spqr 

kapat

1. Dünyaya hükmetmiş en büyük üç imparatorluktan biri olan Roma imparatorluğunun senatus populusque romanus'un kısaltması olarak ordusunda, flamalarında ve belgelerinde kullandığı kısaltmadır. senato ve roma halkı şeklinde milattan sonra 81 yılında Titus ve babası imparator Vespasian adına yapılmış titus kemerinde kullanılmıştır, zira farklı versiyonları da mevcuttur (Senatus Populus Quiritium Romanus, Senatus Populusque Romae). Yakın tarihte mussolini tarafından propoganda aracı olarak kullanılmış ve italyan ordusunun ambleminde yerini almış, ve büyük bir kibirle taşa toprağa yazılmıştır, ancak italyan ordusunun nasıl bir üne sahip olduğu da malumdur.
    #126621 (13e12k, 23.03.2006 09:26)
  2. gladiator filminde maximus decimus meridius abimizin kolunda gördüğümüz dövme.
    #397991 (Disco Inferno, 05.07.2006 02:44)
  3. ayrıca spor kelimesi de buradan gelir
    #926307 (rommel, 29.11.2006 16:50)
  4. roma cumhuriyet halk partisi gibi bişey.
    #1231332 (lazy pigeon, 30.01.2007 05:16)
  5. altın roma kartalının pençeleriyle tuttuğu defne yaprağı çelengin içinde yazar, roma senatosu ve halkı anlamındadır...
    #1903788 (erme1984, 10.07.2007 21:32)
  6. Her Amerikan filmi izleyisinden sonra gaza gelen ve filmdeki, ki genellikle olur, kahramana ozenip, onu idol alan tiplerin, Gladiator filmini izledikten sonra da vatani ve ailesi icin savasan ozgur bir milis (artik nasil oluyorsa) modunda dovmeciye gidip "abi ben de Maximus'un dovmesi istiyom" seklinde gecen kisa bir muhabbetten sonra yaptirdiklari dovmedir. Bu, tesbihde hata olmaz, tiki, ciks, artiz, sonradan gorme ya da adi her neyse sahislarin kelimenin anlamini bilmedigi ve aslinda olmaya calistiklari karizmatik delikanli yerine kultur fakiri olduklari aciktir lakin anlamini bilip de yaptim ben diyerek cikisan uc bes capulcu cikmasi takdirde bu kisilerin Turk evladi oldugundan suphelenirim. Kimse anasinin karninda ingilizce bilerek dogmuyor, bilmemek ayip degil ogrenmemek ayip. Gunumuz teknolojisiyle her bilgiyi tek tikla ulasabilirken kalici bir enayilik ya da biraz daha acimasiz yolla hain modunda gezmenin anlami yok.
    #2512022 (honour, 24.10.2007 13:20)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

spqr başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. spqr ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu spqr nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about spqr. Copyrights of the articles are belong to their authors.