bugün

"tanrılar! allah hepinizin belasını versin!" *
(bkz: türkçe diye bir şey yoktur arapça vardır)
(bkz: yaratıcıya allah diyebilme kabiliyeti/@dopdop)
(bkz: anlayana)
bakalım arama butonumuz bu amanısz tartışma için ne diyecek;

(ara: tanrı* allah*)
tanrı ilk neden anlamında kullanılır
Allah ise yaratıcı anlamına gelir
eğer aynı hissiyatı uyandırıyorsa sınıflama yapmaya gerek yoktur.
tanrı türk dilindeki anlamı ile cins isimdir. çoğul olabilir ki tanrı kelimesinin kaynağı olan tengrinin kullanımı buna örnektir. gök tengri vs.
tanrı kelimesinin arapça karşılığı ilahtır. allah isminin türediği kelime el-ilah'tır. arapça el takısı ingilizcedeki the ekinin karşılığıdır. belirtme ifade eder. arapça bir kelimenin başına el takısı getirildiğinde tek olan ifade edilir.
uzun lafın kısası ister mantık isterse dil bilimi esas alınsın tanrı kelimesinin allah kelimesinin yerini tutamayacağı anlaşılır.

bir de şu var:
(bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
tamamen dar görüşlü ve aslında inandığını tam olarak idrak edememiş kişinin görüşüdür, zira islamıyette ne dediğinden ziyade niyet ve inanç önemlidir, gerisi sadece bizim isimlendirmemizden öteye geçemez. nasıl ki 'su'ya su değil 'water' dediğinizde aynı şey kastediliyorsa -ki bu isimleri veren de insanoğludur yani suya ilk bulan 'haydar' deseydi su içmek istediğimizde 'haydar var mı abi? kaç lira?' şeklinde sormak durumunda kalacaktık ve bu gayet normal olacaktı *- 'allah' ve 'tanrı' da aynı anlamı ifade eder, ayrıca Tanrı atalarımızın kullandığı türkçe bir kelimedir, 'tengri' şeklinde geçer ve arapça 'allah' kullanmak istemeyen kişiler bunu rahatlıkla 'tanrı' şeklinde kullanabilirler, bu kişinin kendi seçimidir. hem islamiyette zorlama ve baskı da hoş karşılanmaz ve yanlıştır, kimseyi 'allah' değil de 'tanrı' kelimesini kullanıyor diye eleştirmek ve yermek suretiyle onu 'allah' kelimesini kullanmaya yöneltmek zaten islam felsefesiyle bağdaşmaz.

neticede toparlarsak önemli olan kullanılan sözcükler değil eylemdir efendim! hissiyat ve inançtır!
araplar için allahtır, biz türkler için ise türkçe olan tanrı.
"nasıl söylediğim önemli değil, derdimi anlatabiliyor muyum ona bak sen" diye bir inanç var, bilgisizlikle besleniyor. kelime anlamlarının ırzına geçmeyi özgürlükle bir tutuyor bunu yapanlar. yap tabi, biz "cahil" der geçeriz. çünkü anadilinde en sık kullanılan kelimelerin anlamını bilmeyene, bir yabancıya vücut diliyle derdini anlatmaya çalışan adama bakılan sempatiyle bakılmaz.

ephitaf etimolojik olarak söylenebilecek her şeyi söylemiş zaten. ama bu "yeni" kelimeleri cümle içinde kullansaymış bazıları için daha anlaşılır olabilirmiş.

hak din diye bilinen, dört büyük peygamberi ve kitabı olan dinlerin tanrısının arapça adı "allah"tır.

"tanrı diye bir şey yoktur, allah vardır" iddiası adam gibi bir polemiğin başlatma cümlesi olamayacak kadar aptal. virgülden sonrası olmasa, tipik bir ateist cümlesi de olabilirdi ki; onun da herhangi bir orijinalitesi yok.

ayrıca bu entry-çekici başlık daha önce denenmişti:

(bkz: tanrı ile allah arasındaki fark)
(bkz: allah a tanrı demek)
(bkz: en azından biri doğru yazmış)
saçmalamanın son noktasıdır. şöyle ki kastettiğin inandığın şey bir olduktan sonra gerisinin pekte bir önemi yoktur.
islam dininde allah'tan başka ilah olmadığına şehadet etmenin bir yolu olan kelime i tevhid'in manasına bakcak olursak;

La (yoktur) ilahe (tanrı-tanrılık), illa (ancak-sadece) Allah: "Tanrı yoktur, ancak Allah*"
her dinin bir tapılanı, yani tanrısı vardır, islam dininin tanrısı da allah'tır. tıpkı şamanizm'de göktanrı, satanizm'de şeytan, brahmanizm'de krişna... örneklerinde olduğu gibi...
(bkz: ilerleyin artik)
(bkz: allah a tanrı demek)
en dindar hristiyanların da, müslümanların da yaratıcıya allah dediğini göz önünde bulundurursak, allah demenin geri kalmışlıkla, müslümanlıkla veya arapçayla hiçbir alakası olmadığını görebiliriz. yaratıcı sadece ve sadece allah tır. yani tanrı bir tane değildir. bir kaç tanedir tarihten de bildiğimiz gibi. ama allah tektir. aralarındaki fark da budur. bu yüzden ilahi dinlere mensup insanlar tanrı değil allah derler.
Baslık acmak ıcın baslık acma durumu,sacmalık abidesi,gerizekalılık göstergesi,gerileme sekli,yarası olan gocunur durumu..
önemli olan söylerken kullanılan kelime değil yüreğinizin hissettiğidir. islam dininde önemli olan niyettir. dilek söylenmese bile yürekten geçmiş ise gerçekleşir. * *
anlıyamıyorum bir sürü ismi vardır tanrı,rab,allah ,yaratıcı ve kuran ı kerimdeki diğer isimleri.. sonuç şudur yaratıcımızdır can verenimizdir ... isimleri onun güzelliğine güzellik katandır neyi tartışıyoruz o bize herşeyimizi veren ve alacak olandır ...
özenti insanlar tanrı kelimesini kullanırlar. gerçekten bilen insanlar (bkz: allah) kelimesini kullanırlar.
"allah diye bir şey yoktur, god vardır god^ot vardır" dese çıkıp birileri, kafada çakan ünlem işaretleriyle "acaba nedir nedir" olacağız, eti reklamı izlemiş çocuklar gibi.. din^den, dilden bağımsız, eğer ki varsa içinde birisi, çıktı önemsizdir, eğer ki yoksa, ne ala..
kesinlikle yanlış şekilde görüş bildirildiğini düşündüğüm konudur. şöyle ki dilimizde kelimelerin yanlış kullanımının, ingilizce gibi diğer dillerden giren kelimelerin türkçeyi yozlaştırmasının, tdk'nın yeni kelimeler üretebilmede yetersiz kalmasının, türkçenin kendi içinde yeni kelime üretebilecek yeterliliğin olmasına rağmen gelişememesinin tartışılması gerekirken, acaba aynı şeyden bahsettiğimiz halde allah'a * hangi ismi versek diye tartşıyoruz. farketmez arkadaşlar o anlar zaten merak etmeyin*.
kraldan çok kralcı olanların laflarından birisidir. sonuca gitmeyen, aksine insanı oyalayan bir sözdür.
(bkz: ilhan irem diye bir şey yoktur)*
eğer eşitlemek gerekirse ortaya

allah diye bir şey yoktur allah vardir

veya

tanri diye bir şey yoktur tanri vardir

ve niceleri ortaya çıkar.