süren St. Anselmus'tur. tanrıyı tasarlanabilen en yetkin, mükemmel varlık olarak tanımlar. tanrıdan daha büyük ya da daha mükemmel bir varlık tasarlanamaz. yetkin bir varlık varolmadığı takdirde yetkin olamaz. tanrının varoluşu, tanrı tanımından zorunlu olarak çıkarılmaktadır. bu görüşü descartes te benimser. kozmolojik kanıt: ilk neden kanıtı oalrak da bilinen kanıttır ve nedensellik ilkesine dayanır. hiçbir şey nedensiz olamaz, var olan her şeye mutlak olarak kendisinden önce gelen bir şey neden olmuştur. kozmos(evren) da bu şekildedir.neden sonuç ilişkisindeki sonucun ilk nedeni tanrıdır. düzen ve amaç kanıtı: çevremize baktığımızda her şeyin kendi işlevini yerine getirebilecek şekilde detaylarıyla düzenlenmiş ve ayarlanmış olduğunu belirtir. bu durum bir yaratıcının var olduğunun kesin kanıtıdır. düzen ve amaç kendi kendine ortaya çıkmaz, belli bir amaca hizmet eder. irade sahibi tanrı tarafından gerçekleştirilir. ahlaki kanıt: tanrı olmasaydı her şey mübah olurdur. iyi ve kötünün bir anlam ifade edebilmesi için karşıtlıkların görülebilmesi gerekir. iyi ve kötünün karşılığının teminatı ise tanrıdır. dini tecrübe kanıtı: bir çok insan tanrının varlığının kanıtı olarak iç duyguları ve sezgilerine başvurmaktadır. mevlana, yunusemre gb. düşünürler bu gruba girer. tanrıyı ispat etmeye gerek yoktur. o zaten sezgiyle kavranabilir.
ergen inancı. ön ateizm.
yazarken çok fazla karıştırılmayan ancak ağızdan çıkarken deizmle karıştırılan bir kavram tabiki deizm teizmden çok farklı bir anlam içerir deizmde tanrı inancı vardır ancak peygamberlerin sadece adam toplayabilmek için böyle birşey uydurduğu söylenebilir tanrıya inanılır ancak peygamberler inkar edilir.
tanri(lar)nin varligina inanmak ateizmin zitti.
Evreni yaratan ve yöneten, vahiy yoluyla insanlara buyruklar veren bir Tanrı'nın varlığına inanmaktır.
Tanrı, tanrının yarattıkları ve peygamber kavramlarına inanıp dinin olmadığını savunan inanıştır.