bugün

içinde siyaset bulunduran her türlü bilim dalını içinde barındıran bölüm.
uluslararası ilişkiler bölümünün de içine girdiği akademik kategori **
(bkz: süleyman seyfi öğün)
eskisine göre iş bulma oranı baya düşmüş fakültedir...
(bkz: mülkiye)
(bkz: ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi)*
(bkz: istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi)*
havamı da atarım. *
dünyayı yönetenlerin üzerinde çalıştığı bilim dalıdır. türkiyede pek fazla itibar görmezler ama, doktorluk, mühendislik çok daha önemlidir. dünyayı yönlendirebilecek kadar zeki insanların, siyasal bilimlere değilde herhangi bir mühendisliğe yönlendirildiğini her gördüğümde üzülürüm...
iş olanakları merak edilen bölümdür.
çeşitli üniversitelerde siyasal bilimler, siyaset bilimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi adlarla açılmış olan bölüm. iyi üniversitelerde, iyi koşullar altında okunursa pek çok iş olanakları sağlayabilir. hazır lysler de yeni bitmişken biraz bilgi verelim.

bu bölümde neler işlenir?

öncelikle siyasal bilimler denilince aklınıza gündelik siyaset gelmesin ne olur. gündelik siyaset, siyasetin magazinidir. ağzı olan konuşur. sorsan hayatında sınıf başkanlığı bile yapmamış adamlar, koskoca parti liderlerini itin g.tüne sokabilirler yaptıkları eleştirilerle ve daha da önemlisi buna hakları da vardır. insanlar politik konumlarına göre adeta bir caner tülin kavgası yaparlar belli isimler üzerinden. bunun nesini okuyacaksın hacı?

önemli üniversitelerin curriculumlarına bakabilirsiniz biraz fikir edinmek için. her bölümde olduğu gibi bu bölümde de ilk sene bodoslama bölüm derslerine dalınmaz genelde. onun yerine bazı önbilgiler yüklenir öğrencilere. sosyal psikolojiden tutun da temel bilgisayar eğitimine, calculusa kadar geniş perspektifte dersler verilir. size önerim, bu dersleri mümkün olduğunca çalışarak ve araştırarak geçmenizdir. iktisat, sosyal psikoloji, sosyoloji, felsefe, hukuk, tarih gibi alanlardan öğrendiğiniz bilgiler hem ileride iş hayatında, hem kpss gibi sınavlarda ve kurum içi sınavlarda, hem de okuldaki diğer derslerinizde çok işinize yarayabilir. ayrıca daha geniş bir perspektiften bakabilirsiniz olaylara. bu bölümde çok önemlidir yorumlama becerisi.

sonraki dönemlerde de genelden özele doğru daralan siyaset ve uluslararası ilişkiler dersleri verilir öğrencilere. okulun imkanlarına göre belli alanlara yoğunlaşabilirsiniz ilerleyen dönemlerde. aslında bizim ülkede akademik anlamda çalışılması gereken ve şimdiye kadar pek çalışılmamış o kadar çok konu vardır ki, her derste bir hocanız "aslında şu alana çalışmanızı tavsiye ederim ilerde" diyebilir.

bu bölümü bitirince ne oluyoruz?

eminim ki bu entriyi okuyacak olanların pek çoğu üst kısımdakileri okumadan direk buraya odaklanır. eheheh. neyse. şimdi bu bölümün size doğrudan kazandıracağı bir meslek yoktur, açık konuşayım. yani bu bölüm, hukuk gibi, tıp gibi, mühendislik gibi bir meslek bölümü değildir. çok geniş bir alanda çok farklı işlerle uğraşabilirsiniz. size kalmış yani. ama aldığınız eğitim, okuduğunuz okul, bildiğiniz diller, sahip olduğunuz özellikler, referanslarınız vs çok önemlidir. bakanlıklarda çok güzel işlerde, çok uygun maaşlarla çalışabilirsiniz. araştırma şirketlerinde, büyük şirketlerin belli pozisyonlarında vs de çalışabilirsiniz. kpss ile memur da olabilirsiniz. gazetelerde çalışabilirsiniz. akademisyen olabilirsiniz. ya da hiç bir baltaya sap olamayıp lise diplomasıyla yapılabilecek işler de yapabilirsiniz. sadece "ben diplomat olacaam" diyerek gelmeyin de bu bölüme. hayır, olamazsınız demiyorum da; bu bölümü kazanan herkes de diplomat olamaz herhalde di mi? zaten bölüme geldikten sonra göreceksiniz ki en az onun kadar ilgi çekici olan pek çok meslek var.

hukuk mu siyaset mi?

sık sık karşılaşıyorum bu soruyla. bizim dershaneci kafasının sonucu heralde. ben de sınava girdiğimde ülkedeki bütün hukuk fakültelerine girebilecek kadar bir puan yapmıştım çok şükür. ama gel gör ki gitmek istediğim bölüm siyaset bilimiydi. dershaneler ve ebeveynler tüccar mantığıyla hareket ediyor. puanına bakıyor, senin puanına en yakın yere gitmeni söylüyorlar. iyi de kardeşim, belki ben koç hukuka değil de boğaziçi siyasete gitmek istiyorum? puanım oradan daha yüksek diye gitmeyecek miyim istediğim üniversiteye?

şimdi yukarıda da bahsettim. siyaset bilimini bitirdiğinizde mesleğiniz olmaz. diplomanız olur sadece. sonrası da size kalmıştır. ama bu risk her bölümde az veya çok var, güvenin bana. iki sene mühendislik okudum. iki senede üzt sınıftan bazı arkadaşlarımın mezuniyet sonrası yaşadıklarına da şahit oldum. mesela öyle zamanlar oldu ki, pek çok arkadaşım mecburiyetten yüksek lisans yaptı. iş bulamıyorlardı çünkü. yalan yok, bazıları da çok güzel paralara güzel işler buldular. bence her şeyinizi paraya endekslemeyin. çok çok şanslı bir azınlıktan değilseniz, zaten öyle çok zengin bir hayat sürmeyeceksiniz. özel sektörde çalışanlarınız, tahsil durumu kendilerinden çok çok daha düşük olan insanların altında çalışacak. öyle zamanlar olacak ki işten çıkarılmamak için bazı insanlara yalvaracaksınız vs. kısacası dünyanın adaletsiz bir yer olduğunu görmeniz lazım artık. o yüzden de yapılabilecek en doğru şey, sevdiğiniz ve mutlu olabileceğiniz bir alanda ilerlemek. hukuk ilginizi çekiyorsa hukuk, siyasetse siyaset. bu kadar basit.

bölümde okurken nelere dikkat etmeliyim?

ortalama, stajlar, hocalarınızla ilişkileriniz, arkadaşlıklarınız, katıldığınız projeler vs. önemli pek çok şey var. hangisinin nerede işinize yarayacağı belli olmuyor. o yüzden kendinizi olabildiğince geliştirmenizde fayda var. ama her ne olursa olsun iktisat ve hukuk gibi yan alanlarda kendinizi geliştirin derim. iki bölüm de çok büyük kapılar açabilir size. hiç bir şey olmasa bile, bir yerde konuşurken iktisat ve hukuk gibi teknik bilgiler barındıran bölümlerden öğrendiğiniz bilgiler çok işinize yarar. çünkü siyaset konuşurken kimin bol keseden salladığı, kimin kitabın ortasından konuştuğu belli olmaz. halbuki iktisat ve hukuk söz konusuysa kimin bilip kimin bilmediği çok kolayca anlaşılabilir. okul döneminizde hocalarınızla olan iyi ilişkileriniz de size bazı kapılar açabilir. buna da dikkat edin derim.
uluslararası ilişkilerinde içinde olduğu bilimlerdir.
Okuyan kardeşlerimi kırmak istemiyorum ama bu bölüm bana biraz saçma geliyor. Bence siyaset yalan üzerine kurulu bir şey . Bundan dolayı okulu okumak niye ki???
ilk önce ilk defa entry girmemin sebebi ile üzülüyor sonrasında bunun bir bilim olmadığını açıklıyorum böyle bir bilim olmaz.
binali yıldırım siyasi bilimler mezunu şimdi daha iyi açıklamışımdır.
(bkz: siyasal bilgiler)