sozlukte oznel basliklara olan ilgi 

kapat

1. Sonsuz evrende, sonsuz farklı kişinin, sonsuz olasılıkla davranış haline getirebileceği, ifade edebileceği ya da söyleyebileceği ; kişiye göre değişen ve kişiyi vareden bütün verilerin * üzerine kendini bir şey söylemek zorunda hisseden milenyum jenerasyonunun ayıp ve komik olan ilgisidir. Başka türlü varolamamanın ezikliği, bir başkasına tahammülsüzlük ve rutin üzerinde derin analizler yapabilme çabasıdır.
    ... : ...
    lara: Ben elmayı çok severim.
    oytun: aaaa... Hiç sevmem.
    idil can: ben de armutu severim.
    kaan can: aaaa... Armutu sevenler aslında bıdı bıdı bıdı bıdı insanlardır.
    oytun: ha ha ha ha..müthiş tesbit.Bayılıyorum senin şu suser tesbitlerine.
    kaan can: pederden ders aldım.trend bu abi. herkes bayılıyor böyle öznel sesler üzerine yorum yapan tiplere. gazetelerde saygın köşe yazarları bile bu akımdan elektrik alıyor. akşam onlara da bir yorum yapacam bak iyi hatırlattın... Trend'i biz yaratıyoruz, parayı onlar kazanıyo... bad bi durum bu!
    Oytun: abiii süper bir tesbit yine...

Aslında bir öznel önermenin üzerine saatlerce konuşabilen insansılarda var. ancak burada uzun giriler pek okunmuyormuş, sıkmamalı çok yazıp az okuyan canları (!)
    Bu arada öznellikleri hiçe sayılmış lara ve idil can' da hayran hayran masanın öbür tarafında başlayan sohbeti ağızları açık dinler dururlar.

Eskiden şöyle olurdu mesela bu diyalog;
    ... : ...
    lara: Ben elmayı çok severim.
    oytun : içinden düşünür (tuvalete diye çıkıp bir marketten iki elma alıp mı gelsem, belki canı çekmiştir, süpriz olur... )
    idil can: belli canım. cildin çok güzel.
    kaan can: eee arkadaşlar ne yapıyoruz akşama?

öznel olan ve dile getirilirken kimseyi rencide etmeyen her önermenin saygı duyulması gereken ve insanları anlamamızı hatta tanımamızı sağlayan en önemli iletişim araçlarından biri olduğunu anlamaya başladığımız yaşlar ergenlik ve hemen sonrası dönemlere tekabul eder genelde.Kişi, nesnel ile öznel olanı ayrı kefelere koymayı öğrenerek olgunlaşır.Başkalarının öznelliğini(sen) farketmesiyle orantılı olarak bir "ben" hissi yaratması da denebilir.Bir başkasının tercihlerini gördüğü oranda kendi tercihlerini sorgulayan, bir başkasının düşüncelerinin gördüğü oranda ne düşündüğünün farkına varan, bir başkasının beğenilerini ya da hoşlanmadıklarını dile getirişine tanık olunduğu oranda kendi beğenilerinin farkında olmasını sağlayan; kısacası "sen" kavramını anlayabildiği oranda "ben" kavramını geliştirdiği bir dönemdir.

Hayatın ritmi içinde yetişkin, sağlıklı ve kişilik sahibi insan, bir öznel sesin üzerine bir şey söylemek zorunda hissetmez kendini.Çünkü bir başkasına ait olduğunu ve herkesçe başka bir halde de varolabileceği kavramıştır.Özneyi yargılamaz, etiketlemez... öznele itiraz etmek, muhalefet etmek ahmaklıktır,bilir. Bunun ondan taleb edilmesini de komik bulur. Ancak günümüz yeni yetişkinlerinde "öznel" kavramının etkisi; "yok o öyle değil" , "sen kesin şeysin" , "yahu o sevilmez mi?" , "sen ne anlarsın" gibi olduğu için; bir başkasına tahammülü olmayan şişmiş ego sucuklu tost yerine kasarli tost yiyen insan diye, öznel ve sıradana * başlık açar.O da yetmez; bir öznel önermeye, davranışa, fikre ve tercihe yorum yapar, yargılar... Ahmaklık ve yarattığı komedi yetmez, öznelliğin doğasında olduğunu sorgulayamadan üzerine taraflar oluşturulur-savunulur yahut muhalefet yapılır.

Hepsi şişmiş egonun doymak bilmez "ben de varım" ilanı için görevlendirilmiş süperego'larının yarışıdır.

Sosyologlar ve psikiyatristler tarafından belirlenen "Türkiyenin en büyük sorunları" başlıklarını oluşturan "şekilcilik ve genellemelerle yaşamak" hastalıklarının da mimarıdır aslında bu pop-narsizm davranışlar. Sağlığını,kişiliğini ve bir özne olarak kendini önemseyen herkesin uzak durması gerekir böyle insanlardan, gruplardan,ortamlardan...Kişinin şişmiş bensevisine hayranlık duymak,bensevililerin popüler olduğu arkadaş gruplarına katılmak istemek,o ortamlarda bulunmaya özenmek ise rahatsızlığın bulaşıcılığıyla sonlanacaktır.
    Çünkü narsist'e ahmak diyemeyen ve bir güç olarak algılayıp özenecek şahıs yetişkin değildir.
    Ya varolabilmenin bu basit ama etkili ilanıyla sarhoş olmaya özenecek,
    yahut bir süre sonra narsist ellerde yeniden şekillendirilmiş öznesini tanıyamaz hale gelecektir.

Kısacası trend çağın hastalığı* olursa; kıyaslama yapılacak görece, geniş kalabalıklar bulması yüzünden belirsizleşirse ne olur sorusu sorulur.

Yukarıda yazdığım koca metinde olmayan iyelik ekine sıra gelir;
    "Ben insandan hazederim.Onu görür,onu umursar, onunla iletişim kurarım.
    bilmese de fikri olan, konuşan, tahammülsüz, ahkam kesen, özne olmak isterken öznesiz kalacak olan yürüyen memelilerden değil."

Şunları gördükten sonra benzerlerini hep tanıyacaksınızdır umarım;
    sigara ve icki icmeyi anlamsiz bulan insan#2175674
    metal muzige gurultu diyen zubuk#2264812

uzaaaar gideeer...
    #2265198 (orphaned land, 05.09.2007 05:19 ~ 06:54)
  2. bütün yazarlar bu duruma ilgi gösterdikleri için ve tanım yazmak yerine fikirlerini yazılarının aralarına yerleştirdikleri için doğal karşılanması gereken ilgidir.
    #2265201 (bohembebek, 05.09.2007 05:20 ~ 05:21)
  3. kücük adamlarin ve kücük adam rolunu yapanlarin talebi olanlardir.

misal vermek gerekirse diyelim ki agizlarda pelesenk olmus olan bir türban sorunu var. bunda söylene söylene içi koflasmiş maksat yer dolsun torba dolsun tarzinda yazilar yazilmakta olaylar en bayagisindan ben-sen kavgasina dönmektedir. ücüncü sahistan bakmak ve objektiflik pas gecilmektedir.

genel anlamda toplumsal olarak ve fikri olarak yuzde yuz bilmeyi yalan yalnişta olsa yaliş bilme ve elestiri kültürünün en bayagisi olan osman bölükbasivari 'laf kodum oturtum' mantalitesinden haraket edilmektedir.

evet herseyin fazlasi zarardir. kişilerin bir seyler hakkında fikri vardir. öznel yargilari vardir ama bu kadar cok mala da davara da faydasi olmayan ve umut sarikayacilik oynamaktan bikmayan bir kitle eninde sonunda tükenecektir.

işte bu safhada 3. gözle bakabiliyen ve özü yakalabilmiş olan tespitcilik ve öznellikleri biraz kabiz olan ammavelakin diğer yönleri kuvvetli olanlar tekrardan kıymetlenecektir.

misal siz bir yazarin kiymetini anlamak için sucuklu tost'a yorumunda bakarsiniz yoksa ne bileyim atiyorum mayakovski hakkında yorumlarina mi?

işte bunlari ayirdiktan sonra yani ,mala da davara da faydasi olmayan öznel yorumlari, bir yazari degerlendirebilirsiniz.

ammavelakin bu geyik caginda yorumlama yetisine malik kişiler ne yazik ki azdir.

cünkü toplumsal gereklilikler bilgiyi ezberletir anlamlanmasina ve iyi bir yorum verilmesine izin vermez.

yapmaya calisanlara ise kirmizi kart cikartir.

sözün özü buralar eskiden dutluktu dedeme bedava vermişler almaiş simdi dünyanin parasi muhabbetleri fazla kafa sikiyor.
    #2265248 (mulayim, 05.09.2007 06:11)
  4. aslında sözlük değil, reel yaşamda olan bir ilgi bu. heyhat bu "öznel ilgi", asosyallik nedeniyle reelde değil de sözlük köşelerinde, geceyarısı tespit ishalleri halinde çıkıyor. halbüsü insan kendisini bilse, rahat edeceği sosyal çevreyi heryerde bulabilecek. bu bir kıraathane de olur, çok güzel felsefik geyiklerin döndüğü bir siyasi organizasyon da olabilir pekala. lakin sözlük olunca işte böyle başkasının ilgilendiği ya da "ilgilenmek istemediği" konularda bir manipülasyon aracı olarak kullanılmaya çalışıyor.

tıpkı güzide memleketimizde "demokrasi" deyince akla, mevcut sistem içinde olan siyasi parti ya da siyasilerden istediğini seçme hakkı gelmesi lakin "seçmeme hakkı" kullanılmaya kalkıldığı zaman "yassagh hemşerim birine oyunu atıcan" gibilerinden gardiyanvari bir tepki verilmesi gibi, burada da "ilgi alanları" sanki belirlenmiş de "bak adamım bunlar bunlar güzide ilgi alanlarımız, senin kültürel ve bireysel gelişiminde iyi bunlar, gel öznel olma a.ına koim !!" türünden bir düşünce(sizlik) var. genel konularda mutabık kalmak zorunda mıyız, illa bir yerinden el mi atacağız.

ben elma severim, armut sevmem. elmalarla armutlar dışında da herhangi bir konuya ilgim yok. elime savaş baltası almadığım sürece de armut severlerden sonsuza dek demokratik sınırlar içerisinde nefret etme ve eleştirme hakkımın olduğunun da bilincindeyim. heyhat ki birey olarak gelmişiz dünyaya, seçme ya da seçmeme, ilgi duyma ya da ilgi duymamak hakkımız var. aksini düşünseydim bir karınca kolonisinde reenkarne olmayı diler, buna binaen önüme gelene şartlandıklarıma uymuyor diye insansı yaftasını takarak öznel bir alanda ilgimi belirtir akabinde kafalarda "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" deyimini ünlem olarak çıkartmayı başarırdım.
    #2265265 (ganj nehri kutsal abdest suyu, 05.09.2007 06:48 ~ 06:57)
  5. kısacası sözlüğü ankete çeviren durumdur sözlük öznel fikirlerin değil nesnel fikirlerin olması gerektiği bir platformdur.
    #2265276 (erdinch, 05.09.2007 07:05)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

sozlukte oznel basliklara olan ilgi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. sozlukte oznel basliklara olan ilgi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sozlukte oznel basliklara olan ilgi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about sozlukte oznel basliklara olan ilgi. Copyrights of the articles are belong to their authors.