siz denilen kisiye sen deme arzusu 

kapat
  1. hitap eden kişi için zor bir hadisedir. arada bir resmiyet vardır, fakat yakınlaşılmak istendiğinden, aradaki samimiyette arttığı için artık o kişiyi sen demek için can atılmaktadır. fakat hitap edilen kişinin nasıl tepki vereceği bilinmediğinden, hitap eden kişi endişelenir.

hitap edilen kişinin yardımıyla, bu olay kolaylıkla atlatılır ama eğer kişi yardım etmiyorsa bu engeli tek başına aşmak gerekecektir.

bununla ilgili karşıdaki kişinin en rahatlatıcı sözü şudur;

(bkz: lütfen bana sen de)
    #1167805 (salca, 17.01.2007 16:32)
  2. belkide iş yerinizde tanışıtığınız ve beğendiğiniz bir bayanla samimiyeti arttırdıktan sonra daha yakın ilişkiye girmenin temel tasi. tabi ağız eskiye kayabilir. dikkatli olmak lazım.

- selma bu dosyayı sen yazmışsınız
    - nasıl?
    - yok bişi. ben ufaktan toz olayım.

(bkz: kemal sunal replikleri)
    #1167826 (cagataykaan, 17.01.2007 16:39)
  3. (bkz: muhabbeti kurmaya başlamak)
    #1168011 (KeviN, 17.01.2007 17:23)
  4. zamanlamayi iyi ayarlamak lazimdir.
    soyle ki is yerindeyse , siz dediginiz insan size sen diyorsa, onun hiyerarsik ustunlugunu bir sekilde kabul etmis olursunuz
    siz deyene de sen demege basladiniz mi ozaman da ona bir ustunluk kurmaya calisiyorsunuzdur. hassas ve dusunulmesi gereken bir gecistir sizden sene gecis.
    En guzeli 'yaw hocam sizli bizli olmasak' diyip tamamen bu bilincalti hiyerarsisini ortadan kaldirmak olabilir kimi durumlarda.
    benim size siz demem ise tamamen cogul ekinden kaynaklanir ve konuyla alakasi yoktur.
    #1168019 (woolloomooloo, 17.01.2007 17:25)
  5. (bkz: siz dediğin kişiye sen demeye başlamak)
    (bkz: sen dediğin kişiye lan demeye başlamak)
    (bkz: lan dediğin kişiye amua goduum demeye başlamak) *****
    #1168044 (undergrounder, 17.01.2007 17:28)
  6. bazen de, "siz" diye hitap eden ki$iden istenilebilir eylem...
    (bkz: lütfen bana sen de)
    #1168067 (dom dom bullet, 17.01.2007 17:31 ~ 17:32)
  7. genel müdür yardımcısının sizden 3 yaş büyük oldugunu ögrendikten sonra yaşanan durumdur. * * *
    #1168081 (unexpected paradox, 17.01.2007 17:33)
  8. samimiyetin ilerlediginin işaretidir. eger konuşma bir gece kulübünde geçiyorsa akşam bir alış-veriş olacak demektir.*
    #1168084 (ozzee, 17.01.2007 17:34)
  9. Yakın olunmadığın veya resmiyetten dolayı kişilerle iletişimde kullanılan hitap ekidir .
    #1168377 (otopsi, 17.01.2007 18:30)
  10. 4 sene boyunca siz dediğim, benden 7 yaş büyük ve isminin sonuna hanım ilave etmeden konuşmadığım kişiden 4 sene sonra gelen istek üzerine, ancak zoraki yapabildiğim konuşma. hatıradığım kadarıyla yazacağım, aslında neredeyse hafızamdan silinmedi. anlam veremedim yani;

her zamanki konuşmalar yine bir gün devam ederken;

sd: iyiyim bende aynı sayılır, siz n'aptiniz + hn.?
    + : iyiyim ben de şükür, işlerim var, bugün biraz yoğun
    sd: kolay gelsin size farkındayım, tamam rahatsız etmeyeyim ben daha fazla, nasılsa sonra konusuruz.
    + : yok yok, önemli değil ne rahatsızlığı sd, saçmalama bak kızdırıyorsun beni ha.
    sd: tamam o zaman ben de şurada bakinayim biraz, siz işinizi yaparken.
    + : siz deme artik bana..... devlet dairesindemiyiz?
    sd: (burada :-s 'den başka bir şey yok 45 sn. için.)
    + : siz deme artık, sen de, + de.. nasıl rahat ediyorsan.
    sd: ben öyle rahattım ama, tmm siz benden büyük sayılırsınız. *
    + :( 45 sn'yle birlikte durum beraberdedir.)

bu konuşma geçtikten sonraki görüşmeler benim için iyice soğuk oldu. sonuç olarak da konuşmuyorum uzun zamandır. hayır bir de öyle ters bir durumdur ki buna alışmak, alışma süreci tamamen boktandır. alay konusu olursun bir de ağzindan bi daha siz'li biz'li kelimeler çıkmasın tekrar. "bak hala siz diyor", filan gibi aptal görürsün kendini. aslında efendi olduğun içindir bu söylenen ama bunlar seni öyle düşündürmez. "uyan artık, hadi kalk", sesiyle uyandırmaya çalışan biridir o baktığınız kişi o anda. kendini mi yaşlı hisseder, kalk gidelim mi der, anlamak bile istemiyorum hala.

ozzee'nin bahsettiği gibi bir durum olsa, çok da düşünülecek bir kelime değildir evet. sorgulanmaması gereklidir fazla. sinyal doğru yerde verilmiştir. atmosfer'e veriyorum der, işin düşünülecek tarafını ertesi gün'e bırakırsın en fazla. burada bir sorun yoktur. sebep ya alkol'dür, başka birşeydir, vs.' dir.

ama benim anlattığım için anlam verilecek bir şey bulmak adına, seneleri kenara koyamadım ben.
    #1168534 (seconddimension, 17.01.2007 19:07 ~ 19:10)
  11. asik mi oluyon lan allahsiz sorusunu akıllara çağrıştıran durum.
    #1168543 (esprimakinasi, 17.01.2007 19:08 ~ 19:09)
  12. askerliğin birinci günü: siz ne iş yapıyorsunuz sivilde
    askerliğin ikinci günü : hişt sen naber.
    askerliğin üçüncü günü : hey aloooo. sen oradaki dallama.

diye akıp gider. Samimiyet derecesini gösterir bu akış.
    #1168654 (bartimaeus, 17.01.2007 19:38)
  13. genellikle yeni tanışılan bir ortam bağyanıyla aranızda geçen sıkıntı hezeyanıdır, hatun kibardır giriş kısmını sizli-bizli tutar, hevesini gelişme sonuç kısımlarına saklamaktadır, ama baştan sağlam bir portre çizmek icap gerektirir. karşıda ki erkek olayın rehavetine çoktan girmiş, ışığı almış, arena boğaları gibi kumu eşerek, ''sen''diye hitap edeceği anı beklemektedir, çünkü ''sen'' dediği an sihirli sozluk, şey pardın sözcük söylenmiş olacak, sevişmeye giden yolu kuşatan tüm kirmizi cizgiler kalkacaktır *.
    #1174969 (karpuzkabugu, 19.01.2007 01:28)
  14. bir de aranızda cok yaş ve de rütbe farkı olan bir kişi ise ağzınızdan "sen" çıkarabilecek istektir. bu öyle bir "sen"dir ki geri gönüşü olmaz, o saatten sonra "siz" diyemezsiniz yer yarılsa ve onunla bütünleşsem diye düşünürsünüz...
    #1177484 (marjinal fayda, 19.01.2007 21:04)
  15. yakınlaşma arzusuyla istenmez sadece, siz diye hitap ettiğiniz zaman her cümle bitiminde gereksiz uzatmalar konulduğu için eğer herzaman aynı ortamı paylaşacağınız biriyse artık o can sıkıcı eklerden kurtulmak amacıyla falan abla, filan abi, yada isme dönüştürmek ister insan.
    #1196113 (tyro, 23.01.2007 21:19)
  16. dostoyevski nin kitaplarında çok rastlanır bu olguya

+ pekala Ivan Petroviç istediklerinizi yerine getirecegim ama bir şartım var
    - hey bana Vanya demeni istiyorum
    + pekala profesör vanya
    - profesör vanya degil matbazel vanya
    + *
    #1196299 (nietzsche, 23.01.2007 21:48)
  17. Üniversitede koskoca prof., doç., bütün kısaltmaları almış, bütün kitapları yalamış yurmuş deha insan ben gibi bir garip yazara " naber?" diye sorar. O anın şaşkınlığı, dalgınlığı, bi hoş olmuşluğuyla beraber "iyidir, senden naber?" der bu saftirik yazar. Sanki ahbabınla konuşuyorsun be yavrum. Denir mi hocaya senden naber! He madem dedin senden naber dostum de! O kadar ilerletmişsiniz muhabbeti sanki. işte yapılan bu şaşkınlık siz denilen kişiye sen deme arzusundan kaynaklanmaktadır.
    #3710138 (ben bir garip yazarim, 23.07.2008 22:45)
  18. insanı zor durumda bırakan bir arzudur. karşıdakinin samimiyetinden emin olmak, vaktinden evvel bir hamle yapmamak gerekir. zamanı gelene kadar araya biraz sınır koymak iyidir.
    bir de bu arzunun insanı içine düşürdüğü ikilem, ingilizcede yaşanmaz. sen-siz ayrımı yoktur ingilizcede, "you" vardır. her durumda işinizi görür bu "you" kelimesi, profesörünüze de öyle hitap edersiniz, sevgilinize de. iş tamamen kelimeyi nasıl vurguladığınıza bağlı. oh be.
    #3710198 (ashtarte, 23.07.2008 22:53)
  19. (bkz: öğretmene sen diyen öğrencinin disipline gitmesi)
    #3710214 (festival1988, 23.07.2008 22:55 ~ 22:56)

© 2008 - uludağ sözlük

siz denilen kisiye sen deme arzusu başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. siz denilen kisiye sen deme arzusu ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu siz denilen kisiye sen deme arzusu nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» barack obama » arstil » 1515 » yaran okul muduru laflari » ne muhalefet olsa yaparim » sarisinlar coktur bunu bilmeyen yoktur » kiz arkadasin aldatmasi » albert sartre » yarmuk savasi » bir tanem a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games