sosyal icerikli film 

kapat
  1. Ukte, veren; vend avesta

Sinemanın yapılış amacı baz alındığında farklı kollara ayrılan uygulanış biçimlerinden biri olan, eğlendirmekten ya da izleyiciye bir tadımlık film sunmaktan öte, yaşanılan toplumda süre gelen çarpıklıkları aynaya yansıtan, bireyin karşılaştığı; gerek insan faktörlü, gerek devlet kaynaklı, gerek ekonomik yönlü, gerek eğitim bazlı, gerek sağlık sisteminden temellenen, gerekse de farklı bireysel tercihler ile birbirinden ayrılan inanç ya da etnik özelliklerin sıkıştırması ile yaşanan sorunların perdeye yansıtılması yollu bir seyir izleyen ve bunu yaparken de, içinden çıktığı ülkenin kendi karakteristik dokusu haline gelen, sosyal nitelikli yaralarını deşip yüzeye çıkaran ya da çıkarmayı amaçlayan ve izleyicinin belki de farkında olmadığı ya da olmasının engellendiği gerçekler ile yüzleşmesini sağlamayı hedefleyen sinema eserleridir.

Genel anlamda sosyal içerikli filmler; konu baz alındığında toplum katmanları içinde üreten ve bu özelliği ile ülkelerin gelişmesine ve ilerlemesine yol veren emekçi kesimin mercek altına alınması ile başlamıştır. Ülkemiz kaynaklı akla gelen işçi emekçi konulu filmler olarak; ertem gorec'in 1964 yapımı karanlikta uyananlar'ı, sureyya duru'nun 1977 yapımı gunesli bataklik filmi ve yavuz ozkan'ın 1978 tarihli maden filmi sayılabilir. işçi kesiminin, gerek grevli toplu sözleşmeli sendika mücadelesinin anlatıldığı gerekse de harcanan emeklerin karşılığı olan hakların elde edilmesi için verilen mücadele öykülerinin işlendiği filmlerdir. Dünya bazlı bakıldığı vakit işçi sınıfının var olma, varlığını sürdürme ve ilerleyerek iktidar olma hedefini farklı açılımlarda ve farklı tonlamalarla irdeleyen ve işleyen eserler mevcuttur. ilk akla gelen emile zola'nın germinal romanından uyarlanan ve claude berri'nin yönetmenliğini üstlendiği 1993 tarihli aynı isimli filmdir. 1985 tarihli stephan frears yönetmenliğinde var edilen my beautiful laundrette( benim guzel camasirhanem ) ve fernando leon de aranoa'nı yönettiği 2002 yapımı los lunes al sol( gunesli pazartesiler) filmleri de işçi sınıfına mensup insanlara bakış atar bir yapıdadır.

Sosyal içerikli filmlerin içeriğini meydana getiren bir diğer unsur da; eğitim sistemimi irdeleyen filmlerdir. Bu konuda öncülüğü hiç kuşkusuz jean vido'un 1933 tarihli yapıtı zero for conducte( hal ve gidis sifir) filmi yapmıştır. Fransız eğitim sistemini kıyasıya eleştiren film, yılına göre bir hayli iddialı bir eserdir. 1989 tarihli peter weir'in yönettiği dead poets socieyt( olu ozanlar dernegi)de örnek verilebilir. Eğitim sistemine donuk radikal bir eleştiri görülmese de işleniş bakımından dolaylı serzenişleri içinde barındırmaktadır. 1968 yapımı lindsay anderson'ın yönettiği if( eger ) filmi de belirtilmeden geçilmemelidir. Birde 2003 tarihli gus van sant imzalı elephant( fil )i de unutmamak gerekir. Şiddetin eğitim sistemin içine sızması gayet net ve açık bir dille ifade edilmektedir. Yerli bir örnek vermek gerekirse omer faruk sorak'ın 2006 tarihli sinav adlı filmi örnek verilebilir. Tabi hababam sinifi serilerini unutmamak gerekir, zannımca. Türk eğitim sistemine, içine mizah katılmış bir eleştirel bakış atan film, aslında ağlanılacak halimize güldüğümüzün resmi niteliğindedir.

Sosyal içerikli filmlerde işlenen diğer sorunlar ise; uyuşturucu, aids ve farklı cinsel kimlikler ve bunlar baz alınarak var edilen filmlerdir. Aids konulu filmlere güzel bir örnek 1993 tarihli jonathan demme'nin yönettiği philadelphia filmidir. Bir eşcinselin hem üstüne dönük ön yargısal bakışlarla olan mücadelesi hem de yakalandığı aidsle olan savaşı konu alınmaktadır. Farklı cinsel tercihlerin bireyler üzerindeki farklı getirileri işleyen filmler gerek yerli olsun gerekse de yabancı, oldukça fazladır. Yerli bazda eşcinsel temalı filmler; 1993 tarihli oran oguz filmi donersen islik cal, 1992 tarihli atif yilmaz filmi dus gezginleri, 1993 tarihli atif yilmaz filmi gece melek ve bizim cocuklar, 1997 tarihli ferzan ozpetek filmi hamam örnek verilebilir. Yabancı bazda ise; 2005 yapımı ang lee filmi brokeback mountain, 2004 tarihli pawel pawlikowski yapımı my summer of love( ask yazim ), 2004 yapımı michael mayer filmi a home at the end of the world( dunyanin sonundaki ev ), 2004 tarihli pedro almodovar filmi bad education( kotu egitim ), 1971 tarihli luchino visconti filmi death in venice( venedik te olum ), 1985 tarihli hector babenco filmi kiss of the spider woman( orumcek kadinin opucugu ) akla gelen eşcinselliği irdeleyen ve işleyen filmlerdir. Bir başka sosyal unsur olan uyuşturucu sorunun işlendiği filmler ise; 2000 tarihli darren aronofsky filmi requiem for a dream( bir ruya icin agit ), 1996 yapımı danny boyle filmi trainspotting akla gelen filmlerdir.

Sosyal içerikli filmler, sinemanın sadece görsellikle beslenen, eğlendirmeyi amaç edinen, ileri teknikler kullanılarak var edilen aksiyonu taçlandıran, sabun köpüğü nitelikte olup izlenilme akabinde anlık bir tat bırakan ama kısa sürede unutulan, etliye sütlüye dokunmayıp ticari kazanç için yaratılan sinema eserlerinden değildir ve var edilmeleri bireylerin; bireysel ya da toplumsal bazlı sorunlarına ışık tutulup görülür kılınma açısından önemli ve vazgeçilmezdir. (bkz: Şahsıma ait yazıdır.)
    #1347846 (bluevelve, 25.02.2007 19:55)
  2. crash vardır bir de ırkçılığı anlatır bol bol sosyal mesaj verir. oscar ödülü alır bu film belirli bir olay yoktur ama ırkçılıkla ilgili olaylar bağlantılı şekilde sunulunca en iyi film dalında oscar bile almıştır.
    #1347864 (haydar dumensiz, 25.02.2007 19:59)

© 2008 - uludağ sözlük

sosyal icerikli film başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. sosyal icerikli film ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sosyal icerikli film nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» universiteliye 2 yillik mi diye soran kisi » buji shrek apo » particle » topu kazanirlar diye mevkisine donmeyen defans » spice girls » seytan » ditty » ne var yani » red kit » tanri a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci