sifat 

kapat
  1. gramer terimidir. bir ismi niteleyen, belirleyendir. ön ad'dır. sokak dilinde; kılık kıyafet, dış görünüm anlamında kullanılır. "hay senin sıfatına tüküreyim!" der gibi.
    #9642 (zeyrek, 14.01.2006 17:31)
  2. sıfat = yüz (bkz. es anlamli turkce sozcukler )
    #9646 (alen markaryan, 14.01.2006 17:33 ~ 17:35)
  3. (bkz: onad)
    #43193 (eru, 28.01.2006 22:58)
  4. sıçılası yer
    sıfatına sıcaym
    #169774 (shennay, 14.04.2006 19:29)
  5. ilk ve orta öğretim sıralarında dirsek çürütürken, belli bir kalıba sıkıştırılarak, söz birliği etmişcesine aynı kelimeleri kullanarak tanımlanan garip sözcükler... şöyle derlerdi hep bize;
    "sıfatlar; isimleri renk, durum, biçim olarak niteleyen sözcüklerdir."
    hiçbir zaman diyemedik tabi, "nitelemek ney ki? ismin rengi mi olur hocam? ismin biçimini görsem ben de sorgularım!!" gibilerinden isyan dolu sözler...
    kısaca anlatalım;

sıfat dediğimiz sözcükler, isim olarak bilinen sözcüklerin önlerine gelerek onlarla bir bağ kurarlar ki; bu bağ, iki kelime arasında var olan hal, durum gibi anlama dayalı ilgileri ortaya çıkarır. mesela, bir kitap var... ve bu kitap "siyah" renkli bir kitap... şimdi bu kitabın nasıl bir kitap olduğunu anlatmak için önüne gelen "siyah" sözcüğü sıfat oluverir hemen. aslında "siyah" sözcüğü de bir isimdir. ama burada sıfat olarak kullanılmıştır. kısacası, sifat denilen sözcükler belli sözcükler değildir.* o anki anlama dayalı olarak, geçici bir şekilde gelirler, isim hakkında bize bilgi verirler ve giderler.

bu sıfatlar birkaç gruba ayrılır ki;
    (bkz: niteleme sıfatları)
    (bkz: belirtme sıfatları)
    (bkz: adlaşmış sıfat)
    #397133 (lyla, 04.07.2006 20:47 ~ 24.06.2007 05:43)
  6. (bkz: sifatina kurban)
    #397374 (july4th, 04.07.2006 22:15)
  7. bazen hangi sözcüğün önüne getireceğimizi bilmediğimiz için zarflarla karıştırdığımız sözcük türü. "cok televizyon izleme." cümlesinde olduğu gibi. cokluk televizyona ait bir sıfat mı yoksa izlemeye ait bir zarf mıdır? doğrusu: "televizyonu çok izleme"dir.
    #2153878 (minti, 18.08.2007 11:59)
  8. argoda yuz cehre gibi anlamlari vardir. 'hay senin sifatina s.cayim' derken bu kastedilmektedir.
    #2287390 (rakiyla vaftiz edilen velet, 09.09.2007 13:53)
  9. isimlerden önce kullanılıp isimler anlamca kuvvet ve nitelik kazandıran kelimeciklerdir.
    #2707710 (zerun, 17.12.2007 17:35)

© 2008 - uludağ sözlük

sifat başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. sifat ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu sifat nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» yaban armudu » sen benim devamli arkadasim misin » hasan el sabah » sozluk yazarlarinin ergenekon celiskileri » zeytinli rock festivali » gotik olmanin tiki olmaktan daha kolay olmasi » rock hudson a benzetilmek » ahkam kesme hastaligi » sapade » seri halde arti oy veren melek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci