tanik etkisi 

kapat
  1. grubun bireyin davranışlarına etki biçimlerinden birsidir.
    birisinin acil yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda, bu olaya tanık olan insanların her birinin kendine özgü yardım etmeme nedenleri olabilir. ama bu nedenlerden birisi de olaya başka insanlardın da tanık olduklarını bilmektir. acil müdahale gerektiren bir olaya başkalarının da tanık olması, bireyin olaya müdahale ihtimalini azaltır.

bunun üç temel nedeni var: birincisi birey, grubun müdahale etmediğini görünce olayın o kadar da acil müdahale gerektirmediği kanısını kazanır.
    ikincisi değerlendirilme kaygısıdır. grup tarafından yanlış bir davranışında yargılanma korkusu bireyi müdahale etmekten alıkoyar.
    üçüncüsü de sorumluluğun paylaşılmasıdır. birey bir grupla beraber şahit olduğu müdahale gerektiren olayda, yalnız olarak şahit olduğundan daha az sorumluluk hisseder.

(bkz: sürü psikolojisi)
    #4312633 (serbest radikal, 03.12.2008 15:26 ~ 16:09)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

tanik etkisi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. tanik etkisi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu tanik etkisi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about tanik etkisi. Copyrights of the articles are belong to their authors.