tc nin halinin osmanli nin son donemine benzemesi 

kapat
  1. osmanlı devletinin çöküş dönemiyle günümüzü karşılaştırdığımızda haklılık payının olabileceği görülecek önerme .

o zaman da bölme parçalama siyasetiyle ekonomik imkanları ele geçiren emperyalistler, satanlar sağolsun ülkenin tüm kurumlarını satın almış ve duyun-i umumiye dediğimiz bugünkü imf dayatmalarıyla bizi yönetir hale gelmiştiler. o zaman da maşa halklar ve maşa siyasetçiler , maşa aşiretler , maşa çeteler ve maşa tarikatlar vardı şimdi de var.

ab kriterleri dediğimiz şeyleri biz tanzimat ve ıslahat fermanlarıyla gördük, abd'den wilson ilkeleri kazığını yedik akıllanmadık akıllanmadık .

ve en önemli madde; o zaman da halk bilinçsizdi, şimdi de ...
    #1994968 (sanirim osurdum, 23.07.2007 21:02 ~ 27.01.2008 19:19)
  2. evet benzerlikler çok fazla...ama bir fark var,kocaman bir fark;bunlara "dur" diyecek bir Atatürk yok.
    #1995078 (nada, 23.07.2007 21:23)
  3. ordunu herzaman kuvvetli tut. vatan sevgisini asla unutturma.
    bu millet süngüsünü taktığı zaman ucuna takacak emperyalist arar.
    ama şu var ki, tüpraş ta hala burada. bankalar hala burada. dünyanın gidişatına ayak uydurmazsan, ülken o kadar değersiz olur ki, düşman bile saldırmak istemez.
    agzindan yel alsin
    #1995095 (pilotmont, 23.07.2007 21:28)
  4. bu gidişe 'dur' diyecek çok insan var. yeter ki bu halkı eğitmeyi bilelim, onlara gerçekleri gösterebilelim, yeter ki kaçmayalım 'bu ülke adam olmaz' diyip.. elbette bir umut daha çıkar...

vatanın bağrına düşman dayasın hançerini
    elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini...

edit:'mağder' yazmıştım ama doğrusu 'mader' olacakmış.. uyardığı için minti'ye şükranlarımız sunarız..**
    #1995107 (nickerim, 23.07.2007 21:30 ~ 21:53)
  5. üzüntüyle gerçekliği kabul edilecek sözdür. ancak Türk milletinin damarlarında akan kan, milleti müdafa durumunda bin Atatürk doğmasına yetecek kadar kuvvetlidir. gerekli durumda gerekeni her şartta yaparız.
    #1995112 (Bona Dea, 23.07.2007 21:31)
  6. klise teori.
    #1995153 (siyahbeyazkizil, 23.07.2007 21:36)
  7. (bkz: deli ibrahim)
    #1995186 (nietzsche, 23.07.2007 21:40)
  8. bazı zeki arkadaşlarımız varmış aramızda. bize çok haklı(!) fikirlerini sundular. sağolsunlar....

ama önce laikligin karin doyurmadigi kapak oldu sözünü söyleyen zihniyetin bana bir cevap vermesi lazım. sen bu cümleyi Atatürk'ün Türkiye'sin de söylüyorsun bu ülke laik bi ülkedir ve öyle kalacaktır, seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın bu böyle kalacaktır öncelikle bunu bilmeniz lazım..
    şimdi sorularıma geliyorum. 1)'laiklik karın doyurmuyor' gibi bişey söyledin, bana söyle şimdi şeriat mı istiyorsun?*gazetede iran'ı gördükten sonra hala bu isteğin de kararlı mısın? 2)sen müslümansan inancını kendi içinde yaşaman gerektiğini bilirsin, kimseyi zorlamak gibi bir durum olmaz bu konuda.(Kuran-ı Kerim'de yazıyor bu, okuyup öyle burda bişeyler yazdığını varsayıyorum) sen şimdi şeriat isterken müslüman olmayan vatandaşlarımızı düşünüyor musun? yoksa demin mhp'ye 'faşizan politikalar izleyen parti' dediğin gibi sen de ümmetçilik için senden olmayanı öldürür ya da müslüman olması için baskı uygular mısın? 3)en önemlisi sen devletin, halkın değil bireyin bir dine inanması gerektiğini ne zaman anlayabilecek duruma geleceksin?

ayrıca 'ayrıca ortaya çıkmış sonuca, halkın bilinçsizliği gözüyle bakmak düpedüz bağnazlıktır, bencilliktir, görgüsüzlüktür...
    bu halk herşeyin farkında...' gibi birşey daha yazmışsın.
    şimdi sorularıma geliyorum. 1)'bop'un eşbaşkanıyım' diyen herife oy veren halk mı herşeyin farkında? (böyle birşeyin olması için halkın ya bop denen şeyden haberi olmaması lazım ya da başbakanından.. yani bilinçsiz, hiç birşeyin farkında değil.) 2)şehitlere 'kelle' diyebilecek şerefe sahip bir adama oy veren halk mı herşeyin farkında? (bu dediğimi bilgisayar başında oturarak anlayamazsın kasma hiç. birgün bir gazeteyi okumak aklına gelirse[ama düşünerek okumak, her sayfasını] belki ozaman birşeyleri anlarsın.) 3)amerika yalakalığı yapan, barzani'ye ezilen, amerika'nın pkk denen şerefsizlere yaptığı yardımı görmesine rağmen sesini çıkartamayan adama oy veren halk mı herşeyin bilincinde? 4)devletin bütün kurumlarını karı karşılığı satıp, bi de üstüne 150milyar euro borç alan buna rağmen tek adam gibi icraat yapmayan insana oy veren halk mı bilinçli?

'şimdiki gibi, medya, basın, internet mi vardı?.'
    git adam gibi izle orda çıkan haberleri bakayım. nasıl yalıyorlar başbakalarını her fırsatta gör. o medya, o basın, o internet kimlerin elinde gör. bu halkı nasıl kandırdı o medya anlarsın belki kendini biraz sıkarsan...

'tehlikenin farkındamısınız? gibi, insanların korkuları üzerinden siyaset yapanlara bir muhtıradır bu seçimler.'
    kim korku edebiyatı yaptı bir düşün. 'bize oy vermezseniz ekonomi batar, ülkede istikara olmaz' kim dedi bir düşün..o muhtırada ülkenin bu herifler karşısında çaresiz kalmadığını göstermek içindi, öğren..

sen takıl şimdi. tehlike anında vatan, millet sakarya silaha sarılırsın. biz tehlikenin farkındayız, o tehlike nefesini sonuna kadar hissettirmeden karşı koymasını da biliriz. siz uyuyun.. iyi uykular...
    #1995418 (nickerim, 23.07.2007 22:15 ~ 22:18)
  9. bazı arkadaşlar nedense başka yerlerinden anlamışlar.

''bodrum boşaldı. iktidar süpürülecek'' diyenleride gördüm ben, izmir alsancak'tan gördüğü manzaraya aldanıp boş hayaller kuranlarıda...

şunu bilki, bu ülke ankara'nın cankaya, istanbul'un nişantaşı, izmir'in alsancak semtinden ibaret değil...

halk oyunu merkez partiye vermiştir.
    şeriat isteyen kesim, yüzde 2 lik bir kesimdir ve oyunu saadet partisi'ne vererek saflarını belli etmiştir...

akp'ye oy verenlerin en az yüzde 45 lik bölümünün şeriatla falan işi yoktur. geçim derdindedir.

senin desteklediğin partiler, paranoya siyaseti yapacaklarına halka daha yakın olabilseydiler, bugün akp nin oyu en fazla yüzde 25 ti..

sen daha bunu idrak edememişsin. kalkmışsın bana şeriat'tan hilafet'ten bahsediyorsun.
    karnı aç olan vatandaş ne şeriat'a bakar, ne de laikliğe...

son olarak; bırakın bu korkuları. halka inin halka. halktan başka yerlere sırtınızı yasladıgınız sürece kaybetmeye mahkumsunuz...
    #1995502 (sogut dalina yuva yapan manda, 23.07.2007 22:28)
  10. halkın karnı mı doydu bu 5 yıllık süreçte? zengin mi oldu herkes? bir bak istersen ne yapmış o herifler 5 yıl boyunca. nereleri satmışlar, ne kadar borç daha tıkmışlar bize gör. ondan sonra 'halkın karnı doydu, bu halk midesine bakar, takmaz ülkenin rejimini.' de.

ki zaten bu halk bu seçimde 10kilo kömüre, 25 ylt paraya oy verdi. seçtiğin zihniyeti savunma birde burda.

bana bir önceki girdinde 'halka bilinçsiz diyen, bağnazdır.' diyen sen, ne oldu da
    'kalkmışsın bana şeriat'tan hilafet'ten bahsediyorsun. karnı aç olan vatandaş ne şeriat'a bakar, ne de laikliğe...' diyorsun? bu söylediğin şey nasıl bir bilinçtir? 3 kuruş para için vatanını satan bilinçli midir?

ayrıca, ben hiç düşünemiyeceğin kadar şehirde yaşadım bu zamana kadar. saraylarda da yaşamadım o şehirlerde. doğuda, kıbrıs'ta bile yaşadım. ben halkım, ama gerçekleri gören bir vatandaşım da.

sen hala göremiyorsun ne olduğunu? bize ne yaptıklarını? gördüğünde çok geç olmaz umarım.
    #1995644 (nickerim, 23.07.2007 22:49)
  11. bu durumda şu anki ittihat ve terakki'miz cehape oluyor. ama bir fark var. osmanlı, tanzimatla başlayan bir batılılaşma sürecine girmişti. bu ne kadar sağlıklı bir gelişim süreci göstermiştir meselesi ayrı konu. ittihat ve terakki'de bu batılılaşmanın bir halkası olmakla birlikte, kullandığı yöntemler daha çok tepeden inmeci bir zihniyete işaret ediyordu. cumhuriyetin kurulmasından sonra yapılanlar da bu sürecin dışında tutulamaz. yapılan düzenlemeler, aynen uyarlanan kanunlar vs.. bugünlere gelirsek, şu anki cehape çizgisi, son düzlükte bütün bunları terketmiştir. ve bu niyetten vazgeçilmesi de aradaki ulusalcı-ülkücü çizgisini artık yıkmış, ikisinin bir davranmasına, bir algılanmasına yol açmıştır. akp'nin demokrasiyi tam anlamıyla sahiplenmiş bir parti olduğunu söyleyebilmek zor. ancak karşısındaki cehape'nin durumu kendisinden çok daha muhafazakar ve çok daha vahim boyutlarda. yani karşısındakini şeriat yanlısı olmakla suçlayan bir partinin, arap ülkelerine özgü bir dikta rejimiyle yönetilme istemine yorumlanabilecek tutumları garip bir ironi teşkil ediyor.

bu aynılık tespitinden kendine vazife çıkaranlar, belli ki 100 yıl öncesinde yaşadıklarına inanıyorlar. cumhuriyet mitinglerinde atatürk'ün meclisteki fotoğraflarından ziyade, kalpaklı, asker fotoğraflarını taşımaları da elbet bize savaş koşullarında olduğumuzu hatırlatmak için. saatlerin yüz yıl geri alınıp alınmadığı hakkında bir bilgim yok. ancak bazı kafaların çoktan yüz yıl öncesine alındığını farkedebilmek güç olmuyor.
    #1995701 (hodbin, 23.07.2007 22:56 ~ 22:59)
  12. maalesef bu benzerlikler oldukça fazladır.basit örnekler vermek gerekirse; osmanli imparatorlugu döneminde yabancılara verilmiş imtiyazlar bugün turkiye cumhuriyeti'nin de kanayan yarasıdır. aynı imkan ve olanaklar ne yazık ki vatandaşlarımıza sağlanmamakta yabancıların bir dediği iki edilmemektedir. bugün imf denilen kan emiciler tarafından kredi adı altında dayatılan yüksek faizle geri ödemeli borçlar, osmanli'nın sonunu getiren bir diğer faktördür. yine bu borçlandırma ile iniltili olarak dönem içerisinde borcunu ödeyemeyen osmanli, kibris, rodos gibi topraklarının satışlarına daha doğrusu borcuna karşılık topraklarından vazgeçmeye başlamıştır. bugün turkiye cumhuriyeti'nin iktidarı benzer şekilde hareket etmektedir. futursuzca topraklarını ve ana sermayelerini ne tesadüftür ki yabancılaştırmaktadır. osmanli'nın son dönemlerinde ki batılılaşma çabaları yine osmanli imparatorlugu'nun sonunu hazırlamıştır. bugün turkiye cumhuriyeti'nin sokaklarında mc donalds'lardan burger king'lerden geçilmemekte her alanda dil emperyalizmi uygulanmakta ve neticesinde yetişen nesil ana dili olan turkce'yi neredeyse unutmaktadır. osmanlı'nın son zamanlarında ayaklandırılan seyh sait'ler ve onun gibiler bugün yine hortlatılmakta, "din elden gidiyor bu laiklik ve din bir arada olamaz" vesveseleri halkın kulağına fısıldanmaktadır. osmanlı mebusanları'nın basiretsiz duruşu bugün ki meclis ile neredeyse simetrik bir görüntü oluşturmaktadır. iktidarından muhalefetine kadar hiçbir varlık gösteremeyen parlamento gerçek halkın sesini duyurmak yerine yabancılar ne derse onu yapmakta, dirayetli bir tutum içerisinde olamamaktadırlar. tüm bunlar yaşanırken halkın herşeye ilgisiz kalması ve uyutulduğunu anlayamaması ise elem verici bir hadisedir. osmanli'nın son zamanlarında özünde vatanperver olan kişilerin dahi ayırt edemediği bir gerçek vardır ki cumhuriyetimizin kurucu ulu önder gazi mustafa kemal ataturk çok net ve apaçık bunu ortaya koymuştur. ne abd mandacılığı ne ingiliz uşaklığını kabul etmemek ve tam bağımsız bir cumhuriyet kurulmasıdır. işte şimdi de aynı civarda dolaşmakta olan turkiye farkında olmadan abd ve ingilizlerin alçak oyunlarının içerisindedir. kardeşi kardeşe kırdırarak osmanlı'yı bölüp parçalayan bu zihniyet bugün türkiye cumhuriyeti'nin de başına musallat olmuştur. Atatürk'ün söylediği 3 temel konuda bağımsız olmak şarttır ki bu koşullar olmazsa olmazlarımızdır. kaldı ki dünya üzerindeki tüm egemen devletler içinde durum aynıdır. bu 3 temel şart önce ekonomik bağımsızlık. bu maalesef osmanlı'da kalmamış bugün de bitirilmiştir. ikinci olarak siyasi bağımsızlık ki osmanlı'da kalmamıştır bugün de siyasi yelpazemiz maalesef ekonomik nedenlerden dolayı zorbalıkla kısıtlanmaktadır. askeri bağımsızlık derseniz osmanlı'da bırakılmamıştır, bugün de ekonomik bağımsızlığımız olmadığından dolayı askeri bağımsızlığımızın da olması mümkün değildir. bütün bunlara karşı yapılması gereken osmanlı'nın küllerinden yaratılmış türkiye'yi bitirip yeni bir sayfa açmak değil, kurulmuş cumhuriyetimize sahip çıkacak birer nefer olmak ve bu sömürgeciliğe kardeşçe, omuz omuza dur diyebilmektir. böylelikle bu makus talihimizi yenmemiz mümkün olabilecektir.

edit: yakın tarihte bilinen şeyh sait ayaklanması, cumhuriyet kurulduktan sonra 1925 tarihinde gerçekleşmiş bir olaydır. lakin şeyh sait ayaklanmaları osmanlı'nın son dönemlerinde birinci dünya harbi esnasında da var olduğu, osmanlı topraklarının bölünmesi gerektiği yönünde ayaklanmaları bulunduğundan dolayı yukarıya yazılmıştır.
    #1996492 (the kid, 24.07.2007 00:22 ~ 01:11)
  13. bir de şu var: tayyip erdogan ve akp'nin giderek adnan menderes ve demokrat partiye benzemesi. Allah sonunu benzetmesin.
    #1996513 (susamsokagi, 24.07.2007 00:24)
  14. "tarih tekerrürden ibarettir, ibret alınsaydı tekerrür edermiydi"
    mehmet akif ersoy
    #1996603 (pileki, 24.07.2007 00:36)
  15. (bkz: cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacak mi)
    #3709086 (arabaciarabayatasget, 23.07.2008 19:31)
  16. (bkz: tehlikenin farkında mısınız)
    #3709123 (shaqmarion, 23.07.2008 19:37)
  17. güzel ülkemizin kötü durumunu zil takıp oynayarak takip eden bazı basın yazarımsılarının yaptığı benzetme.
    "yıkılsa da gavur götü yalasak" diye beklemekteler.
    (bkz: nah çok beklersin)
    #3709133 (maX JacK, 23.07.2008 19:39)
  18. insanlığın kıyamet gününü beklemesi tarzındaki bir fantezidir. bazı bünyeler hoşlarına gitmeyen kişilere karşı kamuoyu oluşturmak için saçma sapan yerleri kanıt olarak göstermektedir. işbu güzel bir örneğidir.
    #3709141 (kaleci sacli adam, 23.07.2008 19:40)

© 2008 - uludağ sözlük

tc nin halinin osmanli nin son donemine benzemesi başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. tc nin halinin osmanli nin son donemine benzemesi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu tc nin halinin osmanli nin son donemine benzemesi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» italya 90 » elma sekeri kiliginda partiye gondermek » aksa » el siki ile gerdege girmek » afedersiniz ama tarak gibi baslik aciyorsunuz » izmir de su kesintisi » klasspor com » sevgili olacaklara ogutler » ukte » patlamis misiri tek tek yemek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games