bugün

toplum bilimidir. bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini,topluma bakış açılarını,toplumsal alışkanlıklarını,birbirleriyle etkileşim biçimlerini inceler.varsayımdan çok,varolanlarla ilgilenir.
görsel
Sosyoloji; "Toplum Bilimi" veya "sosyal olayların bilimi" ya da "sosyal örgütlenme ve sosyal değişimler bilimi" olarak da bilinmektedir.

Aslında sosyoloji, sosyal hayatımızda var olan sosyal gerçekleri (sosyal hadiseler ve olgular), insanların meydana getirdiği grupları, grupların davranışlarını ve sosyal kurumları olduğu gibi inceleyen pozitif bir sosyal bilim dalıdır. Bir başka ifadeyle, sosyoloji, bir takım varsayımlardan çok; var olan gerçekleri ortaya koymaya çalışan, sosyal gerçeğe eğilen bir ilimdir.

Geniş anlamıyla sosyoloji, insanların birbirleriyle kurdukları sosyal münasebetleri, sosyal gruplar, kurumlar ve örgütler arasındaki münasebetleri, toplu eylem, toplu direniş gibi topluluk ve fert davranışlarını, değişik düzeylerde bütün sosyal etkileşim biçimlerini, sosyal yapı özelliklerini ve bu yapıda ortaya çıkabilecek değişme temayüllerini belirli bir yöntem dahilinde inceleyen, sosyal gerçekleri ve süreçleri sistematik ve bilimsel olarak mercek altına alan bir bilim dalıdır.

Sosyoloji, hem insan davranışının yüz yüze etkileşim bağlamlarını (Mikro-Sosyoloji), hem de çok sayıdaki ve büyük ölçekli grupların, örgütlerin veya sosyal sistemlerin (Makro-Sosyoloji) özelliklerini inceler.

Sosyoloji, fertten ziyâde toplumun aynasıdır. insanın, sosyal diye vasıflandırabileceğimiz bütün davranışları, sosyolojinin ilgi alanına girmektedir. Her ne kadar insan ruhuna pek yakın olan ilgi alanlarını, değerleri ve duyguları ihtiva eden sorunları ele alıyorsa da, sosyoloji, bir şeyin iyiliği veya kötülüğü, uygunluğu veya uygunsuzluğu gibi hususlarda yargıda bulunmaktan uzak durmaya, yani tarafsız kalmaya gayret etmektedir. *
kurucusu ibn haldun olan bilim dalıdır...
sömürgeciliğin eseridir derler. türkiye'deki seyri ise dokunaklıdır; 70'lerde kapitalizmin rasyonalize edilmesinin, kapitalist mantığın yerleştirilmesinin nihai hedefi sosyal bilimlerin tasfiyesiydi. bunda başarılı da olundu. tarih resmi ideolojinin meşrulaşma histerisine dönüştürüldü, iktisat ise sosyal ve felsefi yanları budanarak matematikselleştirildi ve sosyoloji de çoğunlukla reklam sektörünün kucağında bir anketörlük hizmeti haline geldi. içler acısı halimiz budur. hilmi ziya ülken, şerif mardin, cemil meriç, ziya gökalp gibi isimler sosyoloji denince türkiye'de akla gelen isimler, bana göre ise paradigma mağduru sosyologlardır.
yarın sabah erkenden uyanma sebebi olan derstir. tek dönem alınacağı için pek sallanmaz bu yüzdende yarın sabah dersi asma düşüncesi ile yanıp tutuşan öğrenci kesimlerini barındıran saçma bir ders. derste geçen bir diyalog.

hoca : şimdi çocuklar fahişelik konusuna değinecez bunu tartışalım.
matkap : pazarlama okuyorum fahişelik diyorsunuz pezevenk olarak mı mezun olacam.
sınıf : zhuauhuahhuauhauhahuhua
insanlari ve toplumlari anlamak uzere kullanilan ve okudukca toplumlara olan bakis acimin degistigi bilimdali.
insanların birbirleriyle ilişkilerinin bilimsel açıdan incelenmesidir.
edebiyatin en cok faydalandigi bilim dali.
insanın toplum yaşamının, insan grupları ile toplumların incelenmesidir. sosyolojinin konusu bizim kendi yaşamımız olduğundan başdöndürücü ve zorlayıcı bir girişimdir. sosyolojik incelemenin kapsamı, sokakta bireyler arasında geçen karşılaşmalardan küresel, toplumsal süreçlere yayılacak kadar geniştir.
bize hayatta bir çok konuda yardımı dokunan şey.

mills'in sosyolojik imgelem kavramını geliştirirken vurguladığı gibi, sosyolojinin yaşamımız için ortaya çıkardığı pek çok pratik içerme söz konusudur. örneğin; kültürel farklılıkların farkına varmak, politikaların etkilerini değerlendirme, kendi kendimizi aydınlatma.
(bkz: sosyolog)
okudugum dört sene boyunca "aman allahım ben kesin cıldırmak uzreyım" dememe sebep olmus akıllara zarar bolum. Hele ki fugen berkay hocanızsa allah kolaylık versın sıze yarasacak bır dılektır.
toplumları ve toplum içindeki olayları inceler.
(bkz: şerif mardin)
(bkz: anthony giddens)
birçok dala ayrılan bilim dalı.*
(bkz: iktisat sosyolojisi)
(bkz: ahlak sosyolojisi)
(bkz: hukuk sosyolojisi)
(bkz: kent sosyolojisi)
(bkz: haber sosyolojisi)
özeldeki geneli yada benzerlik içindeki farklılığı gören bilim dalıdır..

berger'e göre ise..soyoloji; bir uygulama değil, anlama çabasıdır..
Toplum bilmini inceleyen,bu dönem seçmeli ders olarak aldığım ve dersten nefret etmeme sebep olan,ingilizce oluşundan hiçbirşeyi doğru düzgün anlayamadığım sınav tekniğinin dersle hiçbir alakası olmadığı,biraz yabancı dili iyi olanın rahatlıkla yapabileceği kolay gibi gözüken ama zor olan bir bilim dalı.
insana ve insanlara bakma, gorme ve anlama bilimidir.
sosyoloji genelde insanlari gruplar halinde inceliyormu$ gibi goruns de, bu aslinda bilimsel bir yontemden ibarettir. hicbir varlik grubu, topluluk icerisinde belli sabitlere dayali hareket etmez, edemez. ozellikle insan hayati cok fazla etkene bagli oldugu icin sosyoloji, insan hayatini en geni$ capli inceleyecek kadar fazla noktaya deginir. bu yuzden sosyoloji, oncelikle belli insan gruplarini degil o grubu olu$turabilecek temel modeli incelemeye alir.
sosyoloji bu acidan paketlenmi$ psikoloji, ufalanmi$ psikanaliz, minyatur haline getirilmi$ felsefe gibidir. bu kavramlara dair her icerigi sosyolojiye entegre edebilirsiniz. giri$te bu icerikler yardimiyle ilerleme kaydeden sosyoloji, kendini geli$me bolumunde gostermeye ba$lar. sosyolojinin cok guclu bir analiz yetenegi olmalidir, analiz karar verilmi$ nitelikte degil, degerlendirilmeye alinacak bir tespit niteliginde olmalidir. genel inceleme "sonuc" kismina ula$madan hicbir sonuc elde edilemez ki, sosyolojik tespit yaptigini du$unen insanlar bu durumu gozden kacirarak yanli$ tespitler ve genellemeler yaparlar.
sosyoloji; cevre bilincine sahip, farkindalik duygusu ve irade ta$iyan, once kendini ardindan her duzeyde insani taniyan ki$iler tarafindan icra edilmelidir.
sosyolojiye di$aridan bakildiginda cok derin bir icerik gorunmese bile bu onemli degildir. sosyoloji derin olmayabilir ama inanilmaz derecede fazla sayida analiz icerebilir. bu analizler bir araya gelip butunu olu$turdugu zaman sosyoloji derinle$ebilir.
sosyoloji parcalari toplayip birle$tirme sanatidir, bakarsiniz, gorursunuz ve anlarsiniz.
tum parcalar birbirine uygundur cunku nasil ayrildiklarinizi gormektedinizdir. *
bölümünden mezun olduğunda şöyle bir diyaloğa maruz kalmak pek bir olasıdır
d= dayı
r= rejected olmak üzere;

d: yiğenim sen şimdi mezun olunca ne iş yapacaan, sosyolojist mi olacaksın?
r: yok dayı sosyolog ama işte şöle böle böle hede hödö
d: peki ne iş yapar sosyolog ne satarsın sen?
r: .....
gerçek tarihi öğreten bilim. resmi tarih anlayışına da selam ederim, ilk okuldan beridir aynı şeyleri öğrettiği(!) için.
istisnasız her olay ve olguya - ki sosyoloji kavramlara ve durumlara bu ikisi üzerinden yaklaşır - toplumsal bağlamda bir açıklama getiren sosyal bilim dalı.
(bkz: max weber)
liselerde okutulan bir ders. ben ilkokuldayken ilk cümlesi "insan sosyal bir varlıktır." olan bir kitabı vardı bu dersin. liseye gidene kadar çözememiştim bu cümleyi.
felsefeden en son ayrılmış olan bilim dalıdır.
toplumu inceleyen bilim dalıdır. gereksiz olduğunu düşünen olsa da gerkekli bilimlerden biri..
güncel Önemli Başlıklar