solipsizm 

kapat
  1. türkcesi tekbenciliktir. vatandasin (1)kendi bakis acisi disindakileri reddetmesi,(2)kendi disindakilerin gercekligini yadsimasi,(3) kendini birincil öneme haiz kilmasi durumlaridir.
    #1309358 (marazismail, 15.02.2007 22:33)
  2. tekbencilik anlamındadır. kendinden ibaret bir dünya algısıdır. resmi tarih yazımında sık sık karşımıza çıkar solipsist anlatım. örneğin ötekileştirilenler (araplar /kürtler/çinliler vs) hep biz e göre değerlendirilir, bu sebeple de çoğu kere yanlış nedensellikler kurulur. bu "ötekiler" hep edilgendir. ontolojik türk düşmanıdır bunlar. örneğin bir arap milliyetçiliğinden ve arapların osmanlıdan ayrılma sebeplerinden bahsedilirken tarihsel olgular, sosyal koşullar gözden kaçar. kurucu dil ötekine empati ile yaklaşmaz onu mahkum eder. resmi tarih ya da ulusçu tarihte amaçlananlardan biri türklük bilinci olduğundan buradaki tekben = türktür. tarihsel olaylar ve olgular bu perspektiften ele alınır.
    #2102273 (nest, 09.08.2007 22:32)
  3. yalnızca kendi beninin ve özel, bireysel algılarının var olduğunu
    kabul eden,
    bu algıların kendi bilinci dışında
    bir şeye karşılık oldularının reddeden
    kişinin görüşü.
    #3138171 (ess ess, 14.03.2008 16:54)
  4. uktecinin notu:

ukteyi veren: anch (28.07.2008 04:23)

ben felsefesi olarak bilinen, varlığı ben'in tasarımları olarak dile getiren felsefi görüş. kuramsal bencilllik olarak da belirtilir, buna göre bilinç içerikleriyle birlikte öznel ben varlık olarak kabul edilen tek gerçekliktir. Yöntemsel bakımdan başlangıç noktası olarak ben'i alması durumunda yöntemsel tekbencilik olarak belirir. Bu yönüyle descartes felsefesi bir yöntemsel tekbenciliktir.

kaynak: vikipedi
    #3763623 (notrinova, 03.08.2008 12:46)
  5. belli bir duruma gelmiş bilinçlerin önündeki engellerden biri. revitalistlerin sinir oldugu tipler. ama bu hal sayesinde değişmişlerdir zaten, ve bunun yüzünden orda kalıyorlar, solipsism içinde hep kuşku barındırır ama.* ve bu çelişki bile yeterli içinden çıkmak için ama içinden çıkınca anlamın olmadıgını düşünüp! bulmuş biri için oldukça zor. "ben varım o yüzden herşey var, ben düşünmüyorsam varlık diye birşey yok" bununla nereye gider insan? ve kendi sarmallarında dönüp duruyorlar o yüzden, başka seçenek yok, bir de ileriki safhası var, "karşıcılık" dogal olarak ve bir zaman sonra bir şeyleri kendi varlık sebebi haline getirme durumu. değerleri savunmaya çalışırken * tekeline alması * bence pek bir yere götürmeyen, tıkanan, tıkatan sinsi bir izm.
    #3987181 (seftalicekirdegi, 20.09.2008 15:27)
  6. herkesi kendisi gibi zannetmektir.
    #4073403 (ashtarte, 11.10.2008 11:22)
  7. anlayabilirseniz eğer, olgunluk seviyeniz yükseldikçe daha iyi anlayacağınız, en fark etmediğiniz noktalarda kaçınılmaz olarak sizi kendinize yakalatacak şey.
    #4595575 (ashtarte, 27.01.2009 22:03)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

solipsizm başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. solipsizm ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu solipsizm nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about solipsizm. Copyrights of the articles are belong to their authors.