bugün

Düzensiz kilo aldırır. Canınız her boku çeker. Sinirli bir yaratık olursunuz
sinir bozukluğu, ansızın gelen stres hali.
Aslında yukarıda sayılan nedenlerin %90'ı psikolojik nedenlerdir. Çevreden duyulan sözler hep aynıdır, sigarayı bırakınca asabi olursun, kilo alırsın, hayattan zevk almazsın... Kişi de sigarayı bıraktığında direk olarak aklına bu sözler gelir ve bilinçaltı hemen bunları kabullenir ve uygulamaya koyulur. Halbuki sigarayı bırakmak, çay içmemekten farksızdır ve bırakmak istemiyorsanız bırakmayın? günde 1-2 tane için. 5 taneyi geçmediğiniz sürece ömrünüzün 1 yılını bu zevke bağışlamanız sizi pişman etmez. Mesele abartmaktadır aslında. Portakal suyundan bile 3 bardak içerseniz c vitamini zehirlenmesi yaşarsınız...
sinir, stres, can sıkıntısında çaresiz hissetmek.
kilo aldırıyor.
Faydalarının yanında çok küçük zararlardır. Şişman, biraz agresif bir beden sizi bekler bıraktıktan sonra. Tat ve koku duyularınız normale döndüğü için daha çok yersiniz. Asabiyetde duruma alıştıktan sonra normale dönecektir.
aşırı kilo almak bunların başında gelir. sinir stress cabasıdır.
çifte kavrulmuş kahveyle yapılmış bir türk kahvesini, sigarasız içmenin yavanlığıdır.
kabızlık.
öncelikle devleti ayakta tutan ciddi bir vergi girisi azalmış olacak. bu da (her nekadar hiiiççç ihtiyacı olmasa da) eğitim, sağlık gibi -devletin bizlere zorunlu olarak karşılamakla mükellef olduğu- temel kalemlere büyük bir darbe indirecektir.

şimdi size soruyorum: bebelerimiz eğitimden mahrum mu kalsın? sağlığımızı kırık çıkıkçılara mı emanet edelim? sigarasız alkolsüz bir yaşam devletimizin gelir kaynaklarından birinin kuruması anlamına gelir. lütfen içerken bir kez daha düşünelim ve geleceğimizi sokaklara atmayalım.
(bkz: anket var biyrünnn)
sigaraya başlarken nasıl bir alışma dönemi geçiriyorsan, bırakırken de tekrar eski günlerine alışma dönemi geçirmenden kaynaklanmaktadır.

ama hayatta hiç bir şey sıkıntı çekmeden başarılamıyor. sıkıntısız gelen başarı ise, zaten tad vermiyor.

bu zararlar zaman geçtikçe yarara dönüşecektir.
asabiyet dolayısı ile, çevredekileri kırmak. sevenler anlayış gösterecektir, panik yapmayınız.
bol bol balgam atmak.
en büyük ve de belki de tek zararı kilo alınmasıdır, geri kalan etkiler olan sinirlilik hali vs şeyler nikotinin uyuşturucu maddeler ile aynı şekilde beyinden dopamin salınmasını sağlaması yüzündendir, zamanla geçen etkiye sahiptir.

kilo alınmasının sebebi nikotinin vücuda girdiği andan itibaren, böbreküstü bezlerinden adrenalin salınımını uyarmasıdır. Adrenalin ise vücudu uyarır ve kan basıncını, solunumu, kalp atışlarını hızlandırmanın yanında bol miktarda glukoz salınımına yol açar. Nikotin pankreastan insülin salınımını engellediğinden, sigara bağımlılarının kan şekeri seviyesi yüksektir. bu yüksek seviyedeki kan şekerini her zaman erişilebilir bir enerji kaynağı olarak kullanan beyin sigara bırakıldığında bu şeker seviyesinin düşmesi ile aynı seviyeyi yakalayacak alternatif kaynaklar aramaya başlar ve sürekli olarak yeme içgüdüsünü çalıştırarak eksilen şekeri telafi etmeye çalışır. sigaranın bırakılması ile sürekli yeme isteğinin olması sıkıntıdan değil, beynin alıştığı kandaki şeker miktarını yeniden bulmaya çalışmasıdır. siz yemeseniz de beyin bu şekerin eksikliği ile az yenildiğini düşünerek olan şekeri de kullanmanın yanında kötü zamanları hesaplayarak gerektiğinde şekere çevirebileceği yağa dönüştürmeye başlar. bu yüzden kilo almamak için içinde şeker ihtiva etmeyen ve kalorisi olabildiğince düşük besinler ile bir süre beynin bu dürtüsüne cevap verilmeye çalışılmalıdır.
tiryaki kendini yalnız hisseder,
yalnız hisseder,
terketmiş şerefsiz sadakatsiz sevgili gibi hisseder,
yemek yer, durmadan yemek yer ,terk ettiği winstonunun yerini doldurmaya çalıştıkça kilo alır,
kimi zaman aklına gelir,
işte o an delice özlediğini farkeder,
sonra ne mi olur gece saat bir de pijamaslarıyla kendini sokağa atar ,bulduğu ilk tekel bayiine dalıp sigarasına kavuşur..
sigaranın kendisini bırakmasını bekler..
* *
eller ve dudaklar boş kalacağından vereceği zararlardır.
En büyük zararı kilo almak. Çünkü sigarayı bırakınca aklınıza getirmemek için sürekli bişeyler yiyerek oyalanıyosunuz. bunlarda genelde ıvız zıvır olduğu için çok kilo alınıyosunuz.
aşırı sinirli olmak kişinin kendisi için olmasa da çevresi için büyük zarardır. aman diyim sigarayı bırakan tanıdığınız varsa yaklaşmayın, uzak durun, hatta gördüğünüz yerde kaçın.
sigarayı bırakma kararına müteakiben seyreden zararlı olaylardır. bundan başlıcaları; sürekli baş dönmesi, eroinman gibi evin bir yerine sıkışmış bir dal sigara arayışları, saçmalamak, evdeki çay stoğunun hızlı tükenmesi ve içilen her çay damlasında kendisini saygıyla anmak ve hüzünlenmek, sürekli bir şekilde uyuma isteği, sağı solu devamlı koklamak gibi davranışlar içerisinde bulunmaktır.