bugün

sinyal sentezleyen alet.orgolarak bilinir. (bkz: ukte dolduruyorum)
bir bakıma 80'leri 80'ler yapan alettir ..
genelde elektronik dans müziğinde kullanılan org benzeri bir müzik aleti.
(bkz: jean michel jarre)
müziğin ana aletidir. onsuz olmaz diyebileceğim alettir. müziği müzik yapan alettir.
aslında genel kanının aksine org değildir. org midi altyapı yani dijital ses kullanırken synthesizer elektrik sinyalleri kullanır bu bakımdan sonsuz bir ses zenginliği vardır.
bir gitaristin aç gezmesi, bir klavyecinin milyon dolar kazanmasıdır. sahnenin tatlı dj leri bir nevi. olmazsa olmazları.
rock müziği bitiren enstrümandır.
benim aklıma big in japan parçasını getiren hoş müzik aleti. big in japan klibini düşün sözlük. Dıt dıt dırı dırım. (beyaz yüzlü yarı gothic bir japon abla belirir ekranda.) dıt dıt dırı dırım. işte bunları hep synthesizer efektleri olarak algıladı benim mozart geni taşıyan kulaklarım. Kulak yoktur gerçi bende. Synthesizer derim keman çıkar, keman derim kaval çıkar. (o kadar da kötü değil canım.) mesela modern talking diye bir grup vardı. O da yamulmuyorsam çok ekmeğini yedi bu synthesizerın. Bir an için kulağımla çelişmedim değil tabii. Neyse özetle synthesizerın kullanım alanı müzik türlerine göre incelediğimizde çok geniş. Prog rockından popuna... daft punk da kullanıyor bak bu olayı. iyi yani. Güzel bence.
bu aralar dj'lerin kullandığı 80'lerin meşur aleti.
15 dakika boyunca görmeden dinleseniz çıkarttığı bir çok sesin neye ait olduğunu tam olarak kestiremeyebilirsiniz. sizin için isterse bir üflemeli çalgı dahi olabilir.
acayip hoşuma giden alet. bugün bunların kalitelilerinden bir tanesinin başına oturma şansına eriştim. erişmem o erişme oldu ve aletle hem ruhsal hem de fiziksel anlamda bütünleştiğim için beni kendisinden telkin ve neşterle birlikte ayırmak zorunda kaldılar sanırım çünkü pek bir şey hatırlamıyorum.

elime verseler kimseyi rahatsız etmeden tüm gün odamda bununla takılabilirim halbuki. bile bile sevenleri birbirlerinden ayırıyorlar ama işte dostum.
synthesizerların midi-keyboardlardan farkı midi-keyboardlarda bir yazılımın yüklü olduğu bir laptop gerekir, yazılım tamamen size kalmış. ama synthesizer'lar kendi başına bir yazılımdır, sizin sadece hoparlör almanız gerekir hatta artık synthesizerlara küçük hoparlörler koymaya başladılar. dijital olanlarındaki efektler ve sesler daha kaliteli olur genellikle. yamaha'nın giriş ürünlerinden uzak durun, başka ürünleri tercih edin.
analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. özelliği ses dalgalarını manipüle etmesidir. bu manipülasyondan da hayal gücünüzün genişliğine göre çok güzel müzikler çıkar. analog olanlar ses dalgalarının kendisini manipüle eder. modüler synthesizerlarda adı üzerinde çeşitli modüller bulunur. amplifikatör, osiloskop, filtre gibi modüllerle her şey analog olarak ayarlanır. kontrol tamamen sizdedir. dijitaller ise kendi ses bankasına sahiptir ve tek başlarına herhangi bir bilgisayara bağlanmadan ses üretebilirler. analgolara göre daha gelişmiştir. günümüzde daha çok müzik yaparken dijital olanlar kullanılır. bunun dışında synthesizerlardan daha ufak boyutta olan midi klavye ile de ses üretebilirsiniz. midi klavyeden bilgisayar bağlantısız tek başına ses çıkmaz. midi klavye burada ses modülü görevi görüp bilgisayardan yapılan ayarlamalar sonrasındaki sesi verir. çeşitli daw yazılımları ile bunları sağlayabilirsiniz.
piyano çalmayı bilenlerin kullanabileceği alet. aynı şey çünkü. bunu daha iyi kullanabilmek için zamanında piyano öğrenmiş olmayı isterdim.