bugün

Türk Tarih Kurumu Atatürk'ün eseridir. Türk ulusunun büyüklüğüne ve üstün uygarlık yeteneklerine içten inanmış olan Atatürk, onu en uygar milletlerin düzeyine çıkarmak için önce tarihini bilmesi ve bunun içinde onu ilk kaynaklardan kendisinin araştırarak öğrenmesi gerektiğine inanıyordu. Atatürk'ün direktifleriyle, 16 üye tarafından, 15 Nisan 1931'de 'Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti' adı altında kurulan Kurum'un adı 3 Ekim 1935'te Türk Tarih Kurumu'na çevrilmiştir.
http://www.ttk.gov.tr
atatürk'ün miras bıraktığı kurumlardan biridir. atatürk'ün ölmeden önce kendi el yazısı ile yazdığı vasiyetnamede, işbankasının gelirlerinden türk tarijh kurumuna düzenli bir şekilde ödenek ayrılmasını yazmıştı. chp yıllardan beri bu ödemeyi yapmayarak hem atatürk'ün mirasına hemde vasiyetnamesine büyük bir saygısızlık yapmıştır. türk tarih kurumunun chp'ye açmış olduğu davayı kazanmıştır. eee adalet mülkün temelidir demiş m.kemal atatürk. elbetteki adalet yerini bulacaktır. mahkemenin vermiş olduğu karar, her yıl düzenli olarak işbankasının gelirlerinden pay alma hakkını yasallaştıran kurum.
TTK'dan Atatürk'e sansür

"Atatürk'ün din ve batılılaşma üzerine görüşlerinin kendi kurduğu Türk Tarih Kurumu tarafından basılan 'Medeni Bilgiler ve Atatürk'ün El Yazıları' adlı kitapta sansürlendi.

TÜRK Tarih Kurumu'nun 1969 ve 1988 yılında iki kez bastığı 'Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları' kitaptan Atatürk'ün din ve batılılaşma konusundaki görüşlerini sansürlediği ortaya çıktı.

Atatürk'ün görüşlerini kendi el yazısıyla içeren kitap 1931'de, Atatürk'ün manevi evlatlarından Afet inan tarafından hazırlandı. Türk Tarih Kurumu ise 1969 ve 1988'de iki kez bastığı kitapta, dinle ilgili bölümleri çıkardı. Bu baskılarda Atatürk'ün dinle ilgili görüşleri şöyle yer aldı:

Beyni sulanmış hafızlar

Türkler Araplar'ın dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Araplar'ın dinini kabul ettikten sonra bu din Araplar'ın (...) Türkler'le birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti: Milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu... Türk milleti birçok asırlar, ... bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü... Türk milletini Allah için, peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevvekkil kılıacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular..

Sansür, Örgün Yayınevi'nin kitabı basmak istemesiyle ortaya çıktı. Yayınevi ortaklarından Nurer Uğurlu, sansürlü bölümleri orjinal metniyle bastıklarını söyledi ve TTK hakkında yasal işlem isteyeceklerini açıkladı. TTK yetkilileri ise sansürden haberleri olmadığını, bugün O yöneticilerin görevde olmadığını kaydettiler."

http://www.memurlar.net/haber/56402/
http://www.dorduncukuvvet.../dkm/article.php?sid=7220
kütüphane haftası ve kuruluş yıldönümü nedeniyle 02-27 nisan 2007 tarihleri arasında tüm kaynak ürünlerinde yüzde 50 indirim yapmış olan kurumdur.
http://e-magaza.ttk.org.tr/ bu linkten online alışveriş mağazasına ulaşılabilir ve mükemmel kaynak kitaplar, cd ler, makaleler her dönem uygun fiyata alınabilir. (tüm ürünleri gibi kargo fiyatlarıda uygundur)

edit: bu ve benzer indirim kampanyaları sık düzenleniyor. takip edilmesi şiddetle tavsiye olunur.
(bkz: hallaçoğlu)
Başkanı Yusuf Halaçoğlu "Bugün Kürt olarak bilinen hatta hatta şöyle söyleyeyim, Kürt Alevi olarak bilinen birçok insan da maalesef Ermeni dönmeleridir" diyen Tarihi Tahrif Kurumudur.

(bkz: maalesef ermeni)
(bkz: maalesef ermeniyiz)
(bkz: hepimiz ermeniyiz)
(bkz: itirazın iki şartı)
(bkz: sarışın osmanlı tarihçileri)
bu caanım kurum sanırım sadece Yusuf Halaçoğlu denen adamdan oluşuyor. "tarih kurumu" olup ta bu denli tek sesli olması ayrı bir durum.

merak ediyorum, "yusuf bey pardon ama kafanız mı güzel?" diye sorabilecek hiç mi tarihçi yoktur bu kurumun içinde*?
internet ortamından e-mağaza bünyesi altında kitap satışı yapan kurumdur.

dün sipariş verdiğim 3 adet kitap bugün elimdeydi. ana kaynak eserlere rahatlıkla ulaşılabilinir.
devrimlerin boşalttığı alanı milliyetçi masallarla doldurmak için kurulmuş tarihte örneği pek bulunmayan resmi tarih yazma kurumu.

"tarih benim yazdığım gibidir, bunun dışında bir tarih yoktur" anlayışı ile faşist tek parti iktidarına vakti zamanında çokça hizmet etmiş bir kurumdur ttk, bugün varlığı neden sorgulanmamaktadır bilemeyiz.
başkanı görevden alınan kurumdur.

türk tarih kurumu (ttk) başkanı prof.dr. ali birinci görevinden alınarak, polis akademisi’ndeki asli görevine iade edildi.

birinci, 2.5 milyon liraya dükkân alımıyla kurumu 486 bin lira zarara uğrattığı ve 6 milyon forma eser basım işinde ihale yasasına aykırı davrandığı iddialarıyla hakkında açılan 2 davada yargılanıyor. birinci, 3 yıl önce göreve başladığında çok sayıda personeli kurumdan uzaklaştırması nedeniyle büyük tepki çekmişti.
--spoiler--
Ermeni lobilerinin ABD'de yayınlanmasına izin vermediği belgeseli Türk Tarih Kurumu satın aldı, kendi sitesi ve youtube'da yayınlamaya başladı.
--spoiler--

Ermeni isyanı (1894 - 1920) belgeseli youtube' üzerinden izlenebilir. süre 57' dakika, tükçe.

http://www.youtube.com/watch?v=LqITjkQhfHc
resmi tarih ve devlet merkezli bakış açısı ile hareket etmekten muzdarip bir tarih araştırma kurumu olmakla birlikte, aynı zamanda -özellikle türk üstatlara ait olanlar başta olmak üzere- çok değerli pek çok tarih eserlerini de yayınladığı ve kitapların çoğu da oldukça makul fiyatlarda olduğu için, bilinçli araştırmacı ve okur için aynı zamanda oldukça değerli kaynaklar sunan bir kurumdur.
prof dr mehmet metin hülagü'nün başkanlığına atandığı kurum.
ilk araştırmasında bütün ırkların türkler'den geldiği sonucuna varmış kurum. öyle bir şey elbette yok ancak gelecekte bir hipotez çürütülecek bile olsa bir şeyler araştırıp ortaya yeni fikirler atmak iyidir. bir şeyler yaptığınıza delalet eder. ancak yıllardır bu kurumdakiler ellerindekiyle yetinmekteler.
1942 yılında kurulan ve önemi büyük olan kuruluş.
Çift başlı penguen olsun ...

http://www.yg.yenicaggaze...zargoster.php?haber=27630
ttk başkanı prof metin hulagu türkler anadoluya geldiğinde burda yaşayan kürtler vardi diyerek baya bi insanı üzmüştur.
basan yerlerinde sikinti var sanirim.. aloooo matbaa icad olali 1000 yil olcak yaaa
Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir, yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. Diyen 12 Nisan 1931 kurulan kurum. 1937 yılından beri yayınlanan Belleten adlı yayın, dört ayda bir yayınlanır.

http://www.ttk.gov.tr/ind...ergiSayilar&DergiNo=1
kitap fuarında en baba indirimlerden birini yapan kuruluş. kitapları etiket fiyatından % 50 indirimle satıyorlar. meraklısı kaçırmasın efendim.

(bkz: 21 nci izmir kitap fuarı)
türk tarih kurumu ülkemizin en gerekli ve en saygın kurumlarından bir tanesidir.

ancak bir döneme değin tacikistan'ı türk devleti saymışlardır.

bir yıla kadar ders kitapların arkasında türk dünyasında dahi türk ülkesi olarak gösterilmekteydi. trt'nin türki cumhuriyetler hava durumunda duşanbe de yer almaktaydı. ttk'nın ''geçmiş ve günümüz türk devletleri ile başkentleri'' videosunun eski versiyonunda da tacikistan bizzat türk devleti olarak sayılmakta.

lakin bildiğiniz fars devletidir.
zamanında tacikistan'ı türk saymak gibi bir hataya nasıl düşüldü bilemiyorum.

üstelik yapılan yanlış özerk cumhuriyetler bazında da değil, bizzat bağımsız bilinen devlet bazında.

bir türkçü olarak, türk olmayan devletleri türk saymaya ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum.
hele ki tacikistan gibi bir devleti.

bulgaristan'ı asimile olmuş bulgar türkleri olduğu varsayımıyla türk sayarız anlarım veya macaristan'ı tarihi köklerin bir oluşundan türk sayarız pekala anlarım.

lakin tacikistan türk olmaya yakışmayan, has fars devletidir be kardeşim.

türkiye'den; azerbaycan, kazakistan, özbekistan, türkmenistan, kırgızistan ve kktc'ye selam olsun!
Kitapları ucuz satan güzel bir kurum.
keşke daha fazla yayın yapsa dediğim kurum. gerçekten kaliteli ve ucuz kitaplar ve çeviriler basıyorlar. çok beğeniyorum. ama daha fazla çalışmaları gerek. ttk'ya yayınlanmayı bekleyen yığınla eser olduğu kulağıma çalınmıştı bir zaman önce.
görsel

Türk Tarih Kurumunun arşivindeki 14.605 eser herkese açık olarak dijital ortama açıldı.

Merak ettiğiniz eserlere buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.ttk.gov.tr/