sokrates 

/ 3
kapat
  1. - dede sokrates bana küfretti.
    + sokarım onun tezine. platon 2 çay getir.

(bkz: tek kişilik dev kadro)
    (bkz: ata demirer)
    #2886363 (spaltula, 23.01.2008 22:04)
  2. doğru bilginin doğuştan geldiğini savunan filozof.
    #2944138 (meLa, 03.02.2008 20:27)
  3. Heykeltıraş Sophroniskos ile ebe Phainerete'nin oğlu.
    Sokrates 70 yaşında iken 'gençliği baştan çıkarmak' ve 'Atina'ya yeni Tanrılar getirmeye kalkışmak' ile suçlandırılıp mahkemeye verilmiştir. Onu suçlayanlar, anlayışsızlıklarından, düşünceleri ayırt etmeyi bilmediklerinden, Sokrates'i Sofist sayıyorlardı. Hayata yol gösteren değer ve ölçülere körükörüne inanmayıp bunları akılla bulmak isteyişinde, bu tutumunda Sokrates Sofistlerle ortaktı. Ama onun Sofistlerle bundan sonraki temelli ayrılığını, yobaz gelenekçiler ayıramayacak durumda idiler. Sokrates hafif bir ceza ile kurtulabilirdi, ama boyun eğmek bilmeyen onuru yüzünden yargıçları kızdırıp ölüm cezasına çarptırılmıştır. Tutukevinden de kaçmayı ret etmiş ve 399 yılının mayısında zehir içerek ölmüştür.
    #2944388 (yatay zeka, 03.02.2008 21:15 ~ 21:17)
  4. atina'nın at sineği.

plato, atina'yı büyük ve hantal bir ata benzetir, sokrates'i de bu atı ısıran, kışkırtan bir at sineği olarak betimlermiş.

(bkz: apology)
    (bkz: gadfly of athens)
    #2986501 (Kackelacka, 11.02.2008 08:50)
  5. pisi pisine ölmüştür, hatta düşüncelerini sert bi dille ifade etmesiyle kendi infazını hazırlamıştır.
    #2986878 (Gizli Ozne, 11.02.2008 12:31)
  6. sokrates, gerçeğe yalnızca ortak bir çabayla ulaşılacağını inandığından, karşılıklı konuşmalara dayanan, "zihinleri dogurtma" adını verdığı tekniğiyle konuştuğu kişinin içindeki gerçeği doğurtmayı amaç almıştır. düşünceleri günümüze eflatun, ksenophon ve aristoteles' in yapıtlarıyla kalmıştır.
    #3186574 (devrimim, 25.03.2008 00:06)
  7. ukala,köle ayrımcılığına damgasını vurmuş filozoftur.bir köleye ders vererek ona geometri problemleri çözdürürken,herşeyi bildiğini iddia eden bir adama sorduğu sorularla aslında hiçbirşey bilmediğini göstermiştir.doğum sırasında tüm bilgilerin beynimizde olduğunu,bizim sadece hatırlamamız gerektiğini savunmuştur ve bunu bir köleye geometri problemi çözdürerek ispatlamıştır.savundukları uğruna ölmüştür,öldürülmüştür.

ayrıca kendisine fikirlerinden vazgeçmesini,hayatını kurtarmasını telkin eden birkaç kişiye verdiği
    'ben fikirlerimden vazgeçersem,sadece cansız bir beden olurum öldüğüm zaman.ama fikirlerimin arkasında durarak ölürsem,ben ölürüm,fikirlerim her daim yaşar' cevabıyla hayranlık uyandırmıştır.zira fikirleri hala yaşamaktadır.

insanlara mutlaka evlenmeleri gerektiğini de öğütlemiştir.eşimiz iyiyse mutlu,kötüyse filozof olacağımızı söylemiştir.bu sözü her duyduğumda ufak bir tebessüm ederim.
    #3210434 (7th son of a 7th son, 30.03.2008 17:20 ~ 17:21)
  8. (bkz: benim tek bilgim var, o da aşktır) diyen ünlü düşünür.
    #3335864 (dibi dibi rek, 29.04.2008 19:07)
  9. kesinlikle evlen, karın iyiyse mutlu, kötüyse filozof olursun diyen filozof.
    #3389643 (chronicle, 12.05.2008 22:58)
  10. "kadın erkekle bir kez eşit hale geltirildi mi, artık ondan üstün olur" demiş.
    hastasıyız.
    #3556077 (chanson de roland, 18.06.2008 23:58)
  11. iq ile eq arasındaki farkın en belirgin görüleceği ki$iliklerden biri.
    üstün dökmen'in anlattığı bir$eydir, bigün üstün dökmen çocuğuna anlatıyomu$ "bak sokrates ne kadar akıllı adam, onu idam edeceklerinde karısı "seni haksız yere öldürecek olmaları bana çok dokunuyo" deyince adam "ne yani haklı yere öldürülseydim daha mı iyi olurdu" demi$. vı$." gibisinden. o esnada üstün dökmen'in e$i devreye girmi$,
    "neresi akıllı o adamın, karısının en kötü gününde bile laf sokmu$ ona. dü$üncesiz adam nolucak!"

nahanda budur efendim sokrates. lan karının halini dü$ün, kocası ölecek, ne kadar üzüldüğünü dü$ünemiyo da laf sokuyo.
    #3618764 (sidikli, 04.07.2008 14:47)
  12. bir genco erkal klasiği olarak
    (bkz: yalınayak sokrates)
    #3618773 (yazarneyazarneyazamaz, 04.07.2008 14:49)
  13. otistiktir. empati özürlüdür. zekası tavan yapmıştır.
    #3618799 (arabam var, 04.07.2008 14:52)
  14. karısından çok çekmiş adamdır*. magazin kaynakları güçlü değil şimdiki gibi tabi bilemiyoruz.hayır yani her şeye burnunu sokmuş kadın. sen koskoca filozof ol karına laf geçireme. olacak iş değil.
    #3694087 (batan geminin mali, 21.07.2008 00:01)
  15. karısı kendisini adamdan saymazmış. bi baltaya sap olamadığı için başının etini yemiş.
    adamcağız da kari dirdirindan kaçacağım diye filozof olmuş.

siz bu filozoflar, bilim adamları nasıl yetişir sanıyorsunuz? hep karı dırdırı hep.
    #3694146 (delibozuk, 21.07.2008 00:14)
/ 3
© 2008 - uludağ sözlük

sokrates başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. sokrates ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sokrates nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» coco » hastasi olunan alintilar » burasi danisma degil » oglak burcu erkegi » sevismek » yuh aq » insanlarin ayiya gittigi gercegi » david guetta » guru yemis » yenisafak gazetesinin cahilligi a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci