taner kislali nin orhan pamuk a yazdigi yazi 

kapat
  1. HERHALDE MAHARET BURADA...BiRiLERiMiZ DAHA ERKEN GÖRÜNTÜ ALABiLME YETiSiNE SAHiP....YILLAR ÖNCE Ki BU YAZI GiBi...

"GERCEK YUZU GORMEK"
    RAHMETLI AHMET TANER KISLALININ ORHAN PAMUK HAKKINDA 1999 YILINDA KALEME ALDIGI YAZI'dan ...

"BALO MASKESIZ OLSUN!"

Kimileri "ortaoyunu"nu maskeli balo ile karistiriyor.
    Ortaoyunu güldür güldür, bu güldürmüyor...
    Maskeli balonun bir gizemi vardir, bu ise sadece çirkinlikleri gizliyor.
    Kimileri maskelerin ardindaki gerçegi bilmiyor.
    Kimileri ise bildigi halde susuyor.
    Ya çikar geregi... Ya da korkudan!
    Balo maskesiz olmali ki, kimin kiminle dans ettigi bilinsin...
    Maskeler inmeli ki, o maskelerin ardindaki
    suratlari begenmeyenler, aldatilmaktan kurtulsun!

Önce, bir romancimizin son kitabinin 50 bin adet basildigi yazildi.
    Arkasindan kisa sürede 100 binlik bir satisin gerçeklestigi açiklandi.

Derken, çiktigi günden beri ikinci cumhuriyetçi çizgisini korumaya
    özen gösteren Aktüel dergisi, romanciyi Türkiye'nin "bir numarali aydini"
    ilan etti.
    Bu romancimizin adi Orhan Pamuk'tu!

Ben bu "Büyük" (!) yazarimizin bir romanini okumayi
    denemistim.
    Basladigim seyi bitirme konusundaki tüm inatçiligima karsin,
    bitirememistim.
    Ama "Kara Kitap" basinda öylesine övüldü ki, ikinci bir deneye
    girismekten kendimi alamadim. Ve o çabamda da, daha yariya gelmeden havlu
    atmak durumunda kaldim.
    Tahsin Yücel ve Emin Özdemir gibi, çok saydigim isimlerin bu yazarla
    ilgili oldukça agir elestirilerini animsadim. Ama begenenlerin de "begenme
    hakki"na saygi duydum.
    Ta ki... Bir okurum "Kara Kitap"ta gizlenmis bir bölüme dikkatimi
    çekinceye kadar..."Çocuklugunda kiz kardesi ile tarlada karga
    kovalayan sapik bir padisah" gibi bir anlatim vardi bu bölümde!

Prof. Çetin Yetkin yönetiminde, "Müdafaa-i Hukuk" adli çok degerli

aylik bir dergi çikiyor. Ilginç bir rastlanti olarak, derginin Aralik 1998
    sayisinda, Prof. Fahir Iz'in bir incelemesi yayimlandi:"O. Pamuk'taki
    Atatürk Anlayisi..."
    Meger
    benim artik okumayi denemedigim kitaplarinda daha neler varmis! Iste birkaç

örnek:
    " Sonra kasaba alanina dolanir. Atatürk heykellerine siçan güvercinleri
    ayiplar..."
    "Atatürk kendini içkiye vermis meyhane kalabaligina,>cumhuriyeti emanet etmis olmanin güveniyle gülümsüyordu..."
    "Atatürk'ün leblebi zevkinin ülkemiz için ne büyük felaket oldugunu...">"Sonra bir cumhuriyet, Atatürk, damga pulu havasina girdigimizi
    hatirliyoruz..."
    Sayin Iz, 275 sayfalik bir kitapta, tam sekiz yerde ve " hiç
    gerekmedigi halde " Atatürk'e satasildigini saptamis. Söyle diyor:"Bunlar

kitaptan çikarilsa hiçbir sey degismez.
    Yalniz yazarin kimi ruhsal gereksinimleri tatmin edilmemis olur!"
    Kim bilir, belki de Orhan Pamuk'un " en birinci aydin" ilan edilmesinde,
    bu incelemenin de büyük katkisi olmustur!

Ben, inandiklarini açikça savunanlara hep saygi duymusumdur...
    O düsüncelere karsi olsam bile!
    Ama o yürekliligi gösteremeyip de bunu sinsice yapmaya çalisanlara...
    oraya buraya "bityenigi" sokusturanlara... hep tiksinerek
    bakmisimdir.Bunu hep zayif bir kisiligin, zavalli bir ruh halinin yansimasi
    >olarak görmüsümdür.
    Oyun maskesiz oynanmalidir!
    Çirkinlikleri gizleyen maskelerin indirilmesini de tüm

" gerçekaydinlar" görev saymalidir!
    Ve de Pamuk adli yazari, isteyen okumali, isteyen sevmelidir...

Ama ne oldugunu, kim oldugunu bilerek!..
    Maskenin arkasindaki gerçek yüzü görerek!...
    #902974 (PNaR, 24.11.2006 15:17)
  2. `tak etti canima bu maskeli balo
    ve onun sahte yuzleri`

ataturk sayesinde o kitabi yazabilmis, konustugu dili bile ataturk'e borclu bir aydin adamin onun hakkinda boyle konusabilme curretini sorgulayan ahmet taner kislali hocamiz'in zat-i pek bi muhterem (!) hakkinda yazdigi yazi.

(bkz: hocam ruhun sad olsun)
    #903004 (dmjoes, 24.11.2006 15:24)
  3. Milliyet'te yayınlanan baska bir yazıyı akla getiren yazı.

Melih Âşık - 23.Kasım 2006 Milliyet

Bizim Nobel'li!..

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk bir kitabında şöyle bir cümle yazmış:
    "imam ikindi namazı saatinde caminin balkonuna çıkarak ikindi ezanını okudu." Profesör ilber Ortaylı bu tek cümleyi analiz ediyor:
    "Bir kere namazın saati olmaz, vakti olur. Saat ayrı, vakit ayrı bir kavramdır. Camilerde balkon yoktur, minarenin şerefesi vardır. Ezanı da imam okumaz, müezzin okur, o da şerefeye çıkmaz, içeriden okur. Bu örnekle de sabittir ki kişiler kendi içinden çıktıkları toplumu bilmeden bir şeyler yapmaya çalıştıklarında doğru şeyler yapmazlar, yapamazlar."
    #903117 (crocus_cc, 24.11.2006 15:50)
  4. değerlere bu kadar kıymet veren insanlar için (yazarlar, siyasetciler, sıradan vatandaşlar) günlük hayatlarında ne yapıyorlar, acaba hiç mi kimseyi kötülememişler? düşünceleri hiç kimseninkine aykırı düşmemiş mi? bu aykırı düşüncelere karşı düşünce özgürlüğüklerine dayanarak hiç birşey söylememişler mi? diye düşünmeden edemiyor insan.
    her gün sokaklarda; tanrı, türkiye veya bu ülkede yaşayan türk vatandaşları hakkında kötü konuşan insanlar görülmekle birlikte bu insanlara kötü gözle bakıp; amerikaya , busha , bilem kime küfür eden insanların baş üstünde taşındığı görülmektedir. bu durum insanların çok istedikleri vazgeçilmez haklarından biri olan düşünce özgürlüğüne ters düşmez mi? isteyen istediğini söyler, söylemekte, yazmakta, çizmekte özgürdür. misal: atatürk ün ne kadar müthiş bir lider olduğunu ben de dahil herkes bilir. bu konuda bilgi sahibi hiç kimsenin ona bir laf söylememesi gerekir. ancak şu da bir gerçektir ki atatürk aşırı derecede alkol kullanmaktaydı ve hatta ölüm nedeni de buydu. herkes şimdi büyük ihtimalle o kadar yükü kaldırmak için haklı olarak kendini içkiye vermiştir diyebilir, ancak bu onun bir eksisi olması sonucunu değiştirmez. çünkü eğer ölmeseydi bu ülke için daha çok şey yapabilirdi. yani atatürk hakkındaki bu değerlendirmem babası alkol nedeniyle ölmüş küçük bir çocuğun duyguları kadar saf ve temizdir, yanlış anlaşılmasın. bunun gibi daha bir çok örnek verilebilir. kanımca insanlar konuştukları kişi veya şey ne kadar büyük ne kadar yüce bir varlık da olsa onunla ilgili düşüncelerini özgürce dile getirebilmelidir.
    #903204 (r duh, 24.11.2006 16:21)

© 2008 - uludağ sözlük

taner kislali nin orhan pamuk a yazdigi yazi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. taner kislali nin orhan pamuk a yazdigi yazi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu taner kislali nin orhan pamuk a yazdigi yazi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» dincilerin ahirette gununuzu gorursunuz savunmasi » yildirim demiroren istifa etsin kampanyasi » pau gasol » ezilenlerin sosyalist platformu » al ahini » hayvan arkadas » kolektif futbolun gereklerini yerine getirememek » yetiskin » ekmek » 14 yasinda smokers marka dis macunu kullanan ergen » mertcan » ali bayraktar » the dark knight » ford shelby mustang gt500 » leopard » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » tesaduf » yeni baslayanlar icin universite hayati » pkk li da olsa insan insandir » mister no » empire of rising sun » a thousand kisses deep » tanya adams » enjoy capitalism » channel surfing » euro 08 almanya maci sonrasi msn iletileri » akredite olmak » kukular vadisi » late for the party » l33t supa h4x0r » kuresel kriz turkiye icin firsat olabilir