tarihi eser kacakciligi 


kapat
  1. bir ülkeye karşı yapılan en büyük şerefsizlikdir. kültürün çalınması anlamına gelir ki küçüğü büyüğü olmaz, hırsızlıkların en büyüğüdür.
    #756361 (kolibandı, 20.10.2006 01:20)
  2. (bkz: tarihi eser kacakcisi)
    #756373 (asiti kaçmış kola, 20.10.2006 01:21)
  3. işe bir de öteki taraftan bakıldığında aslında yapan insanın sanat sevgisi, aşkı yüzünden bunlara bile kalkışabileceği düşünülebilir(!)*
    #756386 (zlatan1937, 20.10.2006 01:27)
  4. aç insanların herşeyi yapabildiği gibi kendi tarihini de yapması sonucu kendini geçmişsiz çocuklarını bilgisiz kılmasıyla sonuçlanacak durumdur.
    #756388 (tenceretava, 20.10.2006 01:27)
  5. bir insanın 3 5 kuruş para için, ülkesine, kültürüne olan saygısızlığı gösterir. zaten o kazanılan paradan ne hayır beklerler onuda anlamam ya. evet hırsızlıktır da aynı zamanda hemde kendi kültüründen, tüm ülkenin insanlarında çalınan bir seydir o çaldıkları. insan önce kültürünü sevmeli , ülkesini sevmeli o bilinçle yetişemeli ki yapılmasının böyle kaçakçılıklar.
    #756395 (paradise, 20.10.2006 01:30)
  6. tarihin, geçmişin, uzun yıllar, asırlarca edinilen birikimin kaçakçılığını yapmaktır. kültürün, zamanın ona yüklediği kimliğin talan edilip, yağmalanmasıdır. kültürel değerlerine bağlı bir topluma karşı işlenecilecek en büyük suçtur.,
    #756406 (InsomniaC, 20.10.2006 01:33)
  7. türkiye'nin artık önlem alması gereken yoksa yakında önlem alıcak birşeyin kalmayacağı, ve bizim de şu an olduğu gibi hala baş yapıtlarımızı baş eserlerimizi kültürümüzü berlin'de, londra'da, milano'da, moskova'da, paris'te görmeye devam edeceğimiz şerefsizlik eylemi.
    #756834 (chemsuk, 20.10.2006 06:14)
  8. Bergama'daki zeus tapınağı, çorum'daki boğazköy sfenksi, aydın'dan çalınan ihtiyar balıkçı heykeli, millet agorası'nın bir cephesi, Berlin müzesi'nde; Troy'dan kaçırılan heykeller Leningrad'ta; yedi harikadan biri olarak kabul edilen bodrum Mausoleum'a ait kabartmalar, Maussollos ve Artemisia heykelleri ve diğer insan ve aslan heykelleri, Londra British Museum'da; Topkapı Müzesi'nden çalınan iznik Çinileri Fransa Louvre Müzesi'nde bulunmaktadır. iki gün önce bursa görükle'den kaçırılmaya çalışılan daha niceleri...

    kazı çalışmalarına gerekli bütçe ayrılamaması sebebiyle yurtdışından gelen arkeologlarla çalışan türk arkeologlar yapılan anlaşmalara göre yabancı bir arkeolog yaptığı kazı çalışması sonucunda elde ettiği bir tarihi eseri ülkesine götürüp sergileme hakkına sahip!!

    fakat ne kadar ilginçtir ki; 1970 UNESCO Avrupa Arkeolojik Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne göre kültür varlıklar ortak miras olara kabul edildiğinden doğdukları topraklarda korunmalı'dır.

    son bir söz daha; tarihimiz 'biz bu taş yığınlarından çok var, buyrun götürün! hediyemiz olsun' diyen, tarihimizi böyle yokeden hükümdarlarla dolu!
    #1080933 (steril mikrop, 30.12.2006 18:20)
  9. bogazkoy sfenksi:
    Çorum'da antik adı Hattuşaş olan Boğazköy ören yerinden Almanlar tarafından 1906-1912 yılları arasında yapılan kazılarda bulunan 2 sfenks ve yaklaşık 10 bin çivi yazılı tabletten oluşan kültür hazinesi, temizlenip onarıldıktan sonra 1917 yılında iade edilmek şartıyla Berlin'e götürüldü.

    Bu eserlerden 2 bin 943 tablet ve bir sfenks, 1924-1942 yılları arasında partiler halinde iade edildi. 1987 yılında ise yaklaşık 7 bin 400 tabletin iadesi sağlandı. Türkiye'ye iade edilmeyen Boğazköy Sfenksi ise halen Berlin Devlet Müzesinde sergileniyor.

    zeus sunagi:
    ilk çağın en büyük heykeltıraşlık şaheserinden biri olarak nitelendirilen ve Bergama Kralı 2. Eumenes tarafından Galatlarla yapılan savaşın kazanılmasının ardından kurtarıcı Zeus'a bir şükran ifadesi olarak inşa edilen ünlü Zeus Sunağı, Alman mühendis Carll Humman tarafından parça parça sökülerek deniz yoluyla Almanya'ya kaçırıldı. Daha sonra monte edilen tarihi eser halen Berlin Pergamon Müzesinde sergileniyor.

    aphrodisias - ihtiyar balikci heykeli:
    Aydın Geyre yakınlarındaki antik Aphrodisias kentinde Prof. Dr. Kenan Erim başkanlığında sürdürülen kazılar sırasında 1989 yılında Tiberius Portikosu'ndaki havuzda bir mermer baş bulundu. Bulunan başın, 1904 yılında Fransız arkeolog Paul Gaudin tarafından yürütülen izinli kazılar sırasında bulunarak gizlice yurt dışına kaçırılan ve daha sonra Berlin Pergamon Müzesine satılan gövdeye ait olduğu tespit edildi.

    beyhekim camisi mihrabi:
    Konya'da 13. Yüzyılda yapıldığı bilinen Beyhekim Camisi'nin çini mozaikli mihrabı, 1907 yılında yasa dışı yollarla yurt dışına götürüldü. Cami mihrabı Berlin'deki Pergamon Müzesinin islam Eserleri Bölümü'nde sergileniyor.

    haci ibrahim veli turbesi sandukasi:
    Konya'nın Akşehir ilçesi Alanyurt köyünde bulunan Hacı ibrahim Veli Türbesi'ne ait sanduka 1906'da Almanya'ya kaçırıldı. iadesi için girişimler yapılan sanduka, Berlin'de Doğu Asya ve islam Sanatları Müzesinde sergileniyor.

    troya eserleri:
    Tarihin en önemli arkeolojik buluntuları arasında sayılan Troya eserleri, Çanakkale'deki antik kentte Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından gün ışığına çıkarıldı. MÖ 2300-2800 yılları arasına ait tarihi hazinenin, Schliemann ve eşi tarafından 1871-1890 yılları arasında yurt dışına kaçırıldığı biliniyor.

    Eserlerin bir bölümü Berlin'de, bir kısmı da Rusya'da Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi ile St. Petersburg'daki Hermitage Müzesinde bulunuyor. Herakles Heykeli: 1980'de ABD'ye kaçırılan heykelin alt kısmı Antalya Müzesinde sergileniyor. Perge kazısı sırasında kaçırılan Roma dönemine ait heykelin kaçırılan bölümünün Boston Güzel Sanatlar Galerisi ile Leon Levy-Shelby White adlı koleksiyonerlerin mülkiyetinde olduğu biliniyor.

    kumluca eserleri: Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan ve dinsel nitelikli gümüş parçalardan oluşan Kumluca Hazinesi 1963 yılında yurt dışına kaçırıldı. Hazine, Washington'daki Dumbarton Oaks Müzesinde sergileniyor.

    diyarbakir muzesi sfenks figurini :
    Diyarbakır Müzesinden 1979 yılında çalınan bronz bir sfenks figürü Danimarka'da David's Samling Koleksiyonu'nda bulunuyor.

    Akşehir Seydi Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka:
    1976 yılında kaçırılan tarihi eser, Danimarka'da David's Samling Koleksiyonu'nda yer alıyor.

    cizre ulu cami kapi tokmagi :
    Danimarka'da David's Samling Koleksiyonu'nda bulunan kültür hazinesi, 1969 yılında kaçırıldı.*
    #1473676 (mese odunu, 31.03.2007 00:08 ~ 00:09)
  10. aysegul nadir tecimer'in ismini anımsatan meslek. *
    #1473752 (chuqentay, 31.03.2007 00:20)

© 2008 - uludağ sözlük

tarihi eser kacakciligi başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. tarihi eser kacakciligi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu tarihi eser kacakciligi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» les legions noires » depresyon » uyuyamamak » rodrigo barbosa tabata » ismet birsel » ermenistan milli futbol takimi » turkiye de cocuk olmak » pkk operasyonlarindan av diye bahsetmek » aslan burcu » ameliepoulin a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games