bugün

semtin ismi teşvik kelimesinden gelmektedir. sultan abdülmecid han burada yeni bir yerleşim olması için buraya önem vermiştir ve buranın bir roma şehri gibi nizam içerisinde olmasını dilemiştir. sultan buraya üzerinde kendisinin iyilikseverliğinden bahseden iki adet taş diktirtmiştir.
Osmanlı padişahı III. Selim'in döneminde (1789 - 1807) bir avlanma ve nişan talimi alanı olduğunu belirten anıt taş bugün Teşvikiye Camii'nin avlusunda bulunmaktadır. Semtin gelişmesine etkisi büyük olan ilk yapı Teşvikiye Camii'dir. ilkin 1794-1795 yıllarında bir mescit olarak yapılan cami 1853-1854 yıllarında padişah Abdülmecit tarafından yenilendikten sonra bölgedeki yerleşme hızlanmıştır. Semtte Abdülmecit'in burada bir yerleşim oluşturma amacını dile getirdiği aynı tarzda yapılmış iki taş mevcut olup üzerlerinde Eser-i Avatıf-ı Mecidiye Mahalle-i Cedide-i Teşvikiye (Abdülmecid'in karşılıksız iyilikseverliğinin eseri olan yeni Teşvikiye Mahallesi) ibaresi yer alır. Teşvikiye kelimesiyle burada bir mahalle kurulmasının padişahça da teşvik edildiği açıklanmıştır. Bu taşlardan biri Teşvikiye Caddesi üzerinde eski Nişantaşı Karakolu'nun yanında, diğeri ise Rumeli Caddesi ile Valikonağı Caddesi'nin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. 1883 nüfus sayımında bir mahalle olarak resmen tescil edilmiştir.

Teşvikiye mahallesi1920'lerde Taksim-Şişli eksenindeki gelişmenin etkisine girdi ve ana caddeden başlayarak hızla apartmanlaştı. Bu olgu 1950'lerde o güne kadar eski yapısını koruyan eski sokakları da içine aldı. 1960'ların başına kadar kırsal görünümünü hala koruyan Topağacı, mahallenin en son apartmanlaşan kesimidir.

http://tr.wikipedia.org/w...9Fvikiye,_%C5%9Ei%C5%9Fli
nişantaşı'na nazaran daha derli toplu daha hoş bir düzeni var buranın. caminin arka tarafına düşen caddede küçük ve nispeten ucuz lokantalar, muadillerine göre daha pahalı mağazalar bulunur.
istanbul'da zamanının tiki gençliğinin mekanı.
şimdilerde biraz daha sakincedir.
Uzun uzun yıllar boyunca ömrünü burada geçirmiş biri olarak buranın çok kendine has bir yer olduğunu söyleyebilirim. Taksim, Beşiktsş, Hsrbiye, Nişantaşı gibi gezilesi, görülesi yerlere oldukça yakın oluşu seçkin havası ve sessiz sakin oluşu ile kafa dinlemeye de idealdir. Topağacı'na da gidebilirsiniz buradan. Hele yüksek bir yerde oturuyorsan Beşiktaşa doğru manzarası güneş batmaya yakın huzur verir. Yaşanılası, en azından görülesi, bilinesi bir yerdir Teşvikiye.
ismini her duyduğumda aklıma kaymaklı yoğurt getiren semt.
sebebi: (bkz: tikveşli) (bkz: serbest çağrışım)
şişli'de bulunan güzel, ferah bir semt.
bu semtin ünlü camisinde ray-ban marka güneş gözlüğü sponsorluğunda cenaze kaldırılır. vefat edenin siyah beyaz vesikalık fotokopisi sol yakalara tutuşturulur. hermes marka eşarp ve koleston 8 ya da koleston 9 denilen sosyete sarısı da bunlara eşlik eder.
orhan ağbimizin cenaze olduğunda arz ı endam ettiği cami'nin olduğu yer.
Şişli belediye başkanı iken Mustafa sarıgül Teşvikiye camiinde her cenazede en ön safta dururdu. Ekurisi orhan gencebay ile.
güncel Önemli Başlıklar