bugün

(bkz: rte)
sia'da esastir takiyye. insanlarin dogustan secilmis olma gibi bi durumu vardir bu kardeslerimize gore. or: seyyid olmak, bir ustunluktur. sia olmayan birisinin , sizi anlamayacagini dusunuyorsaniz, en azindan o insanin kalbini isindirmak icin yalan soylemek vaciptir. yahut birisini kazanmak icin, ona dusuncelerinizi bastan beri acikca anlatmazsiniz da, kabul edebilecegi sekilde ifade edersiniz.
ancak dikkat etmek lazim. sia'da uc ana mezhep vardir: (bkz: caferiyye), yada (bkz: oniki imam mezhebi); (bkz: ismailiyye); (bkz: zeydiye).
bunlardan yalnizca caferiyye'de vardir bu takiyye prensibi. o da zaten en buyuk gruptur.
Olduğundan farklı görünme.
Mezhep belirtmeme, gizleme.
mecaz. Olduğundan farklı görünme.

kaynak : tdk
(bkz: fethullah gülen)
bir korku veya endişe sebebiyle asıl düşüncelerini gizleyip karşı taraftakinin düşüncelerine katılma eylemi.
değişik bir yorumu için :
--spoiler--
http://www.deviantart.com...by%3Ab4ds3ct0r&qh=sor
--spoiler--
olduğundan farklı görünmek; kendini, asıl olduğunu gizleyip göstermemektir.
günümüzde, en baba uygulayıcılarının memleketin yönetiminde olduğu ikiyüzlülük.
ben elmayim diyip icinde ki armutu gizlemektir. zamani gelince hortlamasiyla sonuclanir. korkutucudur.hic bir yerde yeri yoktur.
için temiz olmadıksan sonra
Hacı hoca olmuşsun, kaç para!
Hırka, tespih, post, seccade güzel;
Ama Tanrı kanar mı bunlara?

(bkz: ömer hayyam)
milleti koyun görürken kendilerini çoban görenlerin ağzından düşürmediği meşhur slogan.
örnekli tanım:
- gizli gündemimiz yok.
- 5 yıl zor sabrettik.
olduğun gibi görünmemek, sinsilik. riyakarlık ve ikiyüzlülük.
şii-caferi ekolünden gelen bir davranış biçimidir.
takiyye, mecburiyyet karşısında asıdurumu gizlemek, nefsi müdafaa demektir.
bunu iyice kvraak için aşağıdakı ayrımı bilmek şarttır.
genelde dini mevzuat içindir. bunları da ikikısma ayıra biliriz; bedensel ve içsel diye.
bedensel olanlar namaz, oruç, zekat ves. gibi maddiyatta tezahür eder. içsel olan ise iman ve bu kabilden olan olgulardır.

ikincilerde, esasolan kalbin takriridir, tasdikidir. yani dışavurumun niceliği önemsizdir. islam tarihinde bilinen ilk takiyyeyi ammar ibn yasir yapmıştır.
bir gün mekke müşrikleri ammarı dikenli bi kuyuya atarlar, muhammedi ve allahı inkar dersen çıkarırız derler. ammar direnir ama sonunda dayanamayarak onların istediklerini yapar. çıkarırlar, kuyudan. o da hemen koşuverir peygamberinin yanına ve mahvoldum der.
sebebi sorulunca, anlatır. peygamber ona "eğer o sözleri kurtulmak için söylediysen veo sırada bile hala bana iman ediyor idiysen, sana zararı olmaz" diyor. ve böyle durumda olan herkesin bu hareketi yapabileceğini söyler.
ve şiada da, takiyye böyle olunca meşrudur. yoksa her boktan şeye taiyye yapılmaz ve denilmez. olsa olsa riya denir ki, bu da en çok, takiyye lafını elde bayrak edip caferi-şiileri yaftalayan hocaefendi cemaatinin yaptığı şeydir.. mesela: her müslümana namaz farzdır ama, askeriyede okuyan -o çocuklar- bi şekilde geçiştiri versinler, bazen kılmasınlar, haftasonu gelip kaza ederler.

ilkinde yeterli olan kalbin tasdikidir ki; bu yapılmıştır.. ancak ve ancak hayati mesele olunca takiyyeye başvurulur, ki bu da üstteki örneklendirme ile, meşrudur - caferiyye bunu yapar. ikinci örneğimde ise, yapılması gereken bir ibadet * falanca bir ülkü uğruna feda ediliyor. oysa ki islamda essalatü rükneddin düsturu var: namaz dini direğidir diye.. her neyse.. (burda küçük bi parantez açıcam. yanlış hatırlamıyorsam fasıldan fasıla 2 veya 3te, insanın gelecekteki nesiller uğruna feda edilişinden bahsediliyordu. hitlern, sscb rusyasına saldırdığı zaman önlerine çıkan bir bataklığı geçmeleri için, bilmem kaç tankın bataklığa girip batmaları, diğerlerinin de onların üstünden geçmeleri gibi emrinin olduğu bi örneği de emsal olarak sunmuştu. şimdi, amaç istikbaldeki nesiller olsa bile, insanı araç olarak gören bir zihniyet n kdar tekindir? etik midir? hakkı var mıdır birinin bunu sizden istemeye?)

şimdi izanla, insafla karar verin - hangisi takiyye?
solcuların; "acaba sağcı sanılır mıyım?" diye, kullanıp kullanmamakta tereddüt ettiği kelime.
maksadının aksiyle iş yapmak. belli bir zamana kadar yaptığı işi gizleyerek kendini farklı bir kişilik olarak çevreye sunmak.
dinde yasak olan, asil degerini gizleme sanatidir.bu sanatin en unlu sanatcilari;

fethullah gulen
recep tayyip erdogan

edit:oo cokmus ortalarda takiyeciler.
takiyye; inandigi halde inanmamis gibi gorunmektir. islamda takiyye ancak olum sozkonusu oldugunda olabilir. hz ammar in yaptigi gibi. onun kalbinin imanla dolu oldugunu hakinda inen ayetle rabbimiz belirtmistir. ancak olum soz konusu olduguna uygulanabilir.
tayyib erdoganin yaptigi soylenilen takiyye dinen caiz degildir.
başrollerinde rutkay aziz, ali sürmeli, fahriye evcen ve mahir günşiray'ın oynadığı, almanya'da yaşayan türklerin islami şirketlerce dolandırılmasını anlatan ve çekimleri devam eden türk- alman ortak yapımı film.
ahlaksızlıktır düpedüz. isim verip kendilerini rencide etmek istemem lakin bu işin herkesçe malum üstadları da -ki ağababaları abd'de ikamet etmekte - bildiğiniz ahlaksızdır. o.ç. de denebilir.
anlattıkları yüzünden birtakım çevreleri rahatsız eden ve tehditler alan filmdir.
(bkz: deniz feneri)
ali sürmeli ve fahriye evcen ın başrolde oynadıkları avrupa da yaşayan türkleri faizsiz kazanç adı altında kandıran yimpaş vb.. holdinglerin iç yüzünü anlatan türk alman ortak yapımı. burda ne çok kızdığım bu sahtekarlardan çok onlara güvenip para yatıran saf türk vatandaşları. artık açın gözünüzü de insanlar sizi kandırmasın...
allah adına aldatanları cesaretle ifşa eden ve doğal olarak aziz milletimizin pek rağbet etmediği muhteşem film.