bugün

mehmet akif ersoy un istiklal marşı nı yazdığı yer.
gülefer yazıcıoğlu'nun merhum eşi muhsin yazıcıoğlu'nun gömülmesini talep ettiği yer.
http://www.hurriyet.com.t...ndem/11322331.asp?gid=233
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram Veli nin kurduğu Bayramiye tarikatının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştır. 1826'da tamir edilmiş ve Sultan Abdülmecit tarafından ilaveler yapılarak türbe, dergah evi, çeşme, hazine ve camiden oluşan bir külliye haline gelmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, istanbul'un işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya gelmişti. Kendisine büyük hayranlık duyan Taceddin-i Veli Camisi imamı Tevfik Hoca * kendisini karşılamış; şehirde kiralık ev bulmanın çok zor olduğu o dönemde külliyede yer alan bu yapıyı kendisine tahsis etmişti.

Şair, 1. T.B.M.M Burdur milletvekili olduğu yıllarda günlerini bu mütevazı evde geçirdi; dostlarıyla milli mücadele meselelerini tartıştı. Mehmet Akif, bir ulusal marş yazılması için açılan yarışmaya para ödüllü olduğu için başlangıçta katılmamıştı. Yarışmaya katılan şiirlerin hiç birisi uygun nitelikte bulunmayınca dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi nin ısrarı üzerine istiklal Marşı'nı bu evde yazmaya başladı. Gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında dergahın duvarlarına kazdığı anlatılır. Şair, meşhur ''Bülbül'' şiirini de bu evde yazmıştır.

Yapı 1949'da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984'te ziyarete açıldı. Müze-ev'de Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir. Evin karşısında 2003 yılında yapılmış olan Mehmet Akif in büstü ile istiklal Marşı'nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe yer almaktadır.

Bugün ankara altındağ da Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampusunun sınırları içinde yer alır. Dergahın bulunduğu sokak sonradan Mehmet Akif Sokağı adını almıştır.
Muhsin Yazıcıoğlu'nun defnedildiği manevi olarak yüce bir yer.
yiğidim aslanım burda yatıyor.
(bkz: koca dergahin ismini taceddin koymak)
Mehmed Akif'le ilgili mecliste yapılan her konuşmada muhakkak bahsedilen yer.Çünkü bu dergahın sürekli yıkılmaya çalışıldığı, Hacettepe Üniversitesi tarafından bu dergaha zarar verildiği ifade edilmektedir.
Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun kabrinin, bir caminin ve Istiklal Marşımızın yazıldığı evin içeresinde bulunduğu mekan için kullanılan tabir.
muhsin yazıcıoğlu gibi birisinin nereye defnedileceği sorununu ortadan kaldıran tek yer. manevi bir şahsiyetle manevi bir ortamın kesişim yeridir.
Başkanımın kabrinin bulunduğu hoş yer. Türbenin bulunduğu yer de farklı bir güzel, yerin altındaki küçük alandaki türbe...
Ankara’ya her gittiğimde uğramaya çalıştığım sanki bu dünyaya ait değilmişçesine uhreviliği karşısında ürperdiğim yer.

Hep düşünürüm, acaba burada ebedi istirahatgahındaki Muhsin yazıcıoğlu ölmeden önce ne hissetti, sonra yine Burada yazılan istiklal marşının ilk kelimesi kafamdaki sorulara cevap olur;

-korkma!
güncel Önemli Başlıklar