bugün

çayın bütün anlamını yitirmesine, sütle karıştıktan sonra çayın çaylıktan çıkmasına, -göz zevki bozmasını geçtim- ağız tadı bozmasına neden olan karışımdır.
ingiliz üsulü cay olarak bilinir..
ingilizlerin yanında rusların da bayıldığı çayımsı sıvı.
bu urun hem cayi ziyan eder hem de sutu.
(bkz: mide bulantısı)
(bkz: ayran soda)
(bkz: sütlü kahve)
ingiliz cayi ve sutu kullanilarak yapildiginda hos ve farkli bir lezzeti olan, denenmesi gereken cay cesididir.
ingiltere'de topu topu 3 ay kalan bir arkadaşın
"ayyyy sütsüz çay içmeyi özledim" şeklindeki gerzek beyanatıyla
"ingiltere çayı kendinden sütlü yetişiyo heralde"
düşüncesine neden olan zevksizlik.
ağız tadının alışkanlığa ve yaşanılan yere göre değiştiğini kanıtlayan içeçektir. Türkiyede çaya su katılıyor diye çay sütle içilmez diye bir kaide yoktur, eğer isterseniz çaya limon kolonyası bile dökebilirsiniz. * *
küçükken okudugum Angela'nın külleri kitabında kahramanların sıkça sütlü çay içmeleri ve benim de buna özenip bir gün çayımın içine süt dökerek içme denemem ve felaket sonuç...biraraya gelmemesi gereken iki tat diye düşünmeme sebep olmuştur.
çayın bütün özelliğini kaybetmesine neden olan, entel işi, homojen karışımdır.
kesinlikle tavsiye edilir. Ancak asıl olan sütlü çay değil, çaylı süttür. Çay süte katılır.
(bkz: peynir ve petitboure bisküvi)
(bkz: zeytin + ekmek + nutella)
tadı güzel ama mutlaka porselen fincanda içilmesi gereken içecek.rengi cam fincanda insanın midesini acayip bulandırıyor.
yemende en meshur caydir. hele bir aden cayhanesi vardir ki insanlar o kucuk mekanin onunde siraya gecerler. sabah aksam icilir. say-i halib derseniz anlasilir..
türkiye de yaşayan kazaktürklerinin bolca tükettikleri çay çeşididir, aslında şekerli içilir fakat türkiye kazakları ve uygurlar tuzlu içerler, şekerli olanı bana iğrenç geldiği gibi tuzlu olanıda alışamayanlar için kusmaya sebep olabilir, isteğe bağlı olarak sade de içilir.
ayrıca kazaktürkleri akçay olarak telaffuz ederler.
ilk başlarda tam bir mide bulantısı* olarak düşündüğüm, ama denedikten* sonra tadının öyle harika olmasa da çirkin de olmadığını (bkz: orta şeker) öğrendiğim ingiliz usulü çay.
çay ve kahvenin kemik erimesini hızlandırığı etkisi göz önünde bulundurularak ve sütün bu etkiyi azalttığı düşüncesiyle ortaya çıkan çay içme şekli. aynı etkiden biz türkler de haberdar olmakla birlikte tercihimizi limon sıkarak kullanıyoruz. evet.
(bkz: harika karışım) ***
ince belli bardakta bir zevki olmayan karisim. aslinda buna cay denemez. normal caydan cok hafif gelir, cayini cok sekerli icenlere tavsiye edilir, seker problemini bununla cozebilirsiniz, zira sut katinca 1 kasik seker yetebiliyor.

efendim her seyde oldugu gibi bununda bir olcusu vardir, hopbadanak bosaltilmaz oyle sut. bir fincanin dibine serce parmagi kalinliginda sut dokulup uzerine cay dokulerek bu karisim hazirlanabilir. gercek sutlu cay karamel renginde olandir. acik kahverenginin biraz daha acigi.

sutumuz ve cayimiz hazirsa cumleten afiyet olsun.
turkî devletlerde tercih edilen bir icecek. sık sık kazakistan ' a ozbekistan' a ucan bir ese sahipseniz, bu icecekten habersiz olmaniz imkansizdir, ama fazla benimsenmez. tavsan kani cay icmeye alismis tiryaki bunyeyi sutlu cay kesmez.
çayı böyle içenleri çay katili olarak tanımlayıp, içimde dövme hissi uyandıran bir çay çeşidi...
hoş ve farklı bir tat ama asla demli bir çayın yerini tutmaz.
çocuk içeceği. paşa çayının tertibi.