sozlukte iletiye bawo xer e ev xisma yazmak 

/ 2
kapat

1. anlamının biri tarafından açıklanması gerekmektedir.
    #1896909 (brekisefal, 10.07.2007 01:15)
  2. ulusalcılığın ilerisi faşizm midir sorusunu akla getirir.
    #1896922 (paradigma, 10.07.2007 01:17)
  3. (bkz: ayrıntıya takılmak)

...

aslında ilgili cümle uganda'nın güneyinde yaşayan yarı göçebe 'mosatu' kabilesinin dilinde "sözlüğü fazla ciddiye almak" anlamına geliyormuş. evet.
    #1896958 (endustriyel siyah, 10.07.2007 01:20)
  4. kendi ırkını niye belli etme çabası içinde olur bir insan anlamış değilim. kürtsen kendine kürtsün, türksen kendine türksün. ingilice yazanlar ingiliz mi ya da almanca yazanlar alman mı, gurbetçi mi? çerkez de yazsın kendi dilinde, balkan göçmeni boşnak'da arnavut'da pomak'da. o zaman kim kimi anlar bu sözlükte. ingilizce, almanca evrensel diller, bunu dünya söylüyor, kabul ediyor yazılmasında probem yok, adı üstünde evrensel. ha kendi ırkınızın dilini kullanmaya meraklı olanlar kürtçe sözlük, boşnakça sözlük, arnavutca sözlük açsın.
    #1897136 (baracuda, 10.07.2007 01:49 ~ 12:20)
  5. kürtçe bilmeyene eziyettir. sözlük/forum/blog/falan/filan gibi oluşumların ortak bir dili olması gerekir ki birbirimizi anlayabilelim.
    #1903734 (Cleidophoros, 10.07.2007 21:22)
  6. türkiye de yaşıyorsak neden başka dil kullanalım anayasa bile resmi dili türkçe almışken?

sorusunu akla getirir. çeşitli kinayeler bile içerebilir. ayrıca başka dil kullanacak yazarların başka sözlük kurması konusunu açtırasıdır.

zira başlık 50 karakterden uzundur.
    #1935323 (ilqim, 14.07.2007 22:11 ~ 22:14)
  7. türkiye de yaşayan fakat anayasanın verdiği özgürlüklerden haberdar olmayan kesimin itiraz ettiği durumdur.

bende boşnakça yazıyorum arkadaşım,itirazın mı var?

ayrıca madem bu kadar türkçeye düşkünsünüz bu itinayı başka kulvarlarda da görmek istiyoruz mantığına sebebiyet durum.
    #1935338 (devrim, 14.07.2007 22:13)
  8. ne yapsamda kürtlere veya kürtçeye bok atsam diye düşünen zihniyetin önemseyeceği olaydır. ne kadar dar görüşlü olunabildiğinin göstergesidir ayrıca. ayrıca az önce baktım sözlük formatında da kürtçe ileti yazamazsınız yazarsanız afaroz edilirsiniz diye bir kaide de yok. kısaca sana ne, veya bana ne?
    #1935380 (istanbul icin efkar vakti, 14.07.2007 22:20 ~ 15.07.2007 16:00)
  9. önemsiz bir ayrıntıdır... (bkz: ayrıntı)

isteyen istediğini yazmakta özgürdür... (bkz: özgürlük)

kişisel ileti diye adlandırıldığına göre kimseyi alakadar etmemesi gerekmektedir... (bkz: kişisel)

not: o ne demek? *
    #1935398 (fatal, 14.07.2007 22:23)
  10. mesele edilmeyecek bir konudur. sözlük ingilizce kişisel iletiden geçilmiyorken bunun problem yapılmasını anlamıyorum. aslında tüm iletiler türkçe olsa ne güzel ama o kadar yabancı dilde girilenler varken buna laf denmesi doğru değil kanımca.
    #1935415 (grand ekinoks, 14.07.2007 22:25)
  11. ana dilinde birşeyler yazmaktır, aynen biz türklerin türkçe yazdığımız gibi.
    #1935428 (pink_floyd, 14.07.2007 22:27)
  12. kişinin tercih meselesi olup kimseyi ilgilendirmeyen olaydır. *

ayrıca tam yazımı;

bawo xêr e, ev xışma kêye, Ax bawo
    #1935583 (tutunamayanlardan, 14.07.2007 22:49 ~ 08.08.2007 10:51)
  13. her sözlük bir dille yazılır. ingilizce terimler kullanılabilir bir sözlükte şayet ingilizcenin günümüzde geçerliliği tartışımazdır. fakat sözlüüe uğrayan herhangi bir kişinin de sözlüğünü bile bulamayacağı bir lisan kullanmak ne kadar doğrudur cümlesini söyleten hededir.
    #1935589 (ilqim, 14.07.2007 22:50)
  14. bilinmesi gereken tek şey vardır o da kimseyi ilgilendirmediğidir.
    #1935596 (ziver, 14.07.2007 22:51)
  15. (bkz: vay anam vay neler dönmüş serhat ya)

evet, gayet sıradan bir şey bu.
    ama benim dikkatimi çeken başka bir şey var:
    ki bu dikkatimi çeken şey, sözlükteki ikiyüzlülüğü gösteren bir ayrıntı bence..

buna benzer bir yazıyı daha önce garfield yazdı diye kıyameti kopartan, onu ''pkk propagandası'' yapmakla suçlayan bir güruh vardı; o güruh gözümün önünde canlandı şimdi bu başlıkla beraber:
    hatta bir baktım kürtçeyi pkk propagandası yapmakla eşdeğer görenler ''halkların kardeşiği'' kişvesi altında halay çeker olmuşlar.
    demek ki sıradan bir kişi yapınca linç edilmeli, bir hatun ya da bir selebiriti kişisi aynı şeyi yapınca yellkenleri suya indirmeliymişiz.
    evet çocuklaaaar bugün yeni bir şey daha öğrendik:
    nasıl ikiyüzlü olunur!?
    olunmaz, doğulur.

evet ikiyüzlülük bunun adı.
    tıpkı karga'nın hakkında yazılan çirkin yazının arkasından gelen yankılar gibi:

bir selebiriti abazanlıkla suçlanırsa mağdur; ama bir selebiriti tarafından sıradan bir yazar abazanlıkla suçlanırsa tacizcitecavüzcü yaftası yiyiyormuş bu sözlükte sözlüğümüzün ileri gelen hem cellat, hem hakim, hem savcı kişileri tarafından.
    pes diyor ve geri çekliyorum.

o değil de ne kadar da ikiyüzlüsünüz lan!
    #1935612 (kaytan biyikli dilber, 14.07.2007 22:53 ~ 22:56)
  16. gayet normal durumdur.

beğenmeyene lazların bir atasözünü hatırlatmayı bir borç bilirim.

"Kaç tane dil biliyorsun, o kadar insansın; ama anadilini bilmiyorsan hiçbir şey değilsin!"
    #1935614 (devrim, 14.07.2007 22:53)
  17. hassas zamanlarda bulunduğumuz şu günlerde hassas insanların arasında bulunduğunun farkında olan bir insanoğlunun veya insankızının ne idüğü belirsiz bir amaçla yaptığı eylem.insanın aklına kötü birşey gelmiyor değil.

edit: (bkz: direkten döndü)
    #1936400 (kasgarli tost, 15.07.2007 01:02 ~ 01:27)
  18. kıçımın hassasiyetidir.

anlaşılmayacak bir şey yok. bu hassasiyetin adının "aman anayasamız, yaman dilimiz"le hiç alakası yoktur elbette.bunun böyle olduğunu iletiyi yazan da okuyan da bilmektedir. ancak samimiyetsizlik o raddeye gelmiştir ki; ortada bir tahammülsüzlük vardır ve bu, tahammülsüzlüğü gösterenlerce vatanperverlik olarak anılmakta, bizden de bunu yememiz beklenmektedir.yani ben adım kürtçe olsaydı dahi kürtçe bir ifadeyi ileti olarak kullanamayacaktım öyle mi? neden? anayasa adım konurken de vardı. o zaman engel olmadıysa sorun nerede?

kürtçe bilmeyene eziyettir kabulünden yola çıkalım. cleidophoros da bana eziyettir o halde. anlamını bilmiyorum çünkü. benim ana dilimde yazılmamış. türkçe alfabenin içermediği "q" harifini içeren ilqim kelimesi de aynı şekilde.

zamandan/mekandan azade bir samimiyet sorunudur bu. rahatsızlık duyan rahatsızlığının sebebini yüreklilikle dile getirmelidir.
    #1936482 (bu da mi gol degil, 15.07.2007 01:22 ~ 01:23)
  19. i love you hagi ülkesinde, osurmak kadar doğaldır.

edit: madem ki rumsun bırak içinde dursun ülkesinde ise, tartışılması bile ayıp olan bir hadisedir.
    #1936512 (kemalettin şentürk, 15.07.2007 01:28 ~ 01:36)
  20. sözlüğe birebir herkesin bildiği hırrım, kuzu keri yazmaktan daha evla olan durumdur şahsi kanaatimce..
    #1936541 (gelberiyargelberi, 15.07.2007 01:33)
  21. kurulan cümlenin anlamını bilmeyenlerin de desteklediği olay.

1-bawo xer e ev xisma..
    2-ne dedi la?
    3-valla anlamadım ama güzel dedi.
    2-kürtçe değmi?
    3-hıı.
    #1936558 (kasgarli tost, 15.07.2007 01:36)
  22. kimilerine göre "ben kürdüm" deme ve bunun reklamını yapma yolu.
    #1936577 (gothic evil, 15.07.2007 01:40)
  23. yazan kişi için olasılıklar:

*küfür yazdım, isim vermedim.

*ne yazdıysam beni ilgilendirir.

bu başlığı açana olasılıklar:

*başlığı açtım, kaçtım. ne kadar delikanlıyım.

*kendi çapımda mesaj veriyorum, ortalığı karıştırıyorum.

yazarın kişisel mesajı: gezegeninin adamı ol, halklar kardeştir.
    #1936584 (filleri kurtaran adam, 15.07.2007 01:40)
  24. sözlükte sohilce yazılar yazmak kadar saçma eylemdir. neden kürtçe dir? rahat bitarafımıza batmış da farklı bünyeleri rahatsız etmek mi istemişizdir?
    (bkz: Türçe düşün türkçe konuş umudun türkçe olsun)
    #1936604 (delikanlımühendis, 15.07.2007 01:44)
  25. kimsenin endise etmesine gerek yok. iletiye bawo bla bla bla yazmakla kimse ulke kuramaz, eger dert ettigimiz buysa.
    ayrica bunu yazan da yazmakta ozgur. ingilizce yaziliyorsa pekala bu da yazilir.

hem bunu yazan yazara yuklenmek yerine, bir turk sozlugunde kurtce yazmanin dogru olmadigini dusunuyorsaniz, neden yoneticiler hakkinda vaktiyle onlem almadiklari icin diyaloga girmiyorsunuz? boylesi daha mantikli ve yerinde degil mi?

ayrica da amac uzum mu yemek, bagciyi mi dovmek? entrylerini okuyun, siz de yazin falan. bu sozluk isinin amaci budur. insanlara sebepsizce saldirmak degildir.

garfield bu sozlukte kurtce yazi yazmis, kurtlugu savunmus ilk insan degil. neden o hedefte ki?
    hem seriatcinin, hem bolucunun korundugu bir yerde neden sadece o.

o kadar hassassaniz bu rezillikleri uzak tutmak icin kokten bir seyler yapmaya calisin. gunu kurtarmaya calismanin ve eyyamciligin anlami yok.
    #1936667 (selmagezinir, 15.07.2007 01:54)
/ 2
Copyright © 2009 - uludağ sözlük

sozlukte iletiye bawo xer e ev xisma yazmak başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. sozlukte iletiye bawo xer e ev xisma yazmak ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sozlukte iletiye bawo xer e ev xisma yazmak nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about sozlukte iletiye bawo xer e ev xisma yazmak. Copyrights of the articles are belong to their authors.