bugün

(bkz: uzun vadede herkes ölür)
bir kişinin harcaması bir başka kişinin geliridir. dolayısıyla insanlar kendi birikimlerini artırmak için tüketim yapmayıp para tutarlarsa, bu toplamda gelirin düşmesine neden olacağı için tasarruf edilebilecek para miktarını ve birikimleri de azaltır. paradoks budur. örnek:

bir ekonomi düşünün ki yıllık 100 milyar dolar milli hasılası olsun. bu ülkede insanlar yıllık gelirlerinin %10'unu tasarruf ediyor olsunlar. bu durumda dolaşımdaki paranın çarpanı 1/0,10=10 olur. yani piyasadaki toplam 10 milyar dolarlık banknot yılda ortalama 10 defa el değiştiriyor demektir. bu insanlara bir krizin kapıda olduğu ve gelecekte ekonomiyi zor günlerin beklediği söylensin. bu insanlar da inanıp tüketimden vazgeçerek paralarının %10 unu değil de %20 sini biriktirmeye karar versinler. bu durumda paranın çarpanı 1/0,20=5 olacağından, piyasadaki 10 milyar dolar nakit 5 çarpanıyla 50 milyar dolarlık bir milli gelire sebep olur, yani toplam gelir yarıya düşer.

velhasıl tasarruf kötüdür. tabi buradaki tasarruf yatırımda ve tüketimde kullanılmayan yastık altı para anlamındadır.
gelir eşitsizliği üzerine yapılandırılmış rejimlerin ekonomik paradoksudur.

eğer rekabetçi ve kaliteli üretim ile dış piyasalara mal satabiliyorsanız hem iç piyasada rezervleriniz yükselir hem de üretiniz ve gsmh'niz düşmez.

uzak asya ekonomileri bunun en büyük kanıtıdır.

ama dış borçla ve salma vergilerle dönen ve üretim yapamayan, yapsa da yurtdışına satamayan bir ülkeyseniz halkın götündeki dona kadar almazsanız düzen çöker.

amerika korkunç dış borcuna ve dış ticaret açığına karşı durumu sağa sola demokrasi götürerek dengeler.

bizdeyse vatandaşa hallenilir...
Bir kişi tasarruf ederken zenginleşirken, ülkedeki herkesin tasarruf yapması toplumu fakirleştirir. Aha da budur. Sokak ağzı ile anlatımı işte. Neden aklıma geldi bu bilemem.
Mikro açıdan bakıldığında tasarruf yapmak iyidir ancak makro açıdan bakıldığında olumsuz sonuçlara ulaşılır. Çünkü ülkede tasaruf ve yatırımı birbirine eşitlemek gerekmektedir. Herkes tasarruf yaptığında tüketim düşecektir bu üretimin düşmesini tetikleyecektir. Üretim düştüğünde GSYiH düşecektir.