tanri diye bir sey yoktur allah vardir 

/ 3
kapat
  1. tanrı diye bir varlığın olmayıp allah diye bir yaratıcının olması durumudur...
    (bkz: marjinalleşmek)
    #1174604 (sadik 2 dost 1 hayat 1 olum, 18.01.2007 23:59 ~ 06.07.2008 02:26)
  2. (bkz: leküm diniküm ve liye din)
    #1174612 (montajelemani, 19.01.2007 00:01)
  3. "tanrılar! allah hepinizin belasını versin!" *
    #1174614 (thufir hawat, 19.01.2007 00:02)
  4. (bkz: türkçe diye bir şey yoktur arapça vardır)
    #1174616 (ogasi, 19.01.2007 00:03)
  5. bakalım arama butonumuz bu amanısz tartışma için ne diyecek;

(ara: tanri* allah*)
    #1174620 (arjen robben, 19.01.2007 00:03)
  6. (bkz: yaratıcıya allah diyebilme kabiliyeti/@dopdop)
    (bkz: anlayana)
    #1174619 (dopdop, 19.01.2007 00:03)
  7. tanrı ilk neden anlamında kullanılır
    Allah ise yaratıcı anlamına gelir
    eğer aynı hissiyatı uyandırıyorsa sınıflama yapmaya gerek yoktur.
    #1174646 (vox significativa, 19.01.2007 00:08)
  8. islamiyete bağlı bir kişinin yaratıcının ismini 'Allah' diye kullanarak kendi dininden olan kişiden de 'tanrı' dememesinin beklenilmesidir. aksi halde farklı dinlerin 'tanrı' demesi ya da 'god' demesi birşey ifade etmeyecektir. Çünkü yaratıcı her zaman aynı olandır, sığınılandır, tapılasıdır.
    #1174648 (alonejuveline, 19.01.2007 00:08 ~ 00:10)
  9. tanrı türk dilindeki anlamı ile cins isimdir. çoğul olabilir ki tanrı kelimesinin kaynağı olan tengrinin kullanımı buna örnektir. gök tengri vs.
    tanrı kelimesinin arapça karşılığı ilahtır. allah isminin türediği kelime el-ilah'tır. arapça el takısı ingilizcedeki the ekinin karşılığıdır. belirtme ifade eder. arapça bir kelimenin başına el takısı getirildiğinde tek olan ifade edilir.
    uzun lafın kısası ister mantık isterse dil bilimi esas alınsın tanrı kelimesinin allah kelimesinin yerini tutamayacağı anlaşılır.

bir de şu var:
    (bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
    #1174681 (ephitaf, 19.01.2007 00:16)
  10. tamamen dar görüşlü ve aslında inandığını tam olarak idrak edememiş kişinin görüşüdür, zira islamıyette ne dediğinden ziyade niyet ve inanç önemlidir, gerisi sadece bizim isimlendirmemizden öteye geçemez. nasıl ki 'su'ya su değil 'water' dediğinizde aynı şey kastediliyorsa -ki bu isimleri veren de insanoğludur yani suya ilk bulan 'haydar' deseydi su içmek istediğimizde 'haydar var mı abi? kaç lira?' şeklinde sormak durumunda kalacaktık ve bu gayet normal olacaktı *- 'allah' ve 'tanrı' da aynı anlamı ifade eder, ayrıca Tanrı atalarımızın kullandığı türkçe bir kelimedir, 'tengri' şeklinde geçer ve arapça 'allah' kullanmak istemeyen kişiler bunu rahatlıkla 'tanrı' şeklinde kullanabilirler, bu kişinin kendi seçimidir. hem islamiyette zorlama ve baskı da hoş karşılanmaz ve yanlıştır, kimseyi 'allah' değil de 'tanrı' kelimesini kullanıyor diye eleştirmek ve yermek suretiyle onu 'allah' kelimesini kullanmaya yöneltmek zaten islam felsefesiyle bağdaşmaz.

neticede toparlarsak önemli olan kullanılan sözcükler değil eylemdir efendim! hissiyat ve inançtır!
    #1174688 (cilekrazzi, 19.01.2007 00:18)
  11. araplar için allahtır, biz türkler için ise türkçe olan tanri.
    #1174763 (pink_floyd, 19.01.2007 00:39)
  12. "nasıl söylediğim önemli değil, derdimi anlatabiliyor muyum ona bak sen" diye bir inanç var, bilgisizlikle besleniyor. kelime anlamlarının ırzına geçmeyi özgürlükle bir tutuyor bunu yapanlar. yap tabi, biz "cahil" der geçeriz. çünkü anadilinde en sık kullanılan kelimelerin anlamını bilmeyene, bir yabancıya vücut diliyle derdini anlatmaya çalışan adama bakılan sempatiyle bakılmaz.

ephitaf etimolojik olarak söylenebilecek her şeyi söylemiş zaten. ama bu "yeni" kelimeleri cümle içinde kullansaymış bazıları için daha anlaşılır olabilirmiş.

hak din diye bilinen, dört büyük peygamberi ve kitabı olan dinlerin tanrısının arapça adı "allah"tır.

"tanrı diye bir şey yoktur, allah vardır" iddiası adam gibi bir polemiğin başlatma cümlesi olamayacak kadar aptal. virgülden sonrası olmasa, tipik bir ateist cümlesi de olabilirdi ki; onun da herhangi bir orijinalitesi yok.

ayrıca bu entry-çekici başlık daha önce denenmişti:

(bkz: tanrı ile allah arasındaki fark)
    (bkz: allah'a tanrı demek)
    #1174802 (CATY Blake, 19.01.2007 00:47 ~ 21.01.2007 14:24)
  13. tanrının-eğer varsa-, kendisine nasıl hitap edildiğine çok önem verdiğini sanan görüştür.
    halbuki düşünülerek anlaşılması imkansız görünecek kadar büyük bir kavramın, insanın içini bileceği, kim ona ne diyorsa, ne kadar içtenlikle ve handi düşünceyle dediğini anlayabileceği aşikardır.
    fazla kuralcı bir din yaklaşımının önermesi olabilir.
    #1174803 (Loras, 19.01.2007 00:47)
  14. (bkz: en azından biri doğru yazmış.)
    #1174903 (lavinya_, 19.01.2007 01:14)
  15. öncelikle bu ülke öyle gariptir ki, dile giren arapça sözcük olunca yaygara koparan insanlar fransız menşeili sözcüklerde gıkını çıkarmaz. Yani bizde azımsanamayacak bir batı kompleksi vardır, hani dün stevemcqueen yazdı ya türk aile dua edince yobaz de, hristiyan aile edince imren. Böyle iki yüzlüyüzdür, şimdi araplar Allah diyor, türkler tanrı desin. Niye, çünkü tanrı tengri'den gelmeymiş. doğrudur efendim, o zaman mani dinine geçelim milletçe, et yemek yasaklansın, topluca vejeteryan olalım, mani dininin tüm gereksinimlerini yerine getirelim... Böyle bir mantık olur mu?

leküm dinikum veliyedin... nasr suresinden bir safha, benim dinim bana senin dinin sana dır manası... FAkat refere edildiği yer öyle ilginç ki, bu aynı şu fıkraya benziyor benziyor. Nasreddin hoca camiye gitmiş vaaz verilirken "içkiliyken namaza yaklaşmayın" buyurulmuş, hoca'da namazı bırakmış. Cemaatten biri hocayı görünce yav hoca camiye niye gelmiyorsun deyince "E imam buyurdu ya namaza yaklaşmayın diye" cevabını vermiş. Leküm diniküm veliyedin... Müslüman olmak için islamin 5 şartını yerine getirmek gerek, e sen o 5 şartı yerine getiriyor musun? imanını tazelemek için bir kere Kelime-i şahadet'i kaç kere getirdin önce bunu sormak lazım. Namaz, hac, oruç hak getire.. ondan sonra sıkışınca, kuyruğuna basılınca leküm diniküm veliyedin.. oldu canım...

Allah'la benim aramda, buna sığınıyoruz çoğu zaman.. Ben Allah'ı seviyorum ama namaz şekilcilik gibi geliyor bahane bu. şahsen 5 vakit namaz kılmayan, cumalara nadiren giden sosyal içici biri olarak yazıyorum ki eğer annen baban senden birşey rica etse kırmamak için imtina edersin, e madem Allah'ı seviyorsun o zaman o senden birşey rica etmiş yerine getirmek bu kadar mı zor geliyor? Tabi ya leküm diniküm veliyedin, sual meleklerine de buyurursun artık size ne oluyor benim dinim bana sizin dininiz size.. zaten farklı dinlerdesiniz, unutmuşum...
    #1174925 (zabalayn, 19.01.2007 01:20 ~ 01:22)
  16. saçmalamanın son noktasıdır. şöyle ki kastettiğin inandığın şey bir olduktan sonra gerisinin pekte bir önemi yoktur.
    #1254708 (cemmm, 03.02.2007 23:49)
  17. tanrı özel * allah genel * bir kavramdır. ama aynı varlığı belirtir. * ayrı gayrı yok kardeşim, ne tanrı diyen putperest olur, ne de allah diyen birşey olur, ama tanrı diyene allah demesi gerektiği de böyle öğretilmez.
    #1254720 (laboretlux, 03.02.2007 23:52 ~ 23:54)
  18. islam dininde allah'tan başka ilah olmadığına şehadet etmenin bir yolu olan kelime i tevhid'in manasına bakcak olursak;

La (yoktur) ilahe (tanrı-tanrılık), illa (ancak-sadece) Allah: "Tanrı yoktur, ancak Allah*"
    #1254776 (tosun burada da hizmetinizde, 04.02.2007 00:01 ~ 00:04)
  19. her dinin bir tapılanı, yani tanrısı vardır, islam dininin tanrısı da allah'tır. tıpkı samanizm'de göktanrı, satanizm'de şeytan, brahmanizm'de krişna... örneklerinde olduğu gibi...
    #1254786 (Aria GalaCtiCa, 04.02.2007 00:03)
  20. (bkz: polemik yaratmayi eglence bicimi olarak algilamak)
    #1254790 (roulette, 04.02.2007 00:04)
  21. (bkz: ilerleyin artik)
    #1254792 (the masquerader and phoenix, 04.02.2007 00:04)
  22. (bkz: allah a tanrı demek)
    #1254802 (jassmiana, 04.02.2007 00:06)
  23. en dindar hristiyanların da, müslümanların da yaratıcıya allah dediğini göz önünde bulundurursak, allah demenin geri kalmışlıkla, müslümanlıkla veya arapçayla hiçbir alakası olmadığını görebiliriz. yaratıcı sadece ve sadece allah tır. yani tanrı bir tane değildir. bir kaç tanedir tarihten de bildiğimiz gibi. ama allah tektir. aralarındaki fark da budur. bu yüzden ilahi dinlere mensup insanlar tanrı değil allah derler.
    #1254807 (Bushi, 04.02.2007 00:07)
  24. Baslık acmak ıcın baslık acma durumu,sacmalık abidesi,gerizekalılık göstergesi,gerileme sekli,yarası olan gocunur durumu..
    #1254810 (metalbros, 04.02.2007 00:07)
  25. önemli olan söylerken kullanılan kelime değil yüreğinizin hissettiğidir. islam dininde önemli olan niyettir. dilek söylenmese bile yürekten geçmiş ise gerçekleşir. * *
    #1254843 (kimse yazmazsa ben yazarim, 04.02.2007 00:13)
/ 3
© 2008 - uludağ sözlük

tanri diye bir sey yoktur allah vardir başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. tanri diye bir sey yoktur allah vardir ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu tanri diye bir sey yoktur allah vardir nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» 5 m migros » yaran olaylar » herkes bir hava » piti » house of the rising sun » bu ask beni yorar » odtu de kizlar teklif ediyormus » esat edin » 31 cm » niyetsiz sozluk » freedean » cocuklar duymasin in yeniden cekilmesi » fanatizmin hastalik haline gelmesi » kadi » genc sabri saci » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » emmeli gommeli basliklar » dogan heper » zollinger ellison sendromu » scooterda aglamak » iu sozluk » usuyen kutup ayisi » tukurukus » izmir » uefa » yusuf hayaloglu » saskin demokrat » her tur seks yapilir » kul kardesler » tecrit » muratboz com