bugün

son zamanlarda dünya ekonomilerinin can kulağıyla dinlediği başkent.
(bkz: iran)
(bkz: sozlukteki tahranlılar)
şehir merkezinin nüfusunun 8 milyon, metropol nüfusunun 14 milyon olduğu asya başkentlerinden biri.
aşık olduğum kızın memleketi.
yakın zamana kadar *köy olan şehir.
yanınızda babanızla gezerken bile ahlak polislerinin yanınıza gelebileceği şehir.

- neyiniz oluyorsunuz birbirinizin?
- baba kızız.
- pasaport?

pasaporta bakar ve babama:

- amcanın kızı bile olsaydı kırbaçı yemiştin...

der.
ankara'da hilton oteli'nin oldugu cadde.
trafiğiyle bunaltan şehir.
iran'ın diğer kısımlarıyla (örneğin kum şehri) bağlantısı yokmuş gibi duran şehri. elbette bir istanbul, bir paris değil ancak gittiğinizde başörtülü bayanları görmezseniz burası iran demezsiniz.
iran ın en çirkin şehri. nerde bir isfahan nerde bir şiraz.
(bkz: tarhan)
bir şehirin sahip olabileceği belki de en güzel isim: yolların sonu demek olan; hayalde özlenen gerçekte sokaklarında gezilmeyi beklenen yer..
Kirli havasından dolayı hergün burada yaşayan pek çok insan hayatını kaybetmektedir. Ama asıl dram sanıyorum büyük Tahran depremi olduğu zaman yaşanacak. Şehrin çeşitli bölgelerinde aktif fay hatları mevcut. Bunların günün birinde büyük bir deprem üretme olasılığı ise yüksek görünüyor. Umarım fazla can kaybı olmaz o zaman.
sanıldığının aksine halkı çok zekidir. kitap okuma orani istanbul a oranla kat kat fazladır. sekiz ay yaşadığım bu güzel şehir çok kaliteli insanlarla tanışmama vesile olmuştur. azeriler denizde kum gibidir tahran da. türkiye nin hem müslüman hem demokratik oluşuna müthiş bir hayranlık duyarlar.
şu an içinde bulunduğum görülesi şehir.

aslında karmaşası ile bir miktar istanbulu andırsa da trafik tam bir komedi. 2 ölümcül kaza atlattım yada ben öyle olduğunu düşünüyorum ama herkes çok sakin. şerit diye birşey yok. trafik lambaları sürekli turuncu yanıp sönmekte sadece orada bir kavşak olduğunu belirtiyor. her yerde aynı tip motosikletleri görebilirsiniz. yani bir anlık görebilirsiniz sonra kayboluyorlar. sanki her an bir kaza olacak gibi geliyor herşey paldır küldür ama herkes çok sakin. korna dahi duyamıyorum.

her tarafta bina ışıklandırmaları var kırmızı yeşil mavi. yollara bakan binaların cephelerinde ise figürler.

havaalanı çıkışında bir kişiden ateş istedim çakmağı hediye etti * ama bir tek polis memurunun baktığı turist girişinde geçirdiğim saatlerden bahsetmiyorum.

sözlük engelli değil bir de buna sevindim.

polislere dikkat.
Safran denen baharat olmadan yemek yemenin imkansız olduğu şehir. Bu kadar mı kötü kokar
hakkında hiç bir şey bilmediğim ama dört gün sonra yollarına "bir iş görüşmesi için" düşeceğim tuhaf şehir.

ama şöyle bir şey de var:
http://youtu.be/7y_AqbcGFGg
tabii ki "selamın aleyküm, yallah kızlar dansa!" dediğim için beni bu partilere alacakları yok. mutlaka iranlı bağlantınızın olması gerekiyor ki bu bağlantım mevcut * .

bir de gez göz arpacık videoları karıştırırken şuna rastladım demek ki sırf aşkı * bulmak için ayrılmış özel sokaklar mevcut. yine de hatunlara fazla inanmamak gerekiyor * :
http://youtu.be/dmFKPSBWpH4

ek 1: abdesti kaçan tipler için bundan sonra linklere "dinen caiz değildir." uyarısı eklensin ki boşuna eksilenmeyelim *

ek 2: gidip gördükten sonra sağ salim dönebilirsem daha kapsamlı döşeyeceğim buraları *
iran ın başkentidir. dünyada türk nüfusunun, istanbul'dan sonra en çok yaşadığı şehirdir. 12 milyonluk şehrin 6 milyonunu azerbaycan türkleri oluşturmaktadır. polisine rağmen o mistik havayı gidip solumak gerekir.
istanbul dan sonra ikinci büyük türk kenti olarak anılması durumunun, şehirde ticaretin yüzde 60 ının türkler tarafından yapılması ile açıklanabilecek olan başkenttir.
havası suyu yemekleri berbat bir şehir. gittiklerimin içinde en beteri desem yeridir. türklerden nefret etmelerinin yanı sıra havaalanında türkçe bildiği halde gıcıklığına ingilizce konuşan hıyar görevli de acayip canımı sıktı. önceki ırak ziyaretimden bile daha fazla memnun kaldım. bu arada kızları güzeldi lan.
iranın başkent olan tahran ikiye bölünmüştür para harcayan ve kapalı devre yaşayan kuzey tahran ve çok daha rahat yaşayan güney tahran. Apartmanları büyük ve geniş balkonlara sahip olmasına rağmen ahlak polisleri balkonda oturmayı çok uygun görmediğinden balkonları çok kullanmazlar.
1795 yılında kaçar hanedanı tarafından başkent yapıldığında eski seyyahlar ve yazarların yönelttiği havası, suyu kirli eleştirilerinin ne kadar haklı olduğu bugün daha da net görülen başşehir.
iran'daki ibne fabrikası.

denilebilir ki bu kadar ibneyi hollanda da bulamazsınız. zaten şeriat düzeni kalksa hollanda'yı geçerler emin olun.

ermeni soykırımı anıtına da şaşırmıyorum yaparlar amına kodum mecusileri.
Yüz ölçümü istanbul'dan küçük, nüfusu istanbulun 1,5 katı olan iran başkenti. Trafik sorunun büyük problem teşkil ettiği bu yerde insanlar durumdan memnundur hatta trafikte turlamak gibi bir eğelenceleri vardır. Motosiklet taksiler de hızlı ulaşım sağladıkları için bu şehirde yaygındır ve normal taksiden daha pahalıdır. Alkol olmadığından dolayı sıkma meyvelerin her türlüsünü yaparlar ve sokaklarda her saat insan görmek mümkündür. Yabancı olarak gittiğinizde önünüze muhtemelen sürekli alkolsüz bira konulacağı iran şehridir aynı zamanda. Gidilip görülmesi gereken ender yerlerdendir oldukça da güvenlidir...
Gidecegim pek yakinda.