bugün

yayınevi april, yazarı Jeffrey Moore olan roman.

Tanıtım yazısı;

Sinestezi; sözcük anlamı duyuların birleşmesi...

Sinestezikler gerçeği farklı duyusal algılamaları karıştırarak görürler. Kimi için E harfi yeşildir örneğin. R'nin tiz bir sesi vardır, 5 sayısı sarı renktir ve Fa notası çikolata tadındadır.

Bazı araştırmacılara göre tam bir hastalık olarak kabul edilirken, bazılarınca bir mucize, mistik bir insan yeteneği olarak kabul görür. işin ilginç yanı, sinestezikler çoğu zaman farklılıklarının farkında bile değildirler.

Noel Burun da bir sinestezik; Ona neredeyse dahi seviyesinde artistik ve bilimsel yaratıcılık veren bir beyne ve hiçbir şeyi unutmasına izin vermeyen bir hafızaya sahip. ironik olarak annesi Alzheimer hastalığının pençesine düşmüş bir tarih öğretmeni. Noel ve yolları habersiz kesişen üç sinestezik arkadaşı, hedonist yazar Norval, çocukluk anılarına hapsolmuş JJ ve geçmişini silmeye çalışan eski bir aktris Samira, Noel'e annesini iyileştirecek buluşu yapmasında yardım ediyorlar.
hayatımda gördüğüm en güzel kitap kapaklarından birine sahip kitap. okumaya fırsat olmadı henüz ama mutlaka okunacaklar listemde.

http://s10.directupload.n...mages/081209/o9ndf9q9.jpg
kapagındaki renk cumbusu nedeniyle bugun aldıgım en yakın zamanda okumaya baslayacagım april yayınevinin yeni bir kitabı.
*
kendi sinestezik çağrışımlarımın baş karakter noel burun'unkilerle sürekli çatıştığı, kafa karışıklığından okurken zorlandığım kitap. O harfleri beyaz, tamam orada anlaştık da, kış ayı altıgendir be koçum..
olasılıksız ve empati'nin yazarı adam fawer'dan sonra , dünyanın henüz farkına varmadığı alışılmadık bir yazar daha denilerek reklamı yapılan jeffrey moore'un kitabı. ben böyle aşağılama ,böyle kötü bir reklam görmedim. kitabın üstünde yazarın adı adam fawer yazsa yeriz yani. o derece.
Uyandıkları her sabah kendine has ve değişik. Basitçe gazete okurken bile okudukları her bir kelimede gözlerinin önünde bambaşka renkler parlıyor. Beethoven'ın konçertolarından birini dinlemek onlar için bir havai fişek gösterisine dönüşüyor. Kapı çaldığında çevrelerinde farklı büyüklükte üçgenler görüp, gökkuşağına baktıklarında çeşit çeşit sesler duyuyorlar. işte tüm bunlar sanrılar gören birinin değil, sinestezi hastalığına sahip bireylerin yaşadıkları.
çevirmenin fazlasıyla müdahale ettiği kitap. güzel, okunabilir bir kitap olmasına rağmen olasılıksızla karşılaştırılması gaflet ve dalalettir. ayrıca bazı sayfaların sonunda bulunan dr. vorta'nın dipnotları insana baygınlık geçirtecek kadar sıkıcıdır.
kabına bakılarak alınmaması gereken kitap. olasılıksız ,empati gibi kitapları 2-3 günde okuyan biri olarak okumayı bıraktığım ilk kitap özelliğini de gösteren kitaptır.
okumayı bıraktığım hiç sevemediğim bir kitap. bir süre sonra bayağı sıkıyor.
Nasıl başlasam bilemiyorum fakat şunu demeden geçemeyeceğim harika!!! jeffrey Moore süper bir kurgu yapmış harika bir roman, roman olduğu kadar aynı zamanda bir bilim, psikoloji ve nörolojiyi içinde aşkla sevgiyle deneyimle aynı zamanda tabii ki de kaynak göstererek (ki bu kaynaklar hayali bir dr.vorta'nın notlarıyla birlikte ) biraz araştırma yaptım nette dr.vorta acaba gerçekte kimdir diye fakat sineztezya ile ilgili çalışmalarda bir sürü Frenk ve Kanadalı bilim adamı çıktı.

Kitaba gelicek olursak Burun Ailesinin kalan 2 ferdi - Noel burun özellikle ağır basıyor ve Noelin 3 arkadaşı birisi(hayatının aşkı samira) cümbür cemaat birlikte Noel burunun annesinin demansia ve alzheimer hastalığını yenmeye çalışıyorlar. Bu arada kitapda geçen ilaçlar gerçektir. ilaç buluşları, hastalıklar tanılar, değerlendirmeler hepsi inanılmaz ve hayret verici şekilde doğrudur.
Kitabın konusunu zaten arkasını okuyan herkes anlayabilir fakat ilk sayfadan itibaren inanılmaz bir sürükleme ve heyecan aldı başını gitti. Ne ara bitti anlayamadım.

Note: Kitap benim mesleğimle alakalıdır o yüzden ince eledim sık dokudum.

Ve şunu söylemek isterim Sinestezya BiR (nörolojik) HASTALIK DEĞiL BiR YETENEKTiR! basel bilim kongresi bunu nörolojik olmadığını söylemiştir. bkz. 2008 yılı.
fakat kanada da ise bir kaç dr. nörolojik bir problem olduğunu söylemiştir. 2 tarafında elinde kanıtlar vardır. kısaca bilimde karar veremedi bu olaya.

Her insanda sinestezikleşme zaman zaman olur fakat fark edemeyiz. Bu arada Sineztezi genetikdir.
Mutlaka okuyun ...
bazı cahillerin Olasılık, olasılıksız empati gibi kitaplarla bu kitabı aynı kefeye koyduğu kitap.
bazı cahillerin de bilim ve romanın iç içe olduğunu anlayamadı kitap
bazı cahillerin de okusada anlayamacağı bir baş yapıt kitap.
güncel Önemli Başlıklar